Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΡΟΥΜΕΛΗ

ΡΟΥΜΕΛΗ

Της Αναστασίας Ασημακοπούλου, Καθηγήτριας

Οι αναφορές στην Ρούμελη θα μπορούσαν να είναι ατελείωτες γιατί είναι ένας τόπος με ανεξάντλητα σημεία αναφοράς. Σε αυτό το γραπτό, όμως, θα περιοριστούμε σε μια σύντομη, όχι όμως αμελητέα, γνωριμία με την περιοχή.

Το όνομα Ρούμελη προέρχεται από παραφθορά της σύνθετης τουρκικής λέξης Ρουμ + ιλή που σημαίνει χώρα των Ρουμς, (χώρα των Ρωμαίων, ή Ρωμιών).

Την περίοδο της τουρκοκρατίας, ονομαζόταν Ρούμελη μεγάλη διοικητική περιφέρεια που κάλυπτε όλη τη Βαλκανική με κέντρο τη Σόφια, εκτός από τις παραδουνάβιες επαρχίες, τη Βοσνία, την Κρήτη, την Κύπρο και κάποιες νήσους του Αιγαίου.

Όταν ιδρύθηκε το νέο ελληνικό κράτος, ονομάστηκε έτσι η περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.

Σήμερα η διοικητική διαίρεση της Ρούμελης είναι η Ανατολική Στερεά Ελλάδα στην οποία υπάγονται οι νομοί Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, και Ευρυτανίας και η Δυτική Στερεά Ελλάδα στην οποία υπάγεται η Αιτωλοακαρνανία.

Στην περίοδο της τουρκοκρατίας, στα ψηλά και απάτητα βουνά της Ρούμελης ανδρώθηκε η κλεφτουριά.

Ο πόθος του Ρουμελιώτικου λαού για την ελευθερία εκφράστηκε στα θαυμάσια δημοτικά τραγούδια, των οποίων οι στροφές και η μουσική είναι από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής δημοτικής παραδόσεως.

Η παράδοση έχει βαθιές ρίζες στον τόπο αυτό και εκφράζεται σε όλους τους πνευματικούς τομείς. Ιδιαίτερα στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στην αγάπη προς τα πατρικά χώματα και στον περήφανο χαρακτήρα των Ρουμελιωτών.

Μέσα από τους συνεχείς αγώνες τους, εν τούτοις, εύρισκαν πάντα το χρόνο και τον τρόπο να γλεντήσουν και να συνυπάρξουν αδελφωμένοι, τιμώντας και την παραδοσιακή και χαρακτηριστική κουζίνα της περιοχής, με τις συμβολικές της παραμέτρους, όπως το σούβλισμα του αρνιού στην ύπαιθρο, το Πάσχα.

Καθ’ ένας από τους πέντε νομούς της Ρούμελης έχει να ‘αφηγηθεί’ ιστορίες, θρύλους και κατορθώματα πολλών αιώνων. Σε καθ’ έναν από τους πέντε νομούς υπάρχουν ζωντανά τα ίχνη της Ιστορίας αλλά και της βαθιάς πίστης των κατοίκων τους. Αλαμάνα, Γραβιά, Μεσολόγγι, Αράχοβα, Πέτρα μερικοί μόνο από τους ηρωικούς τόπους της Ρούμελης. Τραχιά χώματα, στενά περάσματα, ορόσημα θυσίας για την ελευθερία.

Ο νομός Φωκίδας περηφανεύεται, μεταξύ άλλων, για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών -που υπήρξε Ιερή πόλη για αιώνες-, λαμπρό απομεινάρι του σημαντικότερου μαντείου του αρχαιοελληνικού κόσμου. Εθεωρείτο ο ‘ομφαλός της Γης’.

Στο νομό Φθιώτιδας βρίσκονται οι Θερμοπύλες, ένας ακόμη ιερός χώρος για τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και ιστορικό ορόσημο για την πατρίδα. Ο Ηρακλής λούστηκε στα θεραπευτικά νερά των θερμών πηγών. Ο Λεωνίδας το 480 πΧ, μαζί με τους 300 του, υπερασπίστηκε των πατρώων εδαφών ενάντια στους Πέρσες. Και παρόλο που έπεσαν όλοι στην άνιση μάχη, έχουν περάσει στην Ιστορία σαν ένδοξοι υπερασπιστές των ύψιστων ιδεωδών.

Στον νομό Ευρυτανίας  βρίσκεται η Ιερά Μονή Προυσού, που αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Το όνομα της Μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας», η οποία κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Στο νομό Βοιωτίας συναντάμε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στην κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, την Μονή Οσίου Λουκά.

Στον νομό Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται το Μεσολόγγι, η Ιερά πόλις όπως έχει αποκληθεί και έχει ταυτιστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη με τον Αγώνα του 1821. Η πύλη της Εξόδου, ο χωματένιος φράχτης, ο κήπος των Ηρώων με τον τύμβο, όπου έχουν ταφεί οστά αγωνιστών, ανδριάντες και προτομές αγωνιστών και φιλελλήνων, όπως του Μάρκου Μπότσαρη, του Κυριάκου Μαυρομιχάλη, του λόρδου Βύρωνα, αποτελούν ορισμένα μόνο από τα τεκμήρια του ρόλου που διαδραμάτισε η πόλη στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Ρούμελη, ιστορικός τόπος λεβεντιάς, αυτοθυσίας και φιλότιμου.

Στα εδάφη της διαδραματίστηκαν σπουδαία γεγονότα, αποφασιστικής σημασίας για την πορεία του αρχαίου και νεώτερου πολιτισμού, αλλά και της ανθρωπότητας. Τέκνα γενναία, που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη  τους στα ρουμελιώτικα χώματα, γράμματα και την Ιστορία. Αθανάσιος Διάκος, Μακρυγιάννης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος και πλείστοι άλλοι.-

-Πηγές:   Wikipedia, ‘Θησαυρός Γνώσεων’ Χ. Μηχιώτη, kathimerini.gr

http://www.roumeliotikoparon.gr

.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: