Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αι Γιάννης

ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ – ΕΥΠΑΛΙΟΥ (ΕΥΡΊΣΚΕΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ)

ΤΟ  ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ 1100 ΜΧ.

ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ-ΕΥΠΑΛΙΟΥ

ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ-ΕΥΠΑΛΙΟΥ

*Του Αγίου Πνεύματος, τον Ιούνιο, γίνεται πανηγύρι, γύρω από τα πλατάνια του Αι Γιάννη.Προσφέρεται για εκδρομή, υπάρχουν τραπέζια με πάγκους, δίπλα από τη πηγή !

—————————————————

ΑΙ  ΓΙΑΝΝΗΣ  ΘΕΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΜΑΧΗ με την Ηγουμένη Ι.Μ.Βαρνάκοβας

 8.1.2010

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τα άρθρα της εφημερίδας «ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ» που αναφέρεται στη Διαμάχη για τον…Αι  Γιάννη Ευπαλίου. (www.toefpalio.gr) .

Θεωρώ απαράδεκτη τη συμπεριφορά της  Ηγουμένης Θεοδοσίας της I. Μονής Βαρνάκοβας και τους ισχυρισμούς της ότι…δήθεν με «χρυσόβουλα» θέλει να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του μικρού Ι. Ναού του Αι Γιάννη του Θεολόγου (πρώην Αγ Νικολάου) στο Ευπάλιο και ότι …τάχαμες υπήρξε Μετόχι της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας.

Αυτά είναι τελείως αστεία πράγματα και θυμίζουν σενάρια «Εφραίμ» με τα χρυσόβουλα. Ελεος !

Ο μικρός αυτός Βυζαντινός Ναός (12ου αιώνα) του Αι  Γιάννη , ΟΛΟΙ γνωρίζουν ότι ανήκει ανέκαθεν στον Αγιο Γεώργιο ΕΥΠΑΛΙΟΥ.

Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στην επιτροπή που απαρτίζεται από τους συμπολίτες μας κκ. Λεωνίδα Ζέρβα- Αντώνη Παπαιωάννου – Γιώργο Σμπαρούνη-Αντώνη Κουτσαγγέλου- και Γιώργο Καλλαντζή, για τον αγώνα διάσωσης της μικρής εκκλησίας μας και την προσπάθεια να αποδείξουν (το αυταπόδεικτο) ότι ανήκει στην ενορία Αγ.Γεωργίου Ευπαλίου.

Σε κανένα Βυζαντινό χειρόγραφο δεν αναγράφεται ότι ο Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Ευπάλιο Δωρίδος , ανήκει σε Μετόχι της Βαρνάκοβας.

Ο Αι Γιάννης ιστορικά πάντα ανήκε στο Ευπάλιο , στους Ευπαλιώτες και στους προσκυνητές του.

Χαρακτηριστικά θέλω να σημειώσω ότι τα έτη 1970-75, ο  Κων/νος Παπαχαραλάμπους  ενήργησε με συνεχείς οχλήσεις στο αρμόδιο τμήμα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για την Αναστήλωση της εκκλησίας, μαζί με τον  παπα-Βασίλη Πριόβολο. Μέχρι τότε ο ναός του Αι Γιάννη ήτο ανοικτός και διανυκτέρευαν διάφοροι βοσκοί της περιοχής (ανάβοντας φωτιά το χειμώνα για να ζεσταθούν, με συνέπεια να μαυρίσουν οι τοίχοι , οι Αγιογραφίες, τα δάπεδα κλπ).

Ο Κων.Παπαχαραλάμπους, κατώρθωσε τότε με χίλιες προσπάθειες να φέρει (με δικά του έξοδα) από την Αθήνα, κλιμάκιο με δύο Αρχαιολόγους από το Υπουργείου Πολιτισμού –Τμήμα Βυζαντινών Μνημείων και παρουσία του παπα-Βασίλη Πριόβολου, τότε…τοποθετήθηκε μεταλλική πόρτα για να εμποδίσουν τη διανυκτέρευση των βοσκών  και τη περαιτέρω καταστροφή του Ναού.

Οι Αρχαιολόγοι παρέμειναν 3 μέρες στο Ευπάλιο, (διανυκτέρευσαν στις Φουρνάρισες) , εξέτασαν τις Αγιογραφίες και απεφάνθησαν ότι όντως πρόκειται για Βυζαντινό Ναό και ότι χρήζει επειγόντωςανακαίνισης-συντήρησης .Οσον αφορά τις  Αγιογραφίες, από τότε είχαν ανάγκη επιμελημένης συντήρησης, λόγω παλαιότητας και επιπροσθέτως  δυστυχώς  είχαν αμαυρωθεί από τη κάπνα των φωτιών που άναβαν οι βοσκοί για να ζεσταθούν.

Οι Αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι πρέπει να ενταχθεί σε «πρόγραμμα Αποκατάστασης ο Ναός του Αι Γιάννη Θεολόγου», να «συντηρηθούν καταλλήλως από Βυζαντινολόγους οι Αγιογραφίες και επειδή απαιτούνται σοβαρά κονδύλια και μελέτες, θα έπρεπε να περιμένουν. Εκτοτε δεν έγινε τίποτε εκ μέρους του Υπ. Πολιτισμού.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω θεωρώ  απαράδεκτους τους ισχυρισμούς περί «χρυσόβουλων» της Ηγουμένης Θεοδοσίας της Μονής Βαρνάκοβας, όπως επίσης και την από 4.11.2009 επιστολή του Μητροπολίτη Φωκίδος Αθηναγόρα, η οποία στερείται «κάθε Νομικού επίσημου στοιχείου».

Από μία «απλή συζήτηση» του Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοπρεσβύτερου Νικόλαου Καραγιάννη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητρόπολης, και της Ηγουμένης Θεοδοσίας, δεν δύναται να αποδοθεί Δικαιοσύνη περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Αι Γιάννη. Δεν πρόκειται για «αστικό ακίνητο».

Πρόκειται για Ναό Βυζαντινό που διαχρονικά ανήκε στην Ενορία Αγ. Γεωργίου Ευπαλίου, και ο παπα-Βασίλης Πριόβολος κρατούσε τα κλειδιά της μεταλλικής πόρτας και χρησιμοποιούσε το Ναό ανελλιπώς.

Ουδέποτε η Βαρνάκοβα ήλεγχε τον Αι Γιάννη.

Ο Αι Γιάννης ανήκει στο Ευπάλιο και στους Ευπαλιώτες.

.

Επιπροσθέτως  διαβάζουμε στο άρθρο της εφημερίδας «ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ» φύλλο 90, ότι :

  1. Ολόκληρος ο χώρος που περιβάλλει το μικρό Ναό του 12ου αιώνα , όπως και ο ίδιος ο Ναός, ανήκει στη κατοχή, νομή και κυριότητα του Αγίου Γεωργίου Ευαπλίου με τη Διαθήκη του Δωρητού Ιωάννου Καμπούρη (Νο 4030/ 6.11.1914) όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο Πρωτοδικείο Παρνασσίδος και επικυρώθηκε στις 3.1.1915 (αντίγραφο αυτής της Δωρεάς υπάρχει στο αρχείο της Μητρόπολης από το 1916).
  2. Στο Εκκλησιαστικό Κτηματολόγιο ,που συντάχθηκε στην Αμφισσα το 1912 (με Μητροπολίτη Φωκίδας το Μακαριστό Αμβρόσιο) , στη  σελίδα 20 αναγράφεται ότι «ο Αγιος Ιωάννης ανήκει στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Ευπαλίου»
  3. Στα «Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος» που αποτελούν τη ταυτότητα της Εκκλησίας , δεν αναφέρεται ότι ο Αγιος Ιωάννης Θεολόγος ανήκει στο Μετόχι και δυναμικό της Ι.Μ.Βαρνάκοβας.

Κατόπιν Ολων αυτών, θεωρούνται απαράδεκτες οι προσπάθειες της Ηγουμ Θεοδοσίας της Μονής Βαρνάκοβας (με τα χρυσόβoυλα…), ευχόμαστε και ελπίζουμε όπως η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας αντιληφθεί το σφάλμα και παρακαλούμε όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανακαλέσει το ανωτέρω υπ αρίθμ 556/4.11.2009 έγγραφο, το οποίο Αδικεί  κατάφωρα την Ενορία Αγ. Γεωργίου Ευπαλίου και τους ίδιους τους Ευπαλιώτες.

Σημειώνουμε ότι στο ως άνω έγγραφο, ο Μητροπλίτης Αθηναγόρας της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδος, αποφαίνεται με γρήγορες διαδικασίες ότι ο Βυζαντινός Ναίσκος του Αι Γιάννη ανήκει στη Βαρνάκοβα και ως εκ τούτου τα κλειδιά του ναίσκου θα κρατεί η Ηγουμένη Βαρνάκοβας και …οι εισπράξεις από το «παγκάρι και τα κεριά» θα αποδίδονται στο Μετόχι της Ι.Μ.Βαρνάκοβας.

Αυτά είναι τουλάχιστον αστεία πράγματα!


————————————————

ΠΗΓΗ : Astronafpaktos news

AΓΙΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ

——————-

Απρίλιος 2012

Τελικά ο Αϊ Γιάννης συνεχίζει να παραμένει κλειδωμένος και παραμελημένος.

Το 2011  ,τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος δεν την γιορτάσαμε στην σκιά των αιωνόβιων πλατανιών στις όχθες του Καρυώτη ούτε λειτουργηθήκαμε στο ξωκλήσι του Αϊ Γιάννη.  Κάπως έτσι φαίνεται να επαναληφθεί και το 2012.

Ο Μητροπολίτης  Φωκίδοςς απαγόρευσε στο παππά του Ευπαλίου να τον χρησιμοποιήσει του Αγ Πνεύματος.

Με τους σεισμούς που είναι πολύ συχνοί στη περιοχή μας, ο ναίσκος είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Εφόσον επιμένει η Εκκλησία, ας τον αναλάβει να τον συντηρήσει τουλάχιστον.

Οπως τελικά φαίνεται με τις αποκρατικοποιήσεις που γίνονται στην Ελλάδα, μπορεί και η Ηγουμένη Θεοδοσία να έχει δίκηο και μ΄αυτό το τρόπο να «μείνει κάτι στην Ελλάδα απούλητο».

Το θέμα όπως ξαναγράψαμε δεν είναι  εκκλησιαστικό. 

Το μικρό αυτό εκκλησάκι είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία του χωριού μας και της γύρω περιοχής. 

Το εκκλησάκι είναι κομμάτι της ζωής μας. Μην ξεχνάτε όμως κάτι ουσιαστικό, ότι η Εκκλησία είμαστε εμείς και όχι τα χρυσόβουλα !

Αναμένουμε πως θα το αξιοποιήσει αυτό το μετόχι η Βαρνάκοβα, και άν χρειαστεί βοήθεια, εμείς είμαστε εδώ  να συνδράμουμε .

ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΪ  ΓΙΑΝΝΗ
.
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: