Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΛΙΔΩΡΙΚΙ

ΜΟΡΝΟΣ ΦΡΑΓΜΑ

.

ΛΙΔΟΡΙΚΙ ΔΩΡΙΔΑ

.

ΛΙΔΩΡΙΚΙ 33

.

ΛΙΔΟΡΙΚΙ

 

ΜΙΚΡΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Το Λιδωρίκι, η μικρή «Δωρική Ελβετία» είναι χτισμένη στους πρόποδες της Γκιώνας, αγναντεύει την πανέμορφη οροσειρά των Βαρδουσίων και παίζει με τα πρασινογάλανα νερά της ήρεμης λίμνης. Η λεκάνη της λίμνης του Μόρνου μας καλωσορίζει καθώς αποφασίσατε να επισκεφθείτε την όμορφη Δωρική πολιτεία. Η λίμνη του Μόρνου δημιουργήθηκε με την ανύψωση χωμάτινου φράγματος, ύψους 189 μέτρων. Τα έργα ξεκίνησαν το 1969 και ολοκληρώθηκαν το 1981. Σε υψόμετρο 650 μ , κυριολεκτικά μοιάζει να πολιορκείται από τις υπέροχες αλπικές κορφές των Βαρδουσίων και της ασέληνης Γκιώνας που ρίχνουν την πανέμορφη χιονισμένη σκιά τους στα ήσυχα νερά της λίμνης,

Η μικρή αλλά ιστορική πολίχνη αποτελεί ένα απέραντο γεωργο-κτηνοτροφικό κέντρο με ήπιους επαρχιακούς ρυθμούς Στα ανήσυχα χρόνια της Τουρκοκρατίας γνώρισε μεγάλη ακμή και ήταν καταφύγιο για πολλούς καπεταναίους και κλεφτο-αρματολούς. Στα τριγύρω βοσκοτόπια έβοσκαν χιλιάδες γιδοπρόβατα και βούιζαν οι ρεματιές και οι ρούγες απ’ τα βελάσματα και τους ήχους των κουδουνιών. Τούτες είναι εικόνες που ξεπηδάνε απ τα παλιά, καλά κρυμμένες στις μνήμες των γερόντων και στις κιτρινισμένες φωτογραφίες των τοπικών συλλόγων, Τώρα λιγόστεψαν τα κοπάδια, άδειασαν και ρήμαξαν τα χωριουδάκια, ότι απέμεινε το έπνιξαν τα νερά της λίμνης. Όταν ο ήλιος σκάει απ’ τις πανέμορφες κορφές του Αη-Λιά, στην πλατεία της βουκολικής Πολίχνης, το ανθρώπινο μελίσσι αναζητά τις ανοιξιάτικες οσμές. Τα πυκνά φυλλώματα του ιστορικού γέρικου πλάτανου απαστράπτουν στις φωτεινές ακτίνες και γύρω απ’ τον θεόρατο κορμό του γίνεται κοσμοθαλασσιά!

ΙΣΤΟΡΙΚΑ – ΑΓΩΝΕΣ:
Το Λιδωρίκι, η νέα Δωρική πρωτεύουσα του Δήμου, είναι μια θαυμάσια και ιστορική κωμόπολη, γνωστή για τους μεγάλους αγώνες του για την πατρίδα και το έθνος. Εδώ είχαν τα λημέρια τους οι μεγάλοι οπλαρχηγοί της επανάστασης (Διάκος, Σκαλτσοδήμος, Σιαφάκας, Γούλας, κ.λ.π.), Το μαρτυρικό χωριό κάηκε εντελώς στις 29 Αυγούστου του 1944 από Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Στο Λιδωρίκι πιάστηκε και φυλακίστηκε ο ήρωας της επανάστασης Αθ. Διάκος (Μασαβέτας) στη θέση Βαρούσι, σε μια αυτοσχέδια φυλακή από την οποία δραπέτευσε για να βγει ελεύθερος κοι χρήσιμος στο «κλαρί» για την συνέχιση του αγώνα. Στην ιστορική πέτρινη γέφυρα του «Στενού» – έργο των Ενετών – διάβηκε μικρός ακόμη ο Γιάννης Μακρυγιάννης με τη μητέρα του για να γλιτώσει από τους Τούρκους.

Σήμερα η ιστορική όσο και μαρτυρική κωμόπολη, αφού γιάτρεψε τις πληγές της, εξελίσσεται σε μια σύγχρονη πολιτεία, Πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους τα ναζιστικά στρατεύματα, κτίστηκε μια σύγχρονη πολιτεία, με σεβασμό στις ιστορικές καταβολές, την αρχιτεκτονική και την μακραίωνη ιστορία του τόπου και παρέχει στον επισκέπτη όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:
Ο επισκέπτης θα’ χει την ευκαιρία να γνωρίσει το παλιό χωριό (Βαρούσι) με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και τη δική του ιστορία. Η λέξη Βαρούσι είναι Ουγγρική και σημαίνει συνοικία (ένα Βιλαέτι διαιρείται εις ναχαέδες και εις βαρόσι).
Περιδιαβαίνοντας τον κεντρικό δρόμο ο επισκέπτης θα περάσει απ το θαυμάσιο πέτρινο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φυλάσσονται αρκετά ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαίας Καλλίπολης, όσα πρόλαβαν να περισωθούν απ’ τα βιαστικά νερά της τεχνητής λίμνης.

Η Αρχαία Καλλίπολη καταστράφηκε το 279 π.χ. απ’ τους Γαλάτες ολοσχερώς στο Μουσείο εκτίθενται τα λείψανα της Αρχαίας Καλλίπολης με τα δημόσια κτίρια (ναούς, βουλευτήριο, θέατρο, αγορά, κλπ). Επίσης ο ναΐσκος με τα αγάλματα της Δήμητρας και κόρης (στο ίδιο βάθρο) τους ανδρώνες της «γυναικωνίτιδας» το λουτρό, τις αποθήκες, τα κτερίσματα των υστερορωμαϊκών τάφων , τα πολυάριθμα νομίσματα, οι επιγραφές, τα ψηφιδωτά δάπεδα, το ρωμαϊκό λουτρό, σφραγίδες, αγαλματίδια, απ’ τα γεωμετρικά χρόνια έως τα παλαιοχριστιανικά.

Η ξενάγηση μέσω του περιμετρικού της λίμνης (από δύο διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις) προσφέρει στον επισκέπτη ανεπανάληπτες εικόνες καθώς διέρχεται περιμετρικά τη λίμνη που την αγκαλιάζουν οι ορεινοί όγκοι της Γκιώνας και των Βαρδουσίων, Θα διαβεί το σημείο που ήταν το ενετικό πέτρινο γεφύρι του «Στενού» και θα σταθεί άναυδος μπρος στα σκελετωμένα σπίτια που φαντάζουν αποστεωμένα στη θέση Βελούχι δίπλα στην Αρχαία Καλλίπολη.

Θα αγναντέψει το ιστορικό κάστρο της Ωριάς με τον Αη – Γιώργη στη Βίγλα του ομώνυμου λόφου με τα χαλάσματα και τα κυκλώπεια τείχη που φυλάνε αναμνήσεις και περάσματα της ιστορίας.

Για το κάστρο της Ωριάς έχουν γράψει αρκετοί συγγραφείς (Aγγλοι, Γάλλοι, Βέλγοι, Γερμανοί, Έλληνες Ολλανδοί, Ρωμαίοι) μεταξύ αυτών και ο Θουκυδίδης, Στράβων, Λίβιος, Αππιανός, Παυσανίας

Ένα μικρό πέρασμα θα σας εντυπωσιάσει στην βιοτεχνία του Ανδρέα Καραμπέτσου η κατασκευή παραδοσιακών μαχαιριών που με πολύ σεβασμό στην παράδοση και μεράκι φιλοτεχνεί. Πατήστε εδώ για να δείτε δείγματα της δουλειάς του.

Η τεράστια πλατεία της μικρής Πολίχνης καθώς και η πανσπερμία των καταστημάτων θα σας εντυπωσιάσει και θ’ απολαύσετε το καφεδάκι σας η το φαγητό σας κάτω απ τον τεράστιο πλάτανο.

Το Λιδωρίκι είναι κατά κανόνα κτηνοτροφική περιοχή προσφέροντας αρκετά στην τοπική οικονομία Ονομαστά και αρκετά περιζήτητα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, κρεατικά, κλπ).

Αφήσαμε στο τέλος τη μεγάλη ικανοποίηση για τους επισκέπτες καθώς μετά από τόσο κουραστική περιήγηση και ξενάγηση θα ‘χει την ευκαιρία να γευθεί τους εκλεκτούς τοπικούς μεζέδες. Αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο και κοντοσούβλι είναι τα γευστικά παραδοσιακά Λιδωρικιώτικα εδέσματα.
Στο τέλος θα σας προσφερθεί η τοπική γευστική τυρόπιτα, η τραχανόπιτα, η κολοκυθόπιτα, που με πολύ μεράκι και κατά παράδοση φτιάχνουν οι Λιδωρικιώτισσες νοικοκυρές σε πείσμα της τηλεοπτικής μαγειρικής του γνωστού μας κυρίου Μαμαλάκη!!

Και βέβαια δεν είναι δυνατόν αυτοί οι υπέροχοι μεζέδες να μη συνοδεύονται απ την αθάνατη παραδοσιακή μουσική καθώς το κλαρίνο θα ζωγραφίζει το στίχο…

Για μια Λιδωρικιώτισα
πολλούς καημούς απόχτησα…

Ευθύμιος Ξυλάγγουρας

– διάβασε το, www.lidorikiotis.gr /

 

ΛΙΔΟΡΙΚΙ – ΠΛΑΤΕΙΑ

.

Ο Δήμος  συστάθηκε στα πλαίσια του Ν. 2539/97. Αποτελείται από δέκα επτά (17) πρώην ορεινές κοινότητες και στα διοικητικά του όρια περιλαμβάνει μέρος από τους ορεινούς όγκους της Γκιώνας, των Βαρδουσίων και του Τρικόρφου. Την υπάρχουσα κοιλάδα την κατέλαβε σχεδόν εξ ολοκλήρου η τεχνητή λίμνη του Μόρνου που βρίσκεται σε ολόκληρη την έκτασή της εντός των ορίων του Δήμου.

Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την περιοχή μας με τουριστικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον ορεινό όγκο και γενικότερα να αξιοποιήσουμε το φυσικό μας περιβάλλον που θεωρούμε ότι αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Η αξιοποίηση που σχεδιάζουμε είναι σύμφωνη με την αειοφόρο αντίληψη και το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι κύριες δράσεις που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό μας είναι:

Δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στα Βαρδούσια όρη (υπάρχει σχετική τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας)

Λειτουργία Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής από Επιχείρηση του Δήμου

Τουριστική αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.

Οι προσπάθειες αυτές που τυχαίνουν καθολικής αποδοχής από την τοπική κοινωνία βρίσκουν σοβαρά εμπόδια κατά την υλοποίησή τους από την υφιστάμενη νομοθεσία που αφορά τη χρήση των δασικών εκτάσεων από τους Δήμους για παρόμοιους σκοπούς, όπως η αδυναμία εκχώρησης της δυνατότητας λειτουργίας ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής από το Δήμο.

Η τουριστική κίνηση στην περιοχή είναι χαμηλή λόγω απουσίας επαρκούς τουριστικής υποδομής αν και ολοκληρώνεται μέσα στο έτος η κατασκευή καταλυμάτων από ιδιώτες. Τα φιλόδοξα σχέδια της τοπικής κοινωνίας πάνω σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να τύχουν υποστήριξης και παροχής κινήτρων από τους αρμόδιους φορείς του Κράτους έτσι ώστε να γίνουν τα πρώτα βήματα ανάπτυξης του τουρισμού στην ορεινή και άρα «δύσκολη» αυτή περιοχή.

– EΠΙΣΚΕΨΟΥ ΤΟ “ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΗ”,  http://www.lidorikiotis.gr/default.asp?V_DOC_ID=2046

——————-

Θα προχωρήσουμε σε μια αναφορά των πιο σημαντικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λιδωρικίου.

Σκαρφαλωμένο στις υπώρειες της Γκιώνας το Λιδωρίκι, η πρωτεύουσα της Δωρίδας, ξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο για τους παραθεριστές (μέτοικοι). Ο πανύψηλος, αιωνόβιος πλάτανος της κεντρικής πλατείας προσφέρει δροσιά και ξεκούραση.

Εκκλησάκι στη κορυφή του Βουνού (από μπλόκ Κ.Καψάλη)

 

Στο Δήμο Λιδωρικίου υπάγονται μικρά και μεγάλα χωριά. Στα μικρά απογράφονται γύρω στους 100 κατοίκους, ενώ το χειμώνα διαμένουν ελάχιστοι γέροντες. Βρίσκονται σε υψόμετρο 600-800μ. Είναι ο Άβορος, η Βραΐλα, το Δωρικό (Σεβεδίκος), η Περιθιώτισσα, η Στίλια και η Σώταινα.

LIDORIKI

ΛΙΔΟΡΙΚΙ (από μπλόκ Κώστα Καψάλη)
-ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ,   http://lidoriki.blogspot.com /

ΛΙΜΝΗ του ΜΟΡΝΟΥ

%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%81%ce%bd%ce%bf%cf%85-16

.

limni-mornu-3

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: