Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωκίδα

Φωκίδα

 

ΕΚΤΑΣΗ: 2.122 τ. χλμ –   ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 48.284

Τόπος φιλόξενος, με πολλές φυσικές ομορφιές και μακρά ιστορική διαδρομή. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Άμφισσα, τα ιστορικά Σάλωνα, πόλη με αξιόλογα μνημεία. Oι Δελφοί, ο «ομφαλός της Γης», αποτελούν πόλο έλξης πολυάριθμων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Στολίδι του νομού, η παλαιά ναυτική πολιτεία του Γαλαξιδίου, που διατηρεί με ζήλο την παραδοσιακή ομορφιά της. Οι παραλιακοί οικισμοί κατά μήκος των ακτών του Κορινθιακού κόλπου προσφέρονται για ευχάριστες εκδρομές, το ίδιο και τα γραφικά ορεινά χωριά.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ,  Πελασγοί, Αιολείς και Δωριείς συγκαταλέγονται στους πρώτους κατοίκους της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τις μυθικές παραδόσεις, επώνυμος ήρωας και αρχηγός των Φωκέων ήταν είτε ο αιγινήτης Φώκος, γιος του βασιλιά Αιακού, είτε ο κορίνθιος Φώκος, γιος του Ορνυτίωνος.

Η Φωκίδα, όπου ιδρύθηκε και άκμασε το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας (ιερό του Πυθίου Απόλλωνα στους Δελφούς), περιελάμβανε 22 ανεξάρτητες πόλεις, που συγκροτούσαν κοινόν (ομοσπονδιακή ένωση πόλεων-κρατών). Η παραβίαση των κανόνων της Δελφικής Αμφικτιονίας και η καταπάτηση της περιουσίας του μαντείου των Δελφών οδήγησαν στους τέσσερις Ιερούς Πολέμους (595-586 π.Χ., 450-448 π.Χ., 356-346 π.Χ., 339-338 π.Χ.), που ανήκουν στα σπουδαιότερα ιστορικά γεγονότα της περιοχής.

 

Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Φωκίδας, πατρίδας μεγάλων αγωνιστών, στην Επανάσταση του 1821. Τα Σάλωνα ήταν η πρώτη πόλη της Ρούμελης που ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης, ενώ η ηρωική μάχη του Οδυσσέα Ανδρούτσου και των συντρόφων του κατά των Τούρκων στο Χάνι της Γραβιάς αποτελεί σημείο αναφοράς στη νεότερη ελληνική ιστορία.

  • Πηγή : diakopes.in.gr
treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: