Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ

Ποτιδάνεια

Ποτιδάνεια

ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ

ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ

ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ

ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ

ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ   "Η ΒΡΥΣΗ"

ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ «Η ΒΡΥΣΗ»

SONY DSC

**  www.potidaneia.gr  / 

– ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ποτιδάνεια (Ποτιδανία) πρώην Άνω Παλαιοξάρι, πήρε το όνομα της από την ομώνυμη αρχαία πόλη των Αποδοτών, ερείπια της οποίας σώζονται και σήμερα στον Αϊ -Νικόλα ανάμεσα στον Κάμπο και τον Παλαιόμυλο.

Η πόλη πρωτοαναφέρεται στις πηγές στην εκστρατεία των Αθηναίων εναντίον των Αιτωλών το 426 π.Χ. από το Θουκυδίδη, μαζί με τις άλλους οικισμούς των Αποδοτών: το Τείχιο, το Κροκύλειο και το Αιγίτιο. Η Ποτιδανία φέρεται να ήκμασε ως πόλη του Κοινού των Αιτωλών στα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα περίοδο κατά την οποία έκοψε χάλκινο νόμισμα.

Το όνομα της Ποτιδανίας επανεμφανίζεται πολύ αργότερα, το 1835, – μετά την συγκρότηση των πρώτων δήμων του νεοελληνικού κράτους – στο δήμο Ποτιδανίας, που είχε έδρα το Άνω Παλαιοξάρι και γεωγραφικά σχεδόν ταυτίζονταν με το σημερινό δήμο Ευπαλίου. Ο δήμος Ποτιδανίας με την αρχική του μορφή των 16 οικισμών -1835 έως 1869 -, και τη μετέπειτα του 1869 μορφή του με τα πέντε χωριά: Άνω Παλαιοξάρι, Κάτω Παλαιοξάρι, Τείχιο, Στύλια, Περιθιώτισα και τη Μονή Βαρνάκοβας, επέζησε ως διοικητική μονάδα μέχρι την κατάργηση των δήμων το 1912. Όμως, το όνομα «Ποτιδάνεια» κληρονόμησε ο οικισμός του Άνω Παλαιοξαρίου, που το κατοχύρωσε και τυπικά με το Β.Δ. του 1940.
Το Παλαιοξάρι προϋπήρχε του Άνω και Κάτω Παλαιοξαρίου (το σημερινό Παλαιοξάρι) στη θέση «Χάνια», ανάμεσα στους δυο οικισμούς στη διαδρομή της παλιάς τουρκικής δημοσιάς η οποία συνέδεε τη Ναύπακτο με το Λιδορίκι και την Άμφισσα.

Περιγραφή της διαδρομής από το Λιδορίκι ως τη Ναύπακτο και αναφορά στον οικισμό του Παλαιοξαρίου και το ομώνυμο Χάνι διεσώθη στην περιήγηση του Άγγλου Martin W. Leake (1815).
Το Παλαιοξάρι εκτεθειμένο στο πλιάτσικο του κάθε ένοπλου τμήματος που διάβαινε τη Δημοσιά, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, οι οποίοι, πιθανώς μέσα στο 16ο αιώνα, δημιούργησαν δυο νέους οικισμούς το Άνω και Κάτω Παλαιοξάρι. Οι οικισμοί αυτοί στέριωσαν τελικά στις θέσεις όπου σήμερα βρίσκονται η Ποτιδάνεια και το Παλαιοξάρι.
Το Άνω Παλαιοξάρι ήταν η πατρίδα του ονομαστού αρματολού του 18ου αιώνα Χρήστου Μηλιώνη που έδρασε ιδιαίτερα στην περιοχή του Βάλτου.

Απόσπασμα από το δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στο Χρήστο Μηλιώνη όπως το παρουσιάζει ο Κ. Σάθας στο Χρονικό του Γαλαξειδίου:

Τρία πουλάκια κάθονται στην ράχη στο λημέρι.
Τόνα τηράει τον Αλμυρό, τ’ άλλο κατά τον Βάλτο,
Τό τρίτο το καλλίτερο μυριολογάει και λέγει.
Κύριε μου, τι να γίνηκεν ο Χρήστος ο Μηλιώνης;
Μηδέ στο Βάλτο ΄φάνηκε, μηδέ στην κρύα βρύσι.
Μας είπαν πέρα πέρασε κ’ εμβήκε μες την Άρτα,
Κ’ επήρε σκλάβο τον κατή, μαζί με δυό αγάδες….

Όπως αναφέρει ο Γάλλος Φραγκίσκος Πουκεβίλ, το χωριό τις αρχές του 1800 είχε σαράντα οικογένειες.
Στην Επανάσταση του 1821 οι πάνω-Παλιοξαρίτες συμμετέχουν και αυτοί στην απελευθέρωση της πατρίδας.

Εκατοντάδες αγωνιστές επανδρώνουν τα επαναστατικά τμήματα και παίρνουν μέρος στις πολιορκίες της Ναυπάκτου, βρίσκονται με ένοπλα σώματα μέσα κι έξω από το Μεσολόγγι στις πολιορκίες και την Έξοδο, και παίρνουν μέρος στις μάχες του Ομέρ Εφέντη του Μαυρολιθαρίου, της Αράχοβας, των Τριζονιών, της Βαρνάκοβας και αλλού.

Ο παλιοξαρίτης Παναγιώτης Κονδύλης είναι ο εκπρόσωπος της επαρχίας Λιδορικίου στο πολιτικό όργανο της Ανατολικής Στερεάς τον Άρειο Πάγο. Ο παλαιοξαρίτης επίσης οπλαρχηγός Τριαντάφυλλος Αποκορίτης, με ξεχωριστό σώμα ως οπλαρχηγός της επαρχίας Μαλανδρίνου και σε κάποιες περιόδους υπό τον οπλαρχηγό της Δωρίδας Σκαλτσοδήμο, πρωταγωνιστεί επικεφαλής Παλαιοξαριτών και άλλων πατριωτών στην Επανάσταση. Άλλοι αγωνιστές όπως ο Αναγνώστης Παπαθανασίου, ο Νικόλαος παπά-Μηλιώνης, ο Γεώργιος Κονδύλης, ο Αναστάσιος Παπουτσής, έπαιξαν ξεχωριστό ρόλο στον Αγώνα. (το αριστείο ανδρείας του Νικολάου παπά – Μηλιώνη)
Μετά την απελευθέρωση το Άνω Παλαιοξάρι ως έδρα του δήμου Ποτιδανίας ήταν το μεγαλύτερο διάστημα του 19ου αιώνα κέντρο στην περιοχή. Οι δήμαρχοι Ποτιδανίας κατά κανόνα ήταν Παλαιοξαρίτες όπως και ο ένας εκ των δυο βουλευτών της επαρχίας Δωρίδας..

Από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές το 1844 και αρκετά χρόνια μετά, βουλευτής Δωρίδας ήταν είτε ο Γεώργιος Κονδύλης του γαλλόφιλου, είτε ο Αναγνώστης Παπαθανασίου του αντίστοιχου αγγλόφιλου κόμματος.
Από το 1839 στο Άνω Παλαιοξάρι λειτουργούσε τη θερινή περίοδο, το δεύτερο Ειρηνοδικείο της Δωρίδας.
Το 1936 το Άνω Παλαιοξάρι είχε 460 κατοίκους και με τον καιρό αναπτυσσόταν φτάνοντας στα τέλη του 19ου αιώνα τους 750 κατοίκους. Από τους εκλογικούς καταλόγους του 1871 φέρεται να έχει 289 ψηφοφόρους, άρρενες πολίτες άνω των 21 ετών. Σ’ αυτά τα επίπεδα πληθυσμού παρέμεινε το χωριό ως τον πρόσφατο πόλεμο.
Το Δημοτικό Σχολείο του Άνω Παλαιοξαρίου ιδρύθηκε το 1837, σχολείο, που από τις αρχές του 1900 στεγάστηκε στο επιβλητικό για τα δεδομένα της περιοχής κτίριο του προγράμματος ανέγερσης σχολείων του Ανδρέα Συγγρού.

Τέλος του 19ου αρχές του 20ου αιώνα και έπειτα, με την εμπέδωση της ασφάλειας γενικότερα στον ελληνικό χώρο και τη μετατόπιση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής προς τα παράλια και τα πεδινά, το Άνω Παλαιοξάρι όπως και τα άλλα ορεινά χωριά χάνει προοδευτικά τον σημαίνοντα διοικητικό ρόλο που κατείχε στην ευρύτερη περιοχή.

Παραμένει όμως ακόμη και σήμερα, το χωριό επηρεασμένο από την πολιτιστική και πνευματική παράδοση της περιόδου ακμής του. Στην πρόσφατη δύσκολη περίοδο του πολέμου και της αντίστασης η Ποτιδάνεια ξανάγινε εστία πατριωτικής και πολιτιστικής αναφοράς.

Μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο οι Ποτιδάνειοι προσπάθησαν όσο επέτρεπαν οι δυνάμεις τους, να ανασυγκροτήσουν και να αναπτύξουν το χωριό. Ακόμη και με την προσωπική τους εργασία πάσχισαν να συνδεθούν οδικά με τις πεδινές περιοχές και τα παράλια του νομού.Στήριξαν την υφαντουργική μονάδα που λειτούργησε στο χωριό, αντιστάθηκαν όσο μπόρεσαν στην επερχόμενη ερήμωση της υπαίθρου.

(πηγή, www.fokidanet.com/potidaneia/  –         www.potidaneia.net   )

Ευχαριστούμε θερμά, την ΕΝΩΣΗ  ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ .

(   Τηλέφωνα ΕΝΩΣΗΣ : Θύμιος Μηλιώνης: 6972.345.703,  Γεώργιος Σωτηρόπουλος 6970.131.247. )

.

Ποτιδάνεια
Ποτιδάνεια

Πώς φθάνω στη Ποτιδάνεια.

Η  Ποτιδάνεια (υψόμετρο 850 μέτρα) βρίσκεται στην ορεινή Δωρίδα, στις πλαγιές του βουνού Τρίκορφου.

Η πρόσβαση στο χωριό είναι δυνατή από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.
Η πρώτη δυνατότητα είναι από την Άμφισσα ακολουθείτε τον δρόμο προς το Λιδορίκι. Μετά το Λιδορίκι ακολουθώντας την διαδρομή κατά μήκος του φράγματος με κατεύθυνση προς την Ναύπακτο. Στην διαδρομή θα βρείτε την διαστάυρωση και στρίβοντας αριστερά σε 10 χλμ θα βρίσκεστε στην Ποτιδάνεια. (Άμφισσα – Ποτιδάνεια 101 χλμ).
Η δεύτερη επιλογή είναι μέσω Ναυπάκτου ακολουθείτε τον δρόμο προς το Ευπάλιο, από εκεί την διαδρομή προς Λιδορίκι –Άνω Χώρα – Ποτιδάνεια.

23 χλμ μετά από το Ευπάλιο θα βρείτε την διασταύρωση προς Ποτιδάνεια –Τείχιο – Παλιοξάρι, στρίβοντας δεξιά μετά από 10 χλμ θα συναντήσετε το Χωριό . (Ναύπακτος – Ποτιδάνεια 33 χλμ).

Η διαδρομή από την Ένωση και μετά δίνει αέρα στο βλέμμα να αναπαυτεί στις κοντινές εναλλαγές της φωτεινής και αυστηρής φύσης και στα ξέμακρα γραφικά βουνίσια περιγράμματα.

Η Ποτιδάνεια φανερώνει την απλή ομορφιά της σε ένα αξεχώριστο χωματερό τόπο. Τα σπίτια της λευκάζουν μέσα στις εποχικές αποχρώσεις. Πεντακάθαρη και ολόδροση προδίδει τις σφυριές του χρόνου στην κουρασμένη προκοπή τους. Ήρεμα αφουγκράζονται το παρελθόν τάζει ζωηρές αναμνήσεις και χαρίζει την ευφροσύνη της γενέθλιας γης.

Χιλιομετρικές Αποστάσεις από την Ποτιδάνεια.

Άμφισσα από Λιδορίκι 101 χλμ
Άμφισσα από Μοναστηράκι Παραλία 112 χλμ
Λιδορίκι 55 χλμ
Ναύπακτος 33 χλμ
Ευπάλιο 23 χλμ

ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ

– (πηγή, www.fokidanet.com/potidaneia )


Ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Ποτιδάνεια.

Ο Άλκης Μακρυγιάννης αποφάσισε να αξιοποιήσει  τα οικήματα

συγγενών του και το παλιό αγροτικό ιατρείο ως  ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Όσοι γνωρίζουν το χωριό τα δωμάτια βρίσκονται στο κέντρο

του χωριού πάνω στο κεντρικό δρόμο λίγο μετά

την πλατεία του χωριού μας.

(εικόνες εδώhttps://www.google.gr/maps/@38.4886375,22.05623,3a,75y,150.63h,89.01t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbJ0DGMwJ5K8mM9KNu8GWxA!2e0!7i13312!8i6656) .

Έτσι θα προσφέρονται σε όποιον ενδιαφέρεται 3 δωμάτια και 1 τριάρι.

 

Για όσους ενδιαφέρονται το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι :

Άλκης Μακρυγιάννης  6974.435.453 –

.

 

 

.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: