Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΤΕΙΧΙΟ

ΤΕΙΧΙΟ

ΤΕΙΧΙΟ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΙΝΔΡΟΥ (από το Τείχιο)

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΙΝΔΡΟΥ (από το Τείχιο)

τείχιο

τείχιο

ΤΕΙΧΙΟ - ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΕΙΧΙΟ - ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

**Κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου, εορτάζεται η «γιορτή της πίτας«.Καιθιερώθηκε από το 1985 από την ΕΝΩΣΗ ΤΕΙΧΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ. Οι νοικοκυρές του Τειχίου, ετοιμάζουν με παραδοσιακά ντόπια υλικά όλων των ειδών τις πίτες.Γαλατοτυρόπιτες-χορτόπιτες-πρασόπιτες-τραχανόπιτες κλπ με…άφονο βαρελίσο κρασί.

TEIXIO

www.tihio.gr

Το έτος 426 π. Χ., κατά τον πελοποννησιακό πόλεμο, κυρίεψε την Ποτιδάνια,  το Κρωκύλειο και το Τείχιο, όπου και έμεινε  ο στρατηγός των Αθηναίων, Δημοσθένης.

Ο ιστορικός Θουκυδίδης αναφέρει χαρακτηριστικά:
 
«Και αιρει τη πρωτη ημέρα Ποτιδανίαν και τη δευτέρα Κρωκύλειον και τη τρίτη Τείχιον, έμενε τε αυτού και την λείαν εις Ευπάλιον της Λοκρίδος απέπεμψε»…

Βιβλιοθήκη των Ελλήνων,Θουκιδίδου «ΙΣΤΟΡΙΑΙ»,Τόμος Γ’,κεφ.96,σελ.42,Εκδόσεις Γεωργιάδη 2001

 


Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου
426-425 π.χ.
Αφού δε διενυκτέρευσε με τον στρατόν εις τον περίβολον του ναού του Νεμείου Διός, εντός του οποίου ως λέγεται, εφονεύθη υπό των κατοίκων ο ποιητής Ησίοδος, εις τον οποίον χρησμός είχε προείπει ότι θ’ αποθάνη εις την Νεμέαν, εξεκίνησε κατά τα εξημερώματα, διευθυνόμενος εις την Αιτωλίαν. Την πρώτην ημέραν εκυρίευσε την Ποτιδανίαν, την δευτέραν το Κρωκύλειον και την τρίτην το Τείχιον, όπου και έμεινεν, αποστείλας τα λάφυρα εις το Ευπάλιον της Λοκρίδος, διότι εσκόπευε να υποτάξη τα άλλα μέρη προηγουμένως, να επιστρέψη έπειτα εις την Ναύπακτον, και τότε μόνον να εκστρατεύση εναντίον των Οφιονέων, εάν ηρνούντο να προσχωρήσουν. Αλλ’ η στρατιωτική αυτή ετοιμασία δεν διέφυγε την προσοχήν των Αιτωλών, ούτε όταν το πρώτον εσχεδιάσθη, και μόλις εισέβαλεν ο στρατός εις το έδαφός των, όλοι έτρεξαν εις απόκρουσίν του με μεγάλας δυνάμεις εις τρόπον ώστε προσήλθαν και οι πλέον απομακρυσμένοι από τους Οφιονείς, οι Βωμιείς δηλαδή και οι Καλλιείς, οι οποίοι κατοικούν προς την διεύθυνσιν του Μαλιακού κόλπου.


Άλλες αναφορές  για το χωριό :

  • Εικάζεται ότι μέχρι το 1844 ονομαζόταν Λυκοχώρι, είτε γιατί είχε πολλούς λύκους είτε επειδή είχε καταληφθεί το αρχαίο Τείχιο (ευρήματα υπάρχουν στην θέση Αγ. Απόστολος, Βαθαλώνι, Παπαδιά) από στρατηγό με το όνομα Λυκ και άλλαξε το όνομα του χωριού.

Βρίσκεται στα NΔ του Nομού Φωκίδoς,
ανήκει στο Δήμο Ευπαλίου,
απέχει 25 χλμ. από την Ναύπακτο,
79 χλμ. από την Άμφισσα και 250 χλμ. από την Αθήνα.
 
Έχει υψόμετρο 580μ., εκεί που τα πλατάνια,
οι πηγές και η άγρια ομορφιά του φυσικού Ρουμελιώτικου πλούτου 
παρέμειναν σταθερή αξία.

*ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ 

 » ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙΧΙΟ ΣΤΗ ΡΕΡΕΣΗ «

     Οι καλύτερες μέρες, είναι απ’ την άνοιξη ως το φθινόπωρο, για να βγεις στον Άμπλα ένα πρωί και να πάρεις το μονοπάτι για τη Ρέρεση.
Μιάμισυ ώρα δρόμος, σχεδόν πάντοτε κατηφορικός, με λίγες διακοπές από απαλές  ραχούλες.
Βορειοδυτική πορεία, έχοντας στα δεξιά σου πάντοτε το ποτάμι,το Μόρνο, που γωνιάζει τέλεια με το τέρμα του προορισμού σου. Από τον Αμπλα στη Μπακ, στ` Ασπρολίθια, στο Βουρλιά  και στην Κοτσανόραχη για την πρώτη βαθιά ανάσα. Να σταθείς για λίγο στη ραχούλα, να χαζέψεις τις σάρες και τους γκρεμούς, ν` αγναντέψεις τα Παλιόμαντρα, τον Καταγιάννη, τις Λογκές και τ` απέναντι βουνά, πολλές φορές το χειμώνα, ακούγεται καλά ως εκεί η βουή του ποταμού.
     Συνεχίζοντας κατηφορικά, μ`ολόγυρα  τις πλαγιές ντυμένες (ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι) από πλούσια βλάστηση, προπάντων χαμηλή, ρείκια, κουμαριές, θυμάρι, μέντα κι ένα σωρό ακόμα είδη, που κάνουν ευωδιαστό το φυσικό αέρα. Κατάφυτη φύση,  πυκνή, για να λουφάζουν καλά, τα αγρίμια. Για αυτό μη ξαφνιαστείς σαν πεταχτεί μπροστά σου μια αλεπού, ένας λαγός ή κάποιο άλλο ζωντανό του Θεού. Απ’ την Άνοιξη και μετά να’ χεις το νού σου και  για κανένα φίδι.
    Πιο κάτω οι Γούβες ,όπου θα βρείς πηγή, νερό να πιείς και δυό λιθάρια, τόνα πάνω στ` άλλο, για να ξεκουραστείς. Αριστερά, σωροί από παλιολίθαρα κι αλώνια, σημάδια πατρογονικών εστιών  και χέρσες λάκες, μ` αγριόχορτα για τα λίγα κοπάδια από γίδια και πρόβατα που έχουν απομέινει.
Το φιδίσιο μονοπάτι συνεχίζεται, μπαίνει στριμωχτά προς το Φονιά, γίνεται πραγματικά δύσβατο, που όχι μόνο ζώο φορτωμένο δεν μπορεί να διαβεί, μα κι ο άνθρωπος  συχνά πρέπει να σκύψει ή να συρθεί για να βγει από κάτω, στο ξέφωτο. Εμπειρία μοναδική πριν τον τελευταίο μεγάλο κατήφορο, για το Χάνι της Ρέρεσης, όπου σε περιμένει το φιλόξενο στέκι της Νίτσας, με τις πολλές νοστιμιές.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
     Η επιστροφή μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, γιατί πάει πολύ «το ποδαράτο».Να μπεις αριστερά στην Αγριελιά, στο δασικό δρόμο.Μιά τα βαθύσκιωτα μέρη και μια τα ξέφωτα, φτάνεις γρήγορα στην πέτρινη βρύση, στα Καλάνια.Κι απο κει στον Αη-Μάρκο για ένα κερί , (μοναδικό ξωκκλήσι σ` όλη τη διαδρομή )  και να μπροστά σου ολόκληρο το Τείχιο, κόκκινη γραμμή στ` απέραντο πράσινο.
ΕΦΟΔΙΑ
     Καλό θα είναι να εφοδιαστούν όσοι το επιχειρήσουν με ελαφρύ αλλά αξιόπιστο εξοπλισμό ( τις περιόδους Άνοιξης και Καλοκαιριού ) , να έχουν ένα παγουράκι νερό ( γιατί όχι και κανένα λουκούμι ή ψωμοτύρι και ντομάτα )  ένα πρόχειρο φαρμακείο , καπέλλο , πετσέτα για τον ιδρώτα και καλά παπούτσια για το περπάτημα.
Οπωσδήποτε φωτογραφική μηχανή ή μία βιντεοκάμερα.
ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ
Η διαδρομή από Τείχιο-Ρέρεση μέσα από το δασικό δρόμο  (Αη Μάρκος, Καλάνια, Αγριελιά) για όσους αντέχουν τουλάχιστον την επιστροφή ,μπορεί να γίνει και με ποδήλατα βουνού.

     Αυτό το μονοπάτι που περιγράφουμε, είναι ένα από τα δεκάδες που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στο χωριό μας. Ίσως ,να πρέπει κάποια στιγμή να σηματοδοτηθούν σιγά σιγά περισσότερα  αν όχι όλα  , για να μπορεί να  επιχειρεί  πεζοπορίες ο οποιοσδήποτε  .
Σήμερα καλό θα είναι όποιος  προσπαθήσει  στα υπόλοιπα  μη σηματοδοτημένα να έχει μαζί του έναν γνώστη της περιοχής που να έχει ξανακάνει τις  διαδρομές.-

*

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΥΠΑΛΙΟ - ΤΕΙΧΙΟ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΥΠΑΛΙΟ - ΤΕΙΧΙΟ

(ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΑΠΟ  www.tihio.gr  )

——————————————————–

***      Ο απαγχονισμός των Τειχιωτόπουλων στην Αγριελιά 

- ΑΓΡΙΕΛΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙΧΙΟ

Ήταν Οκτώβρης του 1943, όταν τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής κρέμασαν στην Αγριελιά τους συγχωριανούς μας ΓΙΩΡΓΟ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟ.

Μέσα στους χιλιάδες Έλληνες που χάθηκαν στον πόλεμο αυτό, συγκαταλέγονται και  δύο παληκάρια του Τειχίου .
Οι δύο  συμπατριώτες μας, υπήρξαν θύματα ενός ασήμαντου γεγονότος.

Κάποιοι…, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ποιοι ακρβώς , έκοψαν το καλώδιο που επικοινωνούσαν τηλεφωνικά, οι Ναζί του Ευπαλίου με τους φρουρούς της Ρέρεσης.
Το γεγονός λοιπόν αυτό, οι Γερμανοί κατακτητές το εξέλαβαν ως δολιοφθορά.

Έτσι μια Κυριακή πρωί του Οκτώβρη, του 1943 κι ενώ χτυπούσε η πρώτη καμπάνα της εκκλησίας, που καλούσε όλους τους συγχωριανούς για προσευχή, επέδρασαν ξαφνικά οι Γερμανοί στο Τείχιο. Έστησαν πολυβόλα σε διάφορα σημεία του χωριού και με απίστευτη αγριότητα συνέλαβαν τα πρώτα παλικάρια που βρήκαν μπροστά τους:

Αλέκος Χριστόπουλος
Νίκος Αντωνόπουλος
Θεοφάνης Λυγερός
Γιώργος Ζησιμόπουλος
Δημήτρης Καραΐνδρος
 

Συνέλαβαν επίσης και τους Μιλτιάδη Φωτιάδη, Χρήστο Αντωνόπουλο και Παύλο Παπαγιαννόπουλο, οι οποίοι όμως τελικά, ξέφυγαν με διάφορα τεχνάσματα.Τους πέντε πρώτους λοιπόν που έπιασαν, τους οδήγησαν στη Ρέρεση, λίγο πιο πάνω από το μνημείο που υπάρχει σήμερα.

Σ’ ένα φορτηγό έβαλαν τους τρεις και τους άλλους δύο Γιώργο και Δημήτρη τους πήγαν πεζούς, πιο κάτω σε μια βελανιδιά.
Εκεί οι αγχόνες ήταν έτοιμες και αμέσως πέρασαν τη θηλιά στο Δημήτρη Καραΐνδρο.
Ο Γιώργος Ζησιμόπουλος, μόλις είδε τι τον περίμενε, με τη λεβεντιά και την παλικαριά που τον διέκρινε και παρ’ όλο που ήταν αλυσοδεμένος αποπειράθηκε να φύγει.
Δυστυχώς όμως, η τύχη δεν ήταν με το μέρος του. Οι Γερμανοί έστρεψαν το πολυβόλο πάνω του και τον σκότωσαν. Στη συνέχεια τον κρέμασαν δίπλα στο Δημήτρη.
Τους άλλους κρατούμενους, που άκουσαν τον πυροβολισμό και είδαν από μακριά τα κορμιά των συγχωριανών και φίλων τους να κρέμονται από τη βελανιδιά, τους οδήγησαν στα κρατητήρια του Ευπαλίου.
Μετά όμως από αυτή την τραγική κατάληξη, άρχισε ένα μεγάλο μαρτύριο για τους οικείους των νεκρών, αλλά και για όλο το χωριό.
Οι συγχωριανοί ξεκρέμασαν τους νεκρούς και όλα ήταν έτοιμα για την τελετή της κηδείας των αδικοχαμένων, όταν έφτασε το μαντάτο από το Ευπάλιο:
εάν δεν πάτε τους νεκρούς πάλι στο ίδιο σημείο να τους κρεμάσετε για τρεις μέρες
ακόμα, θα κρεμάσουμε και τους άλλους τρεις που κρατάμε
.”
Έτσι, όλο το χωριό αναγκάστηκε, να τους πάει και να τους ξανακρεμάσει.
Το θέαμα αυτό γεμάτο πόνο και πίκρα, ήταν μακάβριο, απάνθρωπο.

Σήμερα, στο σημείο του απαγχονισμού και κάτω από τη βελανιδιά υπάρχει, το μνημείο που όλοι ξέρουμε, προς τιμήν αυτών των παλικαριών που τόσο σύντομα και άδικα έφυγαν.
Κάθε δύο χρόνια ο Σύλλογος Τειχιωτών κάνει τρισάγιο στο χώρο αυτόν, για να μνημονεύονται τα παλικάρια που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς και όλοι εμείς να θυμόμαστε, τους αγώνες που έκαναν οι πρόγονοί μας κάτω από αντίξοες συνθήκες και ανισότητες δυνάμεων, για να διατηρήσουν την ελευθερία και την τιμή τους.

(www.tihio.gr) . –

—————————————————-

ΕΝΩΣΗ ΤΕΙΧΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ

Επικοινωνία

1. MAIL  adamopoulosv@dionic.com.gr (Αδαμόπουλος Βαγγέλης,τηλ 210.24.09.633)

2. adamopoulosefth@yahoo.gr  (Αδαμόπουλος Ευθύμιος, τηλ 210.32 31 902)

—————————————————————————–

*ΧΑΝΙ ΤΟΥ «ΦΑΣΛΑ»

-στη διασταύρωση για το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας, υπάρχει το παληό Χάνι, συγκοινωνιακός κόμβος εκείνης της εποχής, για τους κουρασμένους που έρχονταν με τα μουλάρια από το Ευπάλιο και πήγαιναν Κάμπο, Βαρνάκοβα, Τείχιο, Παλιοξάρι, Ποτιδάνεια, Λιδορίκι, Ανω Χώρα.Τώρα έμειναν τα ερείπια !

ΧΑΝΙ ΤΟΥ ΦΑΣΟΥΛΑ

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: