Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μονή Αγ Νεκταρίου

Μοναστήρι  των Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου.

Τρίκορφο Ευπαλίου

.

http://www.agiosnektarios-monastery.gr

.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου
Τρίκορφο Φωκίδος
330 56 – Ευπάλιο

Τηλέφωνο: +30 26340 .44391
Fax:            +30 26340 .44391
E-mail:          info@agiosnektarios-monastery.gr
E-mail:          agnektar@otenet.gr

* Ώρες λειτουργίας τηλεφώνου: 09:00-14:00 & 18:00–21:00.
Τις υπόλοιπες ώρες λειτουργεί ως φαξ.

.

Ι.Μονή Αγ Νεκταρίου

Ι.Μονή Αγ Νεκταρίου

.

Οι αδελφές της Μονής και ο Γέροντας Νεκτάριος

Οι αδελφές της Μονής και ο Γέροντας Νεκτάριος

.

O Iερός Ναός της Μονής

O Iερός Ναός της Μονής

.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ

Ανηφορίζοντας στην όμορφη Δωρίδα και στα λοίσθια σχεδόν του Νομού Φωκίδος, σε μια όμορφη πλαγιά λίγο πριν το χωριό Τρίκορφο, χτίζουμε το Μοναστήρι μας που τιμάται επ’ ονόματι των Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου.

Πρωτοεγκατασταθήκαμε εδώ στο Τρίκορφο, το Σεπτέμβριο του 1991, ξεκινώντας τον πνευματικό μας αγώνα για την σωτηρία των ψυχών μας αλλά και τον παράλληλο αγώνα να φτιάξουμε ένα μοναστήρι, έναν ακόμα πρόμαχο της Ορθοδοξίας μία ακόμα πνευματική έπαλξη.

Η ανέγερση της Μονής άρχισε από το μηδέν, όταν οι πρώτες μοναχές ξεκινήσαμε εδώ στο άγριο αρχικά και αφιλόξενο τόπο, ο οποίος όμως με την βοήθεια του Θεού και των Αγίων μας, μεταμορφώνεται σ’ ένα μικρό παράδεισο.

Καθημερινά η ζωή μας είναι ένας αγώνας, τόσο πνευματικός, όσο και σωματικός, διότι εκ του μηδενός, με πολλούς κόπους και μόχθους ανεγείρουμε το Μοναστηράκι μας. Οι ανάγκες είναι πολλές και επιτακτικές. Ήδη μέχρι σήμερα για την 16μελή μας οικογένεια, γιατί κάθε μοναστήρι είναι συγκροτημένο με την αγάπη και την θαλπωρή που έχει και η οικογένεια, μπορεί κανείς να φανταστεί τι ανάγκες υπάρχουν όχι μόνον για την συντήρησή μας, αλλά κυρίως για την συνέχιση του κτιριακού μας έργου, το οποίον έχει μεν αρχίσει, πλην όμως χρειάζεται πολύ δρόμο ακόμα για να ολοκληρωθεί.

Για να ξεκινήσουμε από την αρχή, ο πρώτος καιρός ήταν αρκτετά δύσκολος, δεδομένου ότι φτιάξαμε ένα μικρό προκατασκευασμένο σπίτι με τρία κελλάκια κι ένα μικρό εσωτερικό εκκλησάκι ενώ γύρω μας δεν υπήρχαν παρά τα βουνά της όμορφης Δωρίδας και στο βάθος αγναντεύαμε την θάλασσα του Πατραϊκού κόλπου. Επιπλέον δεν είχαμε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε φυσικά τηλέφωνο… Μετά την πρωϊνή ακολουθία, ξεκινούσαμε άλλη να φέρει νερό από μια κοντινή πηγή, άλλη να κόψει ξύλα για το τζάκι, άλλη να φτιάξει λιβάνι που ήταν το πρώτο μας διακόνημα, από το οποίο ουσιαστικά συντηρηθήκαμε τον πρώτο καιρό. Μέρες δύσκολες, που όμως με την βοήθεια του Θεού περνούσαν μέσα στην αγάπη Του, που μας παρηγορούσε και μας δυνάμωνε. Και το σούρουπο, όταν πιά τελείωνε η μέρα του Θεού, μαζευόμασταν και αρχίζαμε τον εσπερινό, κάτω από το φως των καντηλιών και των κεριών. Κατόπιν πιάναμε τα κομποσχοίνια μας και την ανάγνωση της Αγίας Γραφής και των βιβλίων με τούς βίους των Αγίων μας και άλλα ψυχοφελή.

Και σιγά σιγά, με την ευλογία του Αγίου μας, γινόμασταν όλο και περισσότερες και μέχρι σήμερα είμαστε 16 μοναχές.

Στο λιβανάκι λοιπόν με το οποίο ξεκινήσαμε, προστέθηκε το κηροπλαστείο, το ραφείο μας, η μελισσοκομία, η αγιογραφία, η κατασκευή εκκλησιαστικών ειδών, η κατασκευή πασχαλινών λαμπάδων, κομποσχοινιών και συντήρηση ζώων (κότες-πρόβατα και αγελάδες). Σε αυτά να προσθέσουμε την έκδοση του Ημερολογίου μας και κάθε δίμηνο του περιοδικού μας ¨Μοναχική Έκφραση¨ καί άλλων εκδόσεων, βιβλίων καί περιοδικών.

Εκτός από αυτά τα διακονήματα καλλιεργούμε διάφορα λαχανικά, φυτέψαμε δέντρα παντού για να έχουμε την δική μας συγκομιδή και με τα υλικά από τα ζώα μας φτιάχνουμε διάφορα ζυμαρικά και τυροκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, γκούντα τυρί, έμενταλ, παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα, κβάρκ κ.α. Παράλληλα με τα εσωτερικά διακονήματα, αναγκαστήκαμε να πηγαίνουμε σε διάφορες θρησκευτικές πανηγύρεις, κυρίως στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία πουλώντας τα εργόχειρά μας από το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα, κάτω από την σκέπη του Θεού και των Αγίων μας, γιατί για το Μοναστήρι τους τρέχουμε…

Δοξάζουμε τον Θεό γιατί μας έκανε το μεγαλύτερο δώρο, μας αξίωσε δηλαδή να ζούμε την όμορφη μοναστηριακή ζωή που ξεκινά το πρωί με την ακολουθία και την προσευχή και τελειώνει αργά τη νύχτα, πάλι με την προσευχή, γιατί στόχος και σκοπός μας που βρισκόμαστε εδώ είναι να συναντήσουμε τον Θεό, να συνομιλήσουμε μαζί Του, να γνωρίσουμε το θέλημά Του όσο γίνεται καλύτερα, να ενωθούμε μαζί Του, αλλά και να ενώσουμε και άλλους που έχουν ανάγκη, που ζητούν τις προσευχές μας και μεις ταπεινά, είτε με το κομποσχοίνι μας, είτε με τις παρακλήσεις μας, μεταφέρουμε στο Θεό τα αιτήματα τόσων ανθρώπων που προστρέχουν στούς θαυματουργούς Αγίους μας για να τους ζητήσουν βοήθεια και τις πρεσβείες τους στον θρόνο του Θεού.

Δοξάζουμε τον Θεό και τους Αγίους μας που μας ενισχύουν και σταδιακά τα όνειρά μας παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς αγωνιζόμαστε για την κατάκτηση της αγιότητας…

Ο Γέροντάς μας στα θεμέλια της Μονής
Ο Ιερός Ναός της Μονής μας
Οι αδελφές της Μονής και ο Γέροντας
Η είσοδος της Μονής μας
Αεροφωτογραφία της Μονής μας σήμερα

.

catacombs_5_big

.

ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

Το 1995 ολοκληρώθηκε ένα σπουδαίο τμήμα της Μονής, το Κοιμητήριό μας, το οποίο κατασκευάστηκε υπό μορφή αρχαίας κατακόμβης. Ως γνωστόν, οι κατακόμβες, ήταν τα κοιμητήρια των πρώτων χριστιανών, δηλαδή οι χώροι όπου έθαβαν τους νεκρούς τους, τους μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών χρόνων που κατά χιλιάδες υπέστησαν τα πιο φριχτά μαρτύρια έως θανάτου για την αγάπη του Χριστού.

Όλες οι μοναχές δουλέψαμε αρκετά και σκληρά, διότι ο χώρος δεν μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς την απαραίτητη μελέτη ως πρώτο βήμα. Κατόπιν ακολούθησε η προσεκτική, βήμα-βήμα, συλλογή των στοιχείων που θα αποτελούσαν τον διάκοσμο των κατακομβών, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα πρωτοχριστιανικά σύμβολα και παράλληλα αρχίζοντας την αγιογράφηση της κατακόμβης με τοιχογραφίες από την θεματογραφία που αγαπούσαν να ζωγραφίζουν και οι πρώτοι χριστιανοί.

Εκτός από το κοιμητήριο της Μονής, η δημιουργία των Κατακομβών είναι μια πνευματική προσφορά στον κόσμο, γιατί οι μοναχές θελήσαμε να αναβιώσουμε στις καρδιές μας και στις καρδιές όλων όσων επισκέπτονται τις κατακόμβες, τη ζωή των πρώτων χριστιανών.

Στο τέλος της διαδρομής μας μέσα στις κατακόμβες, η βαριά πέτρινη πόρτα κλείνει πίσω μας, αλλά η καρδιά ακόμα και η δική μας που θεωρητικά θα έπρεπε να έχει εξοικειωθεί με τον χώρο, μένει με μία έντονη συγκίνηση, με μία ευγνωμοσύνη προς τον Θεό γι᾽ αυτό που είμαστε, ορθόδοξοι χριστιανοί και με το ζήλο προπαντός να μοιάσουμε στους μάρτυρες, που κυνηγημένοι, διωγμένοι, κακουχούμενοι, πολεμούμενοι με ακατανόμαστους και αφάνταστους διωγμούς και θανατώσεις, υπέμειναν, άντεξαν, μαρτύρησαν με χαρά για την αγάπη του Χριστού.

Οι κατακόμβες της Ιεράς Μονής
Οι κατακόμβες της Ιεράς Μονής

.

catacombs_1

.

catacombs_5_big

.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: