Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΤΡΙΖΟΝΙΑ

Τριζόνια , το νησί που μάγεψε και… τσάντισε τον Ωνάση

–Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού –

Μικρό, πολύχρωμο, ήσυχο.

Τα Τριζόνια βρίσκονται μια… δρασκελιά από τη στεριά, σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από τις ακτές της Φωκίδας και συγκεκριμένα από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα. Τα καΐκια μεταφέρουν το ένα πίσω από το άλλο, σε μερικά λεπτά, όσους αποζητούν να απολαύσουν λίγες στιγμές ηρεμίας και να κάνουν και τη βουτιά τους στις πεντακάθαρες ακτές του μικρού αυτού νησιού με τις γωνιές που μοιάζουν να βγαίνουν από άλλη εποχή.

 

tr 1

.

Μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο μήκος τα 3 χλμ., διεκδικεί επάξια τον τίτλο ενός από τα μικρότερα νησιά της χώρας. Τα χρωματιστά του σπίτια, οι ελιές και ατελείωτες πικροδάφνες συνθέτουν τον χρωματικό πίνακα. Οσον αφορά την… ησυχία; Λείπει η βουή, καθώς οι μοναδικοί ήχοι που ακούει κανείς στα Τριζόνια είναι αυτοί των σκαφών που φθάνουν συνεχώς, των τζιτζικιών και των κυμάτων. Και των χαρούμενων επισκεπτών του. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται διά νόμου στο αγαπημένο νησί των ντόπιων και από τις δύο πλευρές – και από τη Φωκίδα και από την Αχαϊα.

 

Το νησί που ήθελε να αγοράσει ο Ωνάσης

Για την προέλευση του ονόματος του νησιού υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η μία θέλει να το οφείλει στο συμπαθές ομώνυμο έντομο, μια άλλη από παραφθορά της λέξης «τριονήσια», καθώς με αυτό το όνομα περιέγραφαν οι ντόπιοι το σύμπλεγμα των Τριζονίων που περιλαμβάνει τα τρία μεγαλύτερα νησιά, και μια τρίτη σχετίζεται με την ύπαρξη τριών θαλάσσιων ζωνών, απ’ όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το νησί, δηλαδή από Ιόνιο (δυτικά), από Πειραιά (ανατολικά) και από Πελοπόννησο (νότια).

Το σίγουρο είναι ότι το νησί ξελόγιασε και τον τον Αριστοτέλη Ωναση, ο οποίος, όπως θέλουν οι αναφορές, την περίοδο που έψαχνε να αγοράσει ένα δικό του νησί, επισκεπτόταν συνεχώς τα Τριζόνια και αναζητούσε τρόπο να τα αποκτήσει. Κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται ακόμη τις επισκέψεις του με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» και το υδροπλάνο. Ο Ελληνας κροίσος όμως, όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να αποκτήσει το μικρό αυτό νησάκι του Κορινθιακού και έβαλε πλώρη για το Σκορπιό.

 

.

tr 2

.

Ενας μικρός οικισμός 50 σπιτιών (οι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 160), ένα μικρό λιμάνι, μια εκκλησία, μια μαρίνα, μερικές ταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους μέχρι εκεί που χτυπάει το κύμα και τέσσερις παραλίες. Και αυτές στα… μέτρα του νησιού. Μια ακρογιαλιά μπροστά από το λιμανάκι, η Πούντα, 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι και δυο ακόμη με θέα την Πελοπόννησο, τα Ασπρα Χαλίκια και οι Καψάλες. Αυτό είναι όλο και όλο το άγνωστο αυτό νησί του Κορινθιακού.

Ενα νησί-ιδανικός προορισμός για μονοήμερες αποδράσεις, για οικογενειακές διακοπές και για όσους αποζητούν την ηρεμία, ένας τόπος που χρησιμεύει ως ενδιάμεσος σταθμός για σκάφη αναψυχής που κατευθύνονται από τον Σαρωνικό και το Αιγαίο προς τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο και αντίστροφα. Τα παλιά χρόνια, μάλιστα, ήταν πραγματικά κομβικό σημείο στον Κορινθιακό κόλπο (αναφέρεται ότι απέχει το ίδιο από τη Λευκάδα και τον Πειραιά, 89 μίλια και από τα δύο μέρη). Στο απάνεμο φυσικό λιμάνι του νησιού παλαιότερα διανυκτέρευαν οι ναυτικοί προκειμένου να συνεχίσουν με ασφάλεια το ταξίδι τους την επομένη, ενώ σήμερα τα κότερα και τα γιοτ χρησιμοποιούν τη μαρίνα των Τριζονιών ως σταθμό ξεκούρασης.

 

.

trizonia_4

 

Τα καΐκια μεταφέρουν το ένα πίσω από το άλλο, σε μερικά λεπτά, όσους αποζητούν να απολαύσουν λίγες στιγμές ηρεμίας και να κάνουν και τη βουτιά τους στις πεντακάθαρες ακτές του μικρού αυτού νησιού με τις γωνιές που μοιάζουν να βγαίνουν από άλλη εποχή.

-Δες όλο το βίντεο του νησιού,από ψηλά :

.

 

Ενας μικρός οικισμός 50 σπιτιών (οι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 160), ένα μικρό λιμάνι, μια εκκλησία, μια μαρίνα, μερικές ταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους μέχρι εκεί που χτυπάει το κύμα και τέσσερις παραλίες.

Και αυτές στα… μέτρα του νησιού. Μια ακρογιαλιά μπροστά από το λιμανάκι, η Πούντα, 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι και δυο ακόμη με θέα την Πελοπόννησο, τα Ασπρα Χαλίκια και οι Καψάλες. Αυτό είναι όλο και όλο το άγνωστο αυτό νησί του Κορινθιακού.

trizonia.8

,

tr 1

.

  • πηγη, iefimerida.gr

——————————————-

ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ

ΤΑ ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ

ΤΑ ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ

ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ 1

ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ 1

.

ΤΡΙΖΟΝΙΑ  ΔΩΡΙΔΑΣ

 Η πρόσβαση γίνεται με καΐκια που βρίσκονται απέναντι και θα σας πάνε στο νησί μέσα σε 5 λεπτά.
Από την Πάτρα θα πρέπει να περάσετε απέναντι και από την Ναύπακτο θα πάρετε τον δρόμο προς Φωκίδα!

Ένα «κρυμμένο» νησί 40χλμ από την Πάτρα

Kαταπράσινο νησί, σε πολλούς άγνωστο, με πολλές ιδιαιτερότητες.
Για την προέλευση της ονομασίας του νησιού κυριαρχούν δύο απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη το νησί πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ζωύφιο, ενώ σύμφωνα με την δεύτερη άποψη το όνομα αποτελεί παραφθορά του τριονήσια, όνομα που περιέγραφε το σύμπλεγμα των Τριζονίων που περιλαμβάνει τρία κύρια νησιά (Αγ. Ιωάννης,Πλανέμι και Πρασούδι).
Τα Τριζόνια, με έκταση μόλις 2,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι το μεγαλύτερο στο σύμπλεγμα των νησιών του Κορινθιακού μαζί με τα ερημονήσια Αϊ-Γιάννης και Πλανέμι.
Το νησί διαθέτει τρεις παραλίες, γ μεγαλύτερη, με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση Πούντα 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι. Ενώ δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται Άσπρα Χαλίκια και Καψάλες, βρίσκονται στην νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο.
Απέχει από την Πάτρα 40 χλμ. Βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, απέναντι από τον οικισμό Γλυφάδα.
Το νησί είναι προσβάσιμο με τακτική επικοινωνία μέσω πλοιαρίου από τον οικισμό Χάνια, ο οποίος απέχει 25 χλμ. από την Ναύπακτο.

.

ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

ΤΡΟΙΖΟΙΝΙΑ 2

ΤΡΟΙΖΟΙΝΙΑ 2

ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ

———————————————————————–

Τριζόνια: Ιδανικό ησυχαστήριο

Λίγο πιο δυτικά, αντίκρυ από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα συναντάμε τα Τριζόνια. Πρόκειται για μια συστάδα νησίδων που αποτελείται από τα μικρονήσια Τριζόνια, Πρασούδι, Αϊ-Γιάννης και Πλάνεμι. Το μεγαλύτερο από αυτά και το μόνο κατοικήσιμο είναι η νησίδα Τριζόνια που βρίσκεται σε απόσταση περίπου πεντακοσίων μέτρων από τις ακτές της Φωκίδας και από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα. Το σύνολο της έκτασής της δεν ξεπερνά τα 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα με μέγιστο μήκος μόλις 3 χιλιόμετρα.

Στον οικισμό Χάνια Τριζονιών αφήνεις πίσω σου την ιδέα της αυτοκίνησης και επιβιβάζεσαι στο σκάφος που πραγματοποιεί σχεδόν κάθε μία ώρα το δρομολόγιο για την απέναντι μικροσκοπική στεριά. Εδώ δεν σε τρομάζουν τα πολύωρα θαλασσινά ταξίδια του Αιγαίου. Με το που θα μπεις στο πλοιάριο, έφτασες! Το καλωσόρισμα είναι λιτό, νησιώτικο. Τα Τριζόνια σε υποδέχονται ήρεμα και σιωπηλά. Την ησυχία εδώ δεν θα την ακούσεις μόνο, αλλά και θα τη νιώσεις, καθώς δεν κυκλοφορούν μηχανοκίνητα οχήματα. Ετσι από την πρώτη κιόλας στιγμή θα αισθανθείς να χαλαρώνεις μέχρι σύντομα να ανακτήσεις τους αργούς, φυσιολογικούς βιορυθμούς σου.

Ενα γραφικό αγκυροβόλιο σε υποδέχεται πλαισιωμένο με τα τραπεζάκια από τις λιγοστές ψαροταβέρνες και γεμάτο ευωδιές από φρεσκοψημένους ψαρομεζέδες. Πιο πέρα, η κατάφυτη ενδοχώρα γίνεται ιδανική για υπέροχους ξεκούραστους περιπάτους, ενώ το καλοκαίρι στις μικρές αμμουδιές οι βουτιές σε διάφανα νερά θα σου μείνουν αξέχαστες.

Αυτή η σχεδόν μεταφυσική γαλήνη του νησιού ήταν που στα τέλη της δεκαετίας του ’50 μάγεψε τον πάμπλουτο Ελληνα εφοπλιστή Ωνάση, όταν αναζητούσε να αγοράσει το δικό του νησί. Ετσι προσπάθησε να πείσει τους ντόπιους να του πουλήσουν τις περιουσίες τους, όμως τελικά δεν τα κατάφερε και στράφηκε στον Σκορπιό.

Πιθανολογείται ότι στα νεότερα χρόνια οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οικογένειες από την Ηπειρο και την ορεινή Ρούμελη που εγκαταστάθηκαν εδώ κυνηγημένες από τον Αλή Πασά και τις δολοπλοκίες του. Κύρια ασχολία τους, όπως είναι φυσικό, ήταν το ψάρεμα και ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα τα Τριζόνια διέθεταν ασφαλές λιμάνι και φάρο.

Το μοναδικό χωριό με καμιά πενηνταριά σπίτια όλα και όλα, βρίσκεται κτισμένο στο στενότερο σημείο του νησιού, στον μυχό ενός ορμίσκου που βλέπει την απέναντι ακτή της Ρούμελης. Λίγα μέτρα από το λιμάνι και προς τα νότια διαγράφεται ένας δεύτερος βαθύς και καλογραμμένος κόλπος.

Εδώ μόλις πριν από λίγα χρόνια δημιουργήθηκε μια μεγάλη μαρίνα η οποία χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για σκάφη αναψυχής που κατευθύνονται από τον Σαρωνικό και το Αιγαίο προς τον Πατραϊκό και το Ιόνιο και αντίστροφα.

Το σκηνικό γύρω από τη μικρή αποβάθρα είναι απλό, νησιώτικο και ευχάριστο. Τέσσερις ταβέρνες, ένα μπακάλικο, τα χαμηλά σπίτια των ελάχιστων κατοίκων και τρία μικρά ξενοδοχεία αποτελούν όλη κι όλη την αστική υποδομή των Τριζονιών.Στη δυτική άκρη του λιμανιού σε μια βραχώδη έξαρση κρυμμένη μέσα στα πεύκα, ξεχωρίζει η μεγάλη εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου (1955) σε σημείο ιδανικό για να αγναντεύεις το θαλάσσιο δίαυλο.

Μπροστά από τη μικρή προκυμαία υπάρχει μια μικροσκοπική αμμουδιά που το καλοκαίρι γεμίζει με πιτσιρικάδες. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που βουτούν από τα βράχια. Στη θέση Πούντα, περίπου 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το λιμάνι, βρίσκεται η ομώνυμη παραλία με άμμο και πετραδάκι. Ακριβώς πίσω από τη μαρίνα προς την πλευρά του νησιού που κοιτά την Πελοπόννησο, υπάρχουν οι λιλιπούτειες παραλίες Ασπρα Χαλίκια και Καψάλες.

Ωστόσο, σαφώς καλύτερες ακρογιαλιές θα απολαύσετε απέναντι, στη Σπηλιά, στη Γλυφάδα και στη Σεργούλα.

Τριζόνια
Αν και το μυαλό μας πάει εύκολα στο συμπαθές έντομο, η προέλευση της ονομασίας των νησιών είναι πιο πιθανόν να προήλθε από παραφθορά της λέξεις «τριονήσια» καθώς με αυτό τον τρόπο περιέγραφαν οι ντόπιοι το σύμπλεγμα των Τριζονιών που περιλαμβάνει τα τρία μεγαλύτερα νησιά.-

 

————————-

Τrizonia

Τrizonia

 

.

Τριζόνια: Τα άγνωστα νησάκια του νομού Φωκίδας

Με νησιωτικά χρώματα, χωρίς το θόρυβο των αυτοκινήτων, με σπίτια λιγοστά και καταπράσινους κήπους, με εύκολη πρόσβαση και πεντακάθαρες ακτές, τα νησάκια αυτά του Κορινθιακού κόλπου θαρρείς και τα ’χει ξεχάσει ο χρόνος.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ…

Για ποιους λόγους να επιλέξω τούτες τις άγνωστες νησίδες για να περάσω τις διακοπές μου; Σίγουρα αυτή είναι μια καλή ερώτηση, η οποία θα βρει εύκολα απάντηση. Αν είστε φίλος της ηρεμίας και αποζητάτε να περάσετε μερικές μέρες δίπλα στην ακροθαλασσιά με χαλαρούς ρυθμούς ή αν σας κουράζει η κίνηση των αυτοκινήτων, οι άσκοποι συνωστισμοί και τα άλλα παρελκόμενα των πολύβουων καλοκαιρινών θερέτρων, τότε δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Τα Τριζόνια θα σας καλωσορίσουν και μέσα σε λίγες ώρες θα σας εντάξουν στη δική τους καθημερινότητα. Εδώ θα βολευτείτε και θα περάσετε σίγουρα καλά. Αν πάλι σας λείψει η κίνηση, οι κοσμοπολίτικες ναυτικές πολιτείες της Ναυπάκτου και του Γαλαξιδίου δεν απέχουν περισσότερο από 25 και 40 χλμ. αντίστοιχα.
ΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ
Τα Τριζόνια είναι μια συστάδα νησίδων του Κορινθιακού κόλπου, που αποτελείται από τα νησάκια Τριζόνια, Πρασούδι, Αϊ-Γιάννης και Πλάνεμι.
Το μεγαλύτερο από αυτά και το μόνο κατοικήσιμο είναι η νησίδα Τριζόνια, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τις ακτές της Φωκίδας και από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα. Η συνολική της έκταση δεν ξεπερνά τα 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο μήκος μόλις 3 χιλιόμετρα.
Στις ακτές του Κορινθιακού, στον οικισμό Χάνια Τριζονιών, αφήνεις πίσω σου την ιδέα της αυτοκίνησης και επιβιβάζεσαι στο σκάφος, που πραγματοποιεί σχεδόν κάθε μία ώρα το δρομολόγιο για τα Τριζόνια. Μην περιμένετε κανένα θαλασσινό ταξίδι από αυτά που σε πάνε στα νησιά του Αιγαίου. Εδώ, με το που θα μπεις στο πλοιάριο, έφτασες κιόλας! Το καλωσόρισμα είναι απλό, νησιωτικό. Τα Τριζόνια σε υποδέχονται με τη χαρακτηριστική ησυχία ενός τόπου όπου δεν κυκλοφορούν μηχανοκίνητα οχήματα και μ’ ένα κουκλίστικο λιμανάκι, όπου απλώνουν τα τραπεζάκια τους οι ψαροταβέρνες. Από εδώ και πέρα δεν έχεις να κάνεις τίποτα περισσότερο από το να συντονιστείς στους ρυθμούς του: βόλτες στα καταπράσινα μονοπάτια, χάζι στην προβλήτα και σπονδές στον Ποσειδώνα με ούζο και θαλασσινούς μεζέδες.

Ο μοναδικός οικισμός, με καμιά πενηνταριά σπίτια όλα κι όλα, βρίσκεται χτισμένος στο στενότερο σημείο του νησιού, στο μυχό ενός ορμίσκου, που βλέπει την απέναντι ακτή της Ρούμελης. Λίγα μέτρα από το λιμάνι και προς τα νότια, διαγράφεται ένας δεύτερος, βαθύς και καλογραμμένος κόλπος.
Εδώ, μόλις πριν από λίγα χρόνια, δημιουργήθηκε μια μεγάλη μαρίνα, η οποία χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για σκάφη αναψυχής, που πλέουν από το Σαρωνικό και το Αιγαίο προς τον Πατραϊκό και το Ιόνιο και αντίστροφα.
Το σκηνικό γύρω από το μικρό λιμάνι είναι απλό και ευχάριστο: τέσσερις ταβέρνες, ένα μπακάλικο, τα χαμηλά σπίτια των ελάχιστων κατοίκων και τρία μικρά ξενοδοχεία αποτελούν όλη κι όλη την αστική υποδομή των Τριζονιών. Μπροστά από το λιμανάκι υπάρχει μια μικροσκοπική αμμουδιά, που γεμίζει με πιτσιρικάδες, όχι ό,τι καλύτερο για τους μεγαλύτερους, που χρειάζονται περισσότερο χώρο. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που βουτούν από τα βράχια. Στη θέση Πούντα, περίπου 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι, βρίσκεται η ομώνυμη παραλία με άμμο και πετραδάκι. Ακριβώς πίσω από τη μαρίνα, προς την πλευρά του νησιού που κοιτάζει την Πελοπόννησο, υπάρχουν οι λιλιπούτειες παραλίες Ασπρα Χαλίκια και Καψάλες.
Βέβαια, σαφώς καλύτερες ακρογιαλιές υπάρχουν απέναντι, στις ακτές της Στερεάς, στη Σπηλιά και τη Γλυφάδα. Ωστόσο, τα πρωτεία έχει κερδίσει η εκτεταμένη ακτή της Σεργούλας λίγο πιο δυτικά, με το βοτσαλάκι, τα πλατάνια (στο δυτικό άκρο της) και τα κρυστάλλινα νερά. Καλές και οργανωμένες ακτές θα βρείτε στον κοντινό Μαραθιά και, πηγαίνοντας προς Ναύπακτο, στις ακτές της Χιλιαδούς.
ΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ
Το νησί, όπως είπαμε, είναι μικροσκοπικό με όχι ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο και μπορείτε να το περπατήσετε απ’ άκρη σ’ άκρη μέσα σε δύο ώρες. Εφόσον δεν υπάρχουν δρόμοι για αυτοκίνητα ή άλλα μηχανοκίνητα οχήματα, είναι ευνόητο πως όλες οι διαδρομές γίνονται με τα πόδια. Εφοδιαστείτε, λοιπόν, με νερό, καπέλο και ένα ζευγάρι καλά παπούτσια για περπάτημα -σαγιονάρες και πάνινα υποδήματα δεν συστήνονται- και, εφόσον ρωτήσετε τους ντόπιους, για να μη χαθείτε, «αποδράστε» στην απόλυτη ηρεμία.

Από το λιμανάκι με κατεύθυνση βορειοδυτική φεύγει ένας στενός χωματόδρομος, που οδηγεί στο δυτικότερο άκρο του νησιού, στο ακρωτήρι Κοχυλάς, αλλά και στη θέση Παλιόκαστρο, όπου υπάρχουν υπολείμματα μεσαιωνικού πύργου (περίπου 1.500 μέτρα). Ενας άλλος δρόμος-μονοπάτι ξεκινάει από το άκρο της μαρίνας και τραβάει νότια, ακολουθώντας το περίγραμμα της ακτής για το ακρωτήρι Πούντα. Είναι μια ήπια περιπατητική διαδρομή, που ξεδιπλώνεται για περίπου 2 χλμ. μέσα από περιβόλια και λιόδεντρα, βλέποντας συνεχώς το δίαυλο και τις ακτές της Δωρίδας. Μια διαδρομή που μπορεί να συνδυαστεί -για τους φίλους του είδους- με ψαροντούφεκο στη νησίδα Πλανέμι. Αν, πάλι, διαθέτετε κάποιο μικρό σκάφος ή φουσκωτό, τα Τριζόνια θα αποδειχτούν ένας επίγειος παράδεισος. Οι αποστάσεις μεταξύ των νησίδων και της αντικρινής στεριάς είναι μηδαμινές. Τα θαλάσσια περάσματα, όμως, δεν είναι τόσο ακίνδυνα όσο φαίνονται. Η θάλασσα έχει ισχυρά ρεύματα και βγάζει τοπικούς καιρούς, που θέλουν προσοχή. Γι’ αυτό, φρόνιμο είναι να μιλήσετε με τους ντόπιους ψαράδες.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Από την Αθήνα η Γλυφάδα απέχει 240 χιλιόμετρα, μέσω Λιβαδειάς – Αράχοβας. Γενικά όμως είναι μάλλον προτιμότερο να ακολουθήσετε τη διαδρομή Δίστομο – Δεσφίνα – Ιτέα, για να αποφύγετε την κίνηση του οδικού άξονα Αράχοβας – Δελφών (τις στροφές, βέβαια, δεν θα τις γλιτώσετε!).
Αν έρχεστε από τη δυτική Πελοπόννησο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, ενώ από τη βόρεια Πελοπόννησο ιδιαίτερα εξυπηρετική είναι η γραμμή Αιγίου – Αγίου Νικολάου. Από τη Θεσσαλονίκη μέσω Θερμοπυλών να υπολογίζετε ότι θα χρειαστεί να διανύσετε 440 χλμ. Πρατήρια βενζίνης θα βρείτε στη Ναύπακτο και την Ερατεινή.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Δρύμνα (Τ/22660-71.204, http://www.drymna.gr). Βρίσκεται λίγο ψηλότερα από τη μαρίνα και έχει πολύ ωραία θέα και καταπράσινο κήπο. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και ένα γεύμα.
Τριζόνια beach (Τ/22660-71.563, http://www.trizoniabeachhotel.gr). Στο λιμάνι με θέα προς το δίαυλο και τα απέναντι παράλια της Φωκίδας. Ολα τα δωμάτια διαθέτουν κουζίνα και κλιματισμό. Από 60 ευρώ την υψηλή περίοδο.
Iasmos Boutique Hotel (Τ/22660-71.301, http://www.trizonia-iasmos.gr). Νεόκτιστο ξενοδοχείο, που στεγάζεται στην καρδιά του λιμανιού σε ένα κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Διαθέτει τέσσερα εξαιρετικά ευρύχωρα διαμερίσματα, άριστα επιπλωμένα με μεγάλα μπαλκόνια, που βλέπουν το λιμάνι και το δίαυλο. Από 70 ευρώ.
ΦΑΓΗΤΟ
• Στα Τριζόνια, στο λιμανάκι, θα βρείτε τις ψαροταβέρνες-εστιατόρια «Πόρτο Τριζόνια» (Τ/22660-71.229),«Οστρια» (Τ/22660-71.228) και «Καλυψώ» (Τ/22660-71.235), με τα τραπεζάκια πάνω στην προβλήτα και ποικιλία μαγειρευτών φαγητών, αλλά και φρέσκο ψάρι. Στην ταβέρνα «Ποσειδών» (Τ/22660-71.391), που επίσης βρίσκεται στην προκυμαία του μικρού γραφικού λιμανιού, αξίζει να δοκιμάσετε χταπόδι κοκκινιστό και την κακαβιά της κυρίας Ιουλίας.
• Στέλιος (Γυρίσματα, Τ/22220-91.385, 6972-234.963). Εδώ θα έρθετε και για κατσικάκι στάμνας αλλά και για αστακομακαρονάδα με «ντόπιους» αστακούς και φρέσκο ψάρι σκυριανό, ψημένο σε φούρνο με ξύλα.
• Ταβέρνες επίσης θα βρείτε στη Γλυφάδα και στα Χάνια, ενώ στη Σπηλιά θα πάτε για φρέσκο ψάρι στην ομώνυμη ταβέρνα στην παραλία. Η οικογένεια που τη διαχειρίζεται έχει ιδιόκτητο καΐκι.
• Στην προκυμαία των Τριζονιών λειτουργεί το καφέ «Ιασμος» από το πρωί – για καφέ, παγωτό και το βράδυ για ποτό.
http://trans.kathimerini.gr/

———————————————————————————

– ΤΑ ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ  ΑΠΟ ΤΟ 2011,  ΩΣ  ΠΕΡΙΟΧΗ

                                                             »  NATURA «

ΤΡΙΖΟΝΙΑ

Τα Τριζόνια είναι ένα καταπράσινο νησί στον Κορινθιακό κόλπο, το μοναδικό στην περιοχή κατοικήσιμο. Γεωγραφικά ανήκει στην Στερεά Ελλάδα, στο νομό Φωκίδος. Βρίσκεται μόλις 7 ναυτικά μίλια από την Πελοπόννησο και 240 χμ από την Αθήνα. Η κοντινή του απόσταση από την πρωτεύουσα, αλλά και την Πάτρα το καθιστά ιδανικό προορισμό για ολιγοήμερες αποδράσεις μακριά από τη βουή της πόλης.
Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και μηχανάκια και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται οδικώς από την Αθήνα, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών και της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Από το Αντίρριο στον δρόμο προς την Ναύπακτο, στα 35 χμ βρίσκονται τα «Χάνια». Από εκεί φεύγουν καίκια που σας πάνε στο νησί μέσα σε 5 λεπτά.
Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, να ακολουθήσετε την έξοδο προς Θήβα και από εκεί μέσω Λιβαδειάς, Αράχωβας, Δελφών και Ιτέας να φτάσετε στα «Χάνια». Η χιλιομετρική απόσταση αυτής της διαδρομής υπολογίζεται στα 250 χμ.
Γύρω από το νησί υπάρχουν άλλα 3 μικρότερα, ακατοίκητα νησάκια, ο Αϊ – Γιάννης, το Πρασούδι και το Πλανέμι. Ενώ πολύ κοντά σε αυτό βρίσκονται μεγάλες και σημαντικές πόλεις όπως το Γαλαξίδι στα 35 χμ, η Ναύπακτος στα 20 χμ, οι Δελφοί 70 χμ από το νησί και το Μεσολόγγι στα 50 χμ.
Το άγνωστο, σε πολλούς, αυτό νησί διαθέτει ένα πανέμορφο φυσικό λιμάνι, προσωρινό αγκυροβόλι για πολυτελή σκάφη. Κατά μήκος του υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ για να απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο που απλώνεται μπροστά σας. Μπορείτε να διαλέξετε μια από τις απάνεμες παραλίες του κόλπου για το μπάνιο σας ή την βραδινή σας βόλτα.
Στην περιοχή θα βρείτε αρκετά καταλύματα που προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις για μια ευχάριστη διαμονή, πάντα όμως σε απόλυτο σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον.

www.holidays.gr

ΔΙΑΜΟΝΗ

Δρύμνα (Τ/22660-71.204, http://www.drymna.gr). Βρίσκεται λίγο ψηλότερα από τη μαρίνα  και έχει πολύ ωραία θέα και καταπράσινο κήπο. Από 70 ευρώ το δίκλινο με  πρωινό και ένα γεύμα.
Τριζόνια beach (Τ/22660-71.563,  http://www.trizoniabeachhotel.gr). Στο λιμάνι με θέα προς το δίαυλο και τα  απέναντι παράλια της Φωκίδας. Ολα τα δωμάτια διαθέτουν κουζίνα και  κλιματισμό. Από 60 ευρώ την υψηλή περίοδο.
Iasmos Boutique Hotel (Τ/22660-71.301, http://www.trizonia-iasmos.gr). Νεόκτιστο ξενοδοχείο, που  στεγάζεται στην καρδιά του λιμανιού σε ένα κτίριο παραδοσιακής  αρχιτεκτονικής. Διαθέτει τέσσερα εξαιρετικά ευρύχωρα διαμερίσματα,  άριστα επιπλωμένα με μεγάλα μπαλκόνια, που βλέπουν το λιμάνι και το  δίαυλο. Από 70 ευρώ.

ΦΑΓΗΤΟ

• Στα Τριζόνια, στο λιμανάκι, θα βρείτε τις ψαροταβέρνες-εστιατόρια «Πόρτο Τριζόνια» (Τηλέφ/22660-71.229),

«Οστρια» (Τηλ/22660-71.228) και «Καλυψώ» (Τηλ/22660-71.235), με τα τραπεζάκια πάνω στην προβλήτα και ποικιλία μαγειρευτών φαγητών, αλλά και φρέσκο ψάρι. Στην ταβέρνα «Ποσειδών» (Τηλ/22660-71.391), που επίσης βρίσκεται στην προκυμαία του μικρού  γραφικού λιμανιού, αξίζει να δοκιμάσετε χταπόδι κοκκινιστό και την  κακαβιά της κυρίας Ιουλίας.
Στέλιος (Γυρίσματα,  Τηλ/22220-91.385, 6972-234.963). Εδώ θα έρθετε και για κατσικάκι στάμνας  αλλά και για αστακομακαρονάδα με «ντόπιους» αστακούς και φρέσκο ψάρι  σκυριανό, ψημένο σε φούρνο με ξύλα.
• Ταβέρνες επίσης θα βρείτε στη  Γλυφάδα και στα Χάνια, ενώ στη Σπηλιά θα πάτε για φρέσκο ψάρι στην  ομώνυμη ταβέρνα στην παραλία. Η οικογένεια που τη διαχειρίζεται έχει  ιδιόκτητο καΐκι.
• Στην προκυμαία των Τριζονιών λειτουργεί το καφέ «Ιασμος» από το πρωί – για καφέ, παγωτό και το βράδυ για ποτό.

 

Τόπος λατρείας για τους κατόχους ιστιοπλοϊκών, αφού στο αγκυροβόλιο του μπορούν να ελιμενιστούν έως 120 σκάφη.

Τριζόνια Φωκίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°22′1″N 22°4′22″E / 38.36694, 22.07278

Τριζόνια

Τα Τριζόνια από την εθνική οδό Αντιρίου-Άμφισσας

Πληροφορίες

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Νομός Φωκίδας
Επίσημος πληθυσμός 156 (2001)
Έκταση 2,5 km²

Τα Τριζόνια είναι το μεγαλύτερο νησί του Κορινθιακού κόλπου με έκταση 2,5 Km2 και το μόνο κατοικημένο. Ανήκουν στον νομό Φωκίδας και υπάγονται στον δήμο Τολοφώνος. Ο πληθυσμός του νησιού είναι 82 κάτοικοι. Στο νησί έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό τοπικό του χρώμα και το φυσικό του κάλλος ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων. Απέχει από την Αθήνα 240 χλμ. και από την Πάτρα 40 χλμ. Βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, απέναντι από τον οικισμό Γλυφάδα. Το ψηλότερο σημείο του νησιού βρίσκεται σε ύψος 106 περίπου μέτρων από τη θάλασσα.

Το νησί είναι προσβάσιμο με τακτική επικοινωνία μέσω πλοιαρίου από τον οικισμό Χάνια.

Πορεία του πληθυσμού:[1]

Έτος 1940 1951 1961 1971 1981 1991 2001
Πληθ. 335 288 157 113 177 137 156

–        Βικιπαίδεια

Τριζόνια
Τοποθεσία: Τριζόνια
Νομός: Φωκίδας

Στο βορειοδυτικό μέρος του Κορινθιακού κόλπου βρίσκεται σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών, που ανήκουν στο νομό Φωκίδας. Το μεγαλύτερο από αυτά, τα Τριζόνια, είναι και το μοναδικό που κατοικείται, από 250 κατοίκους.

Μπαίνοντας κανείς σε ένα μικρό καΐκι στην παραλία του χωριού Γλυφάδα, σε 5 λεπτά φτάνει στα καταπράσινα Τριζόνια. Μέσα σε 2 μόνο τετραγωνικά χιλιόμετρα γης χωράνε ελιές, αμπέλια, πεύκα, σκίνα και φραγκοσυκιές. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα ούτε μοτοσικλέτες, είναι ένας ιδανικός τόπος ξεκούρασης και ηρεμίας. Η πρόσβαση στις πολύ ωραίες παραλίες γίνονται με ξεκούραστη πεζοπορία, ή με βάρκα.

Πολλοί οι κάτοχοι σκαφών και ιστιοπλοϊκών που το επισκέπτονται, αφού το βαθύ λιμάνι του μπορεί να χωρέσει πολλά και μεγάλα πλοία.

Τα Τριζόνια είναι ένα μέρος που ελκύει περισσότερο νεαρά ζευγάρια, οικογένειες και «ερημίτες» που ενδιαφέρονται για ξεκούραση, ένα μέρος που περνάει κανείς τη μέρα του κάνοντας αναζωογονητικούς περίπατους, πίνοντας ουζάκι στα μικρά ταβερνάκια στο λιμάνι και ψαρεύοντας.

Σε αντίθεση με άλλα τα νησιά δεν προσφέρονται για επίσκεψη μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αποτελούν εξίσου ισχυρό πόλο έλξης τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη, καθώς προσφέρουν ηρεμία και μπορούν να λειτουργήσουν σαν βάση για εξορμήσεις στην Ναύπακτο, στο Γαλαξίδι ή στους Δελφούς.

Στα Τριζόνια υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ για να απολαύσει κανείς τοπικές σπεσιαλιτέ μαζί με το μαγευτικό τοπίο που απλώνεται μπροστά του.

Βασική έννοια του επισκέπτη για να απολαύσει αυτόν το μικρό παράδεισο, είναι να φροντίσει έγκαιρα να κλείσει δωμάτιο σε ένα από τα καταλύματα του νησιού. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να μείνει σε ένα από τα απέναντι παραθαλάσσια και επίσης πολύ γραφικά χωριά, τη Γλύφα, τα Χάνια ή τη Σπηλιά.

* ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΔΩΝ, ΟΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ (ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ), ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΖΟΝΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ.

http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads/downloads/2011/05/katalogos_ygrotopoi.pdf

ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ- ΜΑΡΙΝΑ

ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ- ΜΑΡΙΝΑΤΡΟΙΖΟΝΙΑ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ - ΜΑΡΙΝΑ(η τελευταία πριν τη Ζάκυνθο)

ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ – ΜΑΡΙΝΑ(η τελευταία πριν τη Ζάκυνθο)ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΝΗΣΑΚΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ)

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: