Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙ

ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙ ΦΩΚΙΔΑΣ

Μαυρολιθάρι, έδρα του πρώην δήμου Καλλιέων.

Βρίσκεται στo όρος Οίτη,σε υψόμετρο 1200μ.,όπου αγναντεύει τα Βαρδούσια,τη Γκιώνα και στο βάθος το Μόρνο…

Είναι το ιδανικό μέρος γι΄αυτούς που αναζητούν ησυχία και την δυνατή επαφή με την ελληνική φύση και τις ομορφιές του βουνού.

Στη μεγάλη πλατεία του χωριού θα σας τραβήξει τη προσοχή ο μεγάλος πλάτανος που στέκεται υπερήφανος για περισσότερο απο 300 χρόνια.

Τα υπόλοιπα απο κοντά…

**  διάβασε περισσότερα στο , http://mavrolithari.blogspot.com /

ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙ

ΟΙ ΧΟΡΟΙ, ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ, στο ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙ

ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙ

–  ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ,    WWW.MAVROLITHARI.GR
Καλως ήρθατε στην δυκτιακή παρουσίαση του Πανδοχείου «Μαυρολιθάρι».

 Το πανδοχείο βρίσκεται στην πλατεία του ομώνυμου χωριού, Μαυρολιθάρι, και έδρα του δήμου Καλλιέων στην νότια πλευρά του βουνού Οίτη στην Ορεινή Φωκίδα.

Το υψόμετρο στην πλατεία του χωριού είναι 1160μ. και η πλατεία είναι σαν ενα φυσικό μπαλκόνι με θεα τις υψηλότερες κορφές της Γκιώνας και πανοραμική των Βαρδουσίων.

 Το πανδοχείο διαθέτει 7 δωμάτια εκ των οποίων 5 δίκλινα και  2 τρίκλινα, όλα στον όροφο του κτιρίου. Στο ισόγειο βρίσκεται το καθιστικό με τζάκι και το καφενείο με θέα την Γκιώνα και τα Βαρδούσια και στο βάθος με καλό καιρό το όρος Παναχαϊκό.

.

http://mavrolithari.blogspot.gr/

Maurolithari

Maurolithari

.

maurolithari

maurolithari

———————————————————————————————————————————-

Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης ο αιωνόβιος πλάτανος Μαυρολιθαρίου και η αιωνόβια πουρνάρα Καστριώτισσας

————

Χαρακτηρισμός του αιωνόβιου πλατάνου Μαυρολιθαρίου και της αιωνόβιας πουρνάρας Καστριώτισσας ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης

. Μετά από μελέτη που εκπονήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και αιτήματος της στη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, χαρακτηρίστηκαν ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης ο αιωνόβιος πλάτανος που βρίσκεται στην πλατεία Μαυρολιθαρίου και η αιωνόβια πουρνάρα που βρίσκεται στην πλατεία Καστριώτισσας.

Τα αιωνόβια αυτά δέντρα αποτελούν μεμονωμένα στοιχεία της φύσης με ιδιαίτερη οικολογική, βιολογική, επιστημονική και αισθητική αξία, διαθέτουν σημαντικό μνημειακό χαρακτήρα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα του τόπου, καθώς ο πλάτανος συνδέεται με τον αντιστασιακό αγώνα μιας κι εκεί συναντήθηκαν ο Άρης Βελουχιώτης και  ο Ναπολέων Ζέρβας και σχεδίασαν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Βασικοί άξονες για την διαχείριση των παραπάνω διατηρητέων μνημείων της φύσης είναι:

  • η διατήρηση των αιωνόβιων δένδρων και η προστασία τους από επεμβάσεις στον κορμό, το ριζικό σύστημα και την κόμη καθώς και από παρεμβάσεις στην υδρολογική κατάσταση και την περιβάλλουσα ζώνη προστασίας που ενδέχεται να προκαλέσουν υποβάθμιση ή να θέσουν σε κίνδυνο την υπόσταση του μνημείου. Η ανάδειξή τους και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο από την αρμόδια υπηρεσία.
  • η αξιοποίησή τους για την αναψυχή των κατοίκων και επισκεπτών, αποκλειστικά μέσω της παρατήρησης των δένδρων, της φωτογράφησής τους και της χρήσης του υπόσκιου χώρου και όχι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ή μέσο αναψυχής που ενδέχεται να βλάψει τα δένδρα και την περιβάλλουσα ζώνη προστασίας.
  • τα μνημεία να αποτελούν σημεία αναφοράς δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Για τη διατήρηση και την προστασία των μνημείων επιβάλλονται όροι, περιορισμοί και απαγορεύσεις. Επιπλέον, επιβάλλεται η άμεση λήψη και υλοποίηση μέτρων προστασίας και ανάδειξης των προστατευόμενων δένδρων. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να γίνεται τακτική παρακολούθηση και φυτοϋγειονομικός έλεγχος των δένδρων από την αρμόδια υπηρεσία, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η διαχείριση των παραπάνω Διατηρητέων Μνημείων της Φύσης ανατίθενται στο Δασαρχείο Άμφισσας στην χωρική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν αυτά. Τα αναγκαία έργα προστασίας και ανάδειξης μπορούν να εκτελούνται από το Δήμο Δελφών μετά από ειδικές μελέτες που θα εγκρίνονται από τη Δ/νση Δασών Φωκίδας.

Στο πλαίσιο της ανάδειξής τους ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας διοργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις στο Μαυρολιθάρι και στην Καστριώτισσα το καλοκαίρι του 2012.

———————————

«ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» – «ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ο Πλάτανος Μαυρολιθαρίου και η αιωνόβια Πουρνάρα της Καστριώτισσας Δήμου Δελφών

Ιδιαίτερα αποτελεσματική ήταν η Σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας, υπό την Προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ. Παναγιώτας Γαζή και τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Δελφών κ. Λεωνίδα Καραγιάννη καθώς και των εκπροσώπων των τοπικών Συμβουλίων και Συλλόγων της περιοχής.
Θέμα της σύσκεψης ήταν η εισήγηση και η πρόταση του συμπατριώτη  μας δημοσιογράφου – φιλολόγου κ. Γιώργου Καραχάλιου, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο- πήρε την πρωτοβουλία να ανακηρυχθεί και να αναδειχθεί ο Πλάτανος της πλατείας Μαυρολιθαρίου ως «Μνημείο της Φύσης, της Ιστορίας και της Εθνικής Αντίστασης», καθώς και η Πλατεία Μαυρολιθαρίου ως «Πλατεία Εθνικής Αντίστασης ή Εθνικής Συμφιλίωσης». Και ταυτόχρονα να ανακηρυχθεί και να αναδειχθεί η αιωνόβια Πουρνάρα της πλατείας του χωριού Καστριώτισσας ως «Μνημείο της Φύσης».
Κατά τη σύσκεψη, ο κ. Καραχάλιος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις έως τώρα ενέργειές του προς τους καθ’ ύλην αρμοδίους Φορείς και ειδικότερα στη συνεργασία του με την κ. Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρο του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο Γαία». Η κα Γουλανδρή η οποία έχει επισκεφθεί το Μαυρολιθάρι έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη το ενδιαφέρον της γι’ αυτή  την πρόταση  πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας δημοσιογράφου και είναι σύμφωνη το Ίδρυμα Γουλανδρή να εντάξει την ανακήρυξη των δύο αυτών ιστορικών δέντρων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για τα δάση.
          Η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Παναγιώτα Γαζή, η οποία έχει εκφράσει εδώ και ένα χρόνο το αμέριστο ενδιαφέρον της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας για την πρόταση αυτή, επεσήμανε τη σημασία της υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία όπως τόνισε αποτελεί απόρροια υποχρέωσης όλων μας προς το μοναδικό και εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή της Ορεινής Παρνασσίδας και ιδιαίτερα χρέος  όλων μας υπό το πρίσμα και των δύσκολων στιγμών που περνάει η Πατρίδα μας προς τους προγόνους μας που θυσίασαν τα πάντα και αγωνίστηκαν ηρωικά αλλά και πρωτόγνωρα για όλη την Οικουμένη, προκειμένου να εκδιώξουν τους κατά καιρούς κατακτητές της Πατρίδας μας, ώστε  εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι.
Παράλληλα, η κ. Γαζή συμφώνησε πως η πλαισίωση αυτής της πρότασης, με εκδηλώσεις ιστορικού και πολιτιστικούχαρακτήρα, συμπληρώνει την αναγκαιότητα της εκπλήρωσηςτης πρωτοβουλίας του Γιώργου Καραχάλιου. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, είναι διατεθειμένη να συμβάλει στη δρομολόγηση και στην υλοποίηση της όλης πρότασης. Μέσαστις επόμενες μέρες θα συνταχθεί η απαραίτητη περιβαλλοντολογική μελέτη και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση για την ανακήρυξη των δύο αυτών ιστορικών δέντρων.
Ο Αντιδήμαρχος Δελφών κ. Λεωνίδας Καραγιάννης μεταφέροντας και τη θερμή υποστήριξη του Δημάρχου Δελφών κ. Νικολάου Φουσέκη, υπογράμμισε την επιτακτική αναγκαιότητα της υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όπως τόνισε θα συμβάλλει τα μέγιστα, εκτός των άλλων, και στη διαχρονική, σταθερή και αέναη ανάπτυξη, προβολή  και ανάδειξη της Ορεινής Παρνασσίδας, που θα χαρακτηρίζεται από μια διαρκή επισκεψιμότητα αλλά και αναγνωρισιμότητα της περιοχής.
Στο ίδιο μήκος  κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου και Προέδρου του Συλλόγου Μαυρολιθαριτών κ. Χαράλαμπου Παλιούρα, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Κατριώτισσας κ. Ηλία Τσιαπάρα, του Προέδρου του Συλλόγου απανταχού Κατριωτών κ. Λεωνίδα Λεπενιώτη, καθώς και Αντιδημάρχου τέως Δήμου Καλλιέων κ. Παναγιώτη Φούντα.
Στη σύσκεψη εξάλλου αποφασίστηκε η διαμόρφωση των σχετικών χώρων (Πλάτανος- Πουρνάρα) καθώς και η πραγματοποίηση τριήμερων εκδηλώσεων από την Παρασκευή 10 Αυγούστου έως και την Κυριακή 12 Αυγούστου στο Μαυρολιθάρι και στην Καστριώτισσα.  Το τριήμερο αυτό θα αποτελέσει το προοίμιο της κεντρικής εκδήλωσης που θα γίνει στην Αθήνα, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται ακριβώς 70 χρόνια από την Ενωμένη Εθνική Αντίσταση και την κορυφαία πράξη της αντίστασης των Ελλήνων που είναι η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Να επισημανθεί πως για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου συναντήθηκαν και έδωσαν τα χέρια τους κάτω από τον ίσκιο του Πλατάνου της Πλατείας Μαυρολιθάρι οι δύο Αρχηγοί της Ναπολέων Ζέρβας και Άρης Βελουχιώτης. Κάτω από τον ιστορικό Πλάτανο όρκισαν τα παλληκάρια τους, σχεδίασαν και αποφάσισαν τελικά στο Μαυρολιθάρι την επιχείρηση αυτή.
Παράλληλα, ο αιωνόβιος Πλάτανος του Μαυρολιθαρίου αποτελεί  ιστορικό μνημείο αναφοράς καθώς σύμφωνα με τα «απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη» συνδέεται με το πέρασμα από το Μαυρολιθάρι του Μακρυγιάννη, του Οδυσσέα Ανδρούτσου,του Πανουργιά, του Γκούρα,του Δυοβουνιώτη, του Καλτσοδήμου και άλλων ηρώων του 1821.
Κι ακόμα, με το πέρασμα των βασιλέων Όθωνα και Αμαλίας, του Πρωθυπουργού στρατηγού Πλαστήρα («ΜαύροςΚαβαλάρης») και άλλων.
Εξάλλου, η αιωνόβια Πουρνάρα της Καστριώτισσας χρονολογείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια και βρίσκεται ουσιαστικά στο παλαιό προαύλιο χώρο του παλαιού Μοναστηριού της Κοίμησης της Θεοτόκου  («Παναγιά της Κατριώτισσας»). Το Μοναστήρι χρονολογείται γύρω στο 16ο αιώνα και περιβαλλόταν από το αρχαίο κάστρο της περιοχής, τα ερείπια του οποίου σώζονταινοτιοδυτικά του χωριούμε τεράστιους  ογκόλιθους από την εποχή των Οφιονών Αιτωλών που κατοικούσαν εκεί. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως από το αρχαίο αυτό κάστρο πήρε το όνομά της η Καστριώτισσα.
  Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ
.
Αναρτήθηκε από 

———————————–

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: