Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΕΥΠΑΛΙΟΥ

ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΕΥΠΑΛΙΟΥ

ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΕΥΠΑΛΙΟΥ

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΕΥΠΑΛΙΟΥ

*ΑΚΡΟΠΟΛΗ   ΕΥΠΑΛΙΟΥ*

 Ανάδειξη της Ακρόπολης Ευπαλίου

 « Αξιόλογο μνημείο του αρχαίου Ευπαλίου είναι τα ερείπια της Ακρόπολής του , η οποία στεφάνωνε τη στρογγυλεμένη κορυφή του λόφου , που ονομαζόταν γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο « Γύρος » ή Παλιόκαστρο …..

Το κάστρο δοκιμάστηκε από μεγάλο σεισμό του 373 π.Χ. , ο οποίος προξένησε μεγάλες καταστροφές στην παραλιακή Εσπερία Λοκρίδα…..και από έναν άλλο το 553 π.Χ. που προξένησε ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές …..

Τόσο στο χώρο της Ακρόπολης, όσο και στη θέση του αρχαίου Ευπαλίου τα επιφανειακά ευρήματα (σπόνδυλοι κιόνων , θραύσματα αγγείων κ.ά ) είναι ενδεικτικά του θησαυρού που είναι θαμμένος στα χώματα της πανάρχαιας αυτής πολιτείας, γεγονός που επιβάλλει την έναρξη συστηματικών ερευνών και ανασκαφών, ώστε να φωτιστούν άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας…» .
(Τ. Φιλιππόπουλου , « Ιστορία της Φωκίδας », 2004 ,σελ. 70 )

Ανατρέχοντας στο αρχείο της εφημερίδας μας βρήκαμε ότι από το υπ’ αριθμ. 17 φύλλο της (Φεβρουάριος 1992 ) σχετικό δημοσίευμα επiσήμαινε την ανάγκη διενέργειας ανασκαφών στο συγκεκριμένο χώρο, αφού τυχαία – κατά την καλλιέργεια αγρού βρέθηκαν λίγα αρχαία νομίσματα. Στο υπ’ αριθμ. 20 φύλλο της ίδιας εφημερίδας ( Δεκέμβριος 1992 ) δημοσίευμα του κ. Αντώνη Χρ. Παπαϊωάννου μας κατατοπίζει για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα : « ….έγιναν ανασκαφές με ευθύνη της Ι ΄Εφορείας Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Δελφών και
της Κοινότητας Ευπαλίου , με δαπάνες από δωρεά της κ . Isabel Mayers –Κουβέλη ………
και με τη βοήθεια του υπογράφοντος ως επιβλέποντος μηχανικού και αντιπροσώπου της δωρήτριας δια την πληρωμή του εργατοτεχνικού προσωπικού των ανασκαφών .

Αποκαλύφθηκαν …τείχη ακροπόλεως πλάτους 2,55 μέτρων , κτισμένο με τραπεζόσχημο σύστημα , με 8 πύργους διαστάσεων 4.00 Χ 3.00 μέτρων περίπου , μιας πύλης στο νοτιο ανατολικό τμήμα , υπόγεια έξοδο στο δυτικό τμήμα και αίθουσα εσωτερικών διαστάσεων 4.30 Χ 3.00 μέτρα και βάθους 2,50 μ. χωρίς πόρτα …..

Κατά τη γνώμη της αρχαιολόγου κ. Ρ. Κολώνια προφανώς πρόκειται για το υπόγειο του φυλακίου της φρουράς ελέγχου της εισόδου . Έγινε τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής από τους Ευπαλιώτες τοπογράφο κ. Μιχάλη Τσάκο και Αρχιτέκτονα κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο ».

Επικοινωνήσαμε αρχές Νοεμβρίου τ. έ. με τον κ. Παπαϊωάννου και όπως μας πληροφόρησε δεν έχει υπάρξει συνέχεια στο ανασκαφικό έργο από τότε , παρόλο που ο ίδιος επανειλημμένα είχε εκδηλώσει προς τη Δημοτική αρχή το προσωπικό του ενδιαφέρον και τη διάθεση να προσφέρει με κάθε τρόπο την επιστημονική και υλική βοήθειά του .

Ο Δήμος Ευπαλίου -όπως επισημαίνεται σε σχετικό έγγραφο του Αντιδημάρχου κ. Θωμόπουλου – από το 2000 αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία και τις προσπάθειες που έχουν γίνει από δημότες για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου « Παλαιόκαστρο Ευπαλίου » ,προέβη
σε ορισμένες ενέργειες προκειμένου να κηρυχθεί και επίσημα ως Αρχαιολογικός Χώρος . Πράγματι , αυτό έγινε ( Απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/22713 /1918/07/05/2001 ).

Η Ένωση Ευπαλιωτών με έγγραφο που απηύθυνε ο πρώην Πρόεδρός της κ. Λεωνίδας Ζέρβας προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (Άνοιξη του 2002 ) ζητούσε την οικονομική ενίσχυσή του για τη συνέχιση των εργασιών .Την Πρωτομαγιά δε του 2002 η Ένωση πραγματοποίησε εκδήλωση , κατά την οποία η αρχαιολόγος κ. Κολώνια ξενάγησε όσους παραβρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο.

Από την πλευρά της Εφορείας Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Δελφών –με την οποία επίσης επικοινωνήσαμε – εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για το θέμα, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Δήμος, όμως το πρόβλημα είναι η εξεύρεση χρημάτων για να συνεχιστούν οι ανασκαφές και η έλλειψη προσωπικού στην περιφέρεια για την εποπτεία και φύλαξη του χώρου.

Η λύση είναι ή να εξασφαλιστεί χορηγία ή να αξιοποιηθούν χρήματα από το Δ΄ ΚΠΣ. , εφόσον υποβληθεί ολοκληρωμένη  πρόταση επιστημονική και οικονομική μελέτη από το Δήμο Ευπαλίου στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Με επιστολή που απευθύναμε (29/10/07 ) στο Δήμαρχο Ευπαλίου κ. Παγώνη ζητήσαμε να ενημερωθούμε εγγράφως για τις ενέργειες που έχουν γίνει ή προγραμματίζονται για την ανάδειξη του χώρου. Απαντώντας στο έγγραφό μας (18/11/07 ) ο Αντιδήμαρχος κ. Θωμόπουλος μας γνωστοποίησε την πρόθεση του Δήμου Ευπαλίου να προβεί στην εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών μνημείων του Δήμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ακρόπολης Ευπαλίου .

Στο άμεσο μέλλον προγραμματίζονται ορισμένες παρεμβάσεις για την καθαριότητα του χώρου με συνεργεία του Δήμου ,σε συνεργασία πάντα με την Αρχαιολογική υπηρεσία των Δελφών .
Η Ένωση Ευπαλιωτών εκφράζει την πρόθεσή της να βοηθήσει τη Δημοτική αρχή με κάθε πρόσφορο τρόπο. 

 *Λένα Αναγνωστοπούλου –  Γιώργος Μπόκαρης  


O τάφος του ποιητή Ησίοδου

O τάφος του ποιητή Ησίοδου στην αρχαία  Οινεώνα, σημερινό Ευπάλιο, σύμφωνα με το Θουκυδίδη και το Πλούταρχο.

(εφημερίδα «Το Ευπάλιο» αρ.φύλλου 129, Οκτ 2016, Λένα Αναγνωστοπούλου).

.

Στο Ναό του Νέμειου Δία στη Λοκρίδα (στην αρχαία Οινεώνα σημερινό Ευπάλιο) σκότωσαν τον ποιητή Ησίοδο μαζί με το συνοδό του Τρωίλο.Ο Ησίοδος θάφτηκε κοντά στο Ναό του Νέμειου Διός.Ο ακριβής χώρος της ταφής του κρατήθηκε κρυφός.

Κατά την άποψή μας η γή της Δυτικής Λοκρίδος , των Επιζεφυρίων, είναι ο τάφος του αθάνατου ποιητή και η επιτομή της Θουκυδείδιας ρήσης «ανδρών επιφανών πάσα γή τάφος».

 Αρθρο του Κώστα Σταυρόπουλου ( Ναυπάκτιος Νομικός, και Διπλωματικό στέλεχος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Χαιδεμβέργη Γερμανίας).

.

Σημείωση 1. Δυτική (Οζολία) Λοκρίδος είναι η περιοχή που βρισκόταν δυτικά των Δελφών, προς δυσμάς εκτεινόταν μέχρι το Αντίρριο και ανατολικά μέχρι τη πόλη Κρίσα, δηλαδή το σημερινό Χρισσό. Πρωτεύουσα της Οζολίας Λοκρίδος ήταν η Αμφισσα, άλλη σημαντική πόλη-λιμάνι ήταν η Ναύπακτος (εκεί οι Οζόλες Λοκροί ναυπηγούσαν τα πλοία τους), η Οιάνθεια (Γαλαξίδι), το Ευπάλιο, το Τείχιο, το Κροκύλειο, η Ποτοδάνεια, η Τολοφώνα κλπ.

 

Σημείωση 2.-Ο Ναός του Νεμείου Διός εντοπίζεται στη κοιλάδα του Μόρνου ή στους γύρω λόφους (Θουκ.Γ-86) και κατ’ άλλους στο Καστράκι,στη πηγή Βουλωμένη ή 3-4 χλμ δυτικά του Ευπαλίου πάνω στο λόφο Μαγούλα, νότια του σημερινού χωριού Καστράκι και πολύ κοντά στις εκβολές του Μόρνου.Πιθανότατα εντοπίσθηκε στη Μαγούλα του Καστρακίου (πρβ.Τ.Φιλιππόπουλου, «Ιστορία της Φωκίδος» εκδ.Περί Τεχνών, Πάτρα 2006, 2η έκδοση, σελ.70-73).

————————————

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: