Skip to content

Eγκατάσταση στο βουνό Τρίκορφο Δωρίδας του δεύτερου Αιολικού Πάρκου

05/02/2015

Μεγάλη επιτυχία της Δημοτικής Αρχής με τη δημιουργία του νέου Αιολικού Πάρκου

 .
Πολύ σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη  εξασφάλισε ο Δήμος Δωρίδας από την εταιρεία  Protergia
 
.
Μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη εξασφάλισε η Δημοτική Αρχή Δωρίδας από την εγκατάσταση στο βουνό Τρίκορφο του δεύτερου Αιολικού Πάρκου.

Το Αιολικό αυτό πάρκο θα εγκαταστήσει και εκμεταλλευτεί για 30 χρόνια η “ Protergia Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας”, που είναι 100% θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίος.
Σύμφωνα με τον Νόμο η εταιρεία θα αποδίδει στο Δήμο το 2,7% του συνολικού τζίρου της ως εξής:
– Το 1%  θα πηγαίνει στους κατοίκους (καταναλωτές ΔΕΗ) των χωριών Ποτιδάνεια, Σεργούλα, Πύργος και Μαραθιάς που εμπλέκονται άμεσα με το έργο. Η Ποσόστωση που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα χωριά αυτά είναι Ποτιδάνεια 60%, Σεργούλα 29%, Πύργος 7% και Μαραθιάς 4%.
– Από το 1,7%, το 80% θα κατανέμεται στις τέσσερις παραπάνω Κοινότητες με τα ποσοστά που αναφέραμε για περιβαλλοντικές δραστηριότητες και έργα και το 20% στο Δήμο για αντίστοιχα έργα γενικότερα στην επικράτεια του Δήμου.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς για ώρες στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ο ΔήμαρχοςΓιώργος Καπεντζώνης έκανε αναλυτική εισήγηση-παρουσίαση.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος μετά από πολύμηνες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την εταιρεία και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλό της Ντίνο Μπερνουμπή, αποφασίσαμε και υπογράψαμε συμφωνητικό υλοποίησης μιας σειράς επιπλέον αντισταθμιστικών από την πλευρά της εταιρείας.
Σύμφωνα με το συμφωνητικό αυτό, κι εφ΄όσον εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, τα επιπλέον ανταποδοτικά τέλη, εκτός αυτών δηλαδή που είναι θεσμοθετημένα από τον Νόμο, θα υλοποιηθούν ως εξής :
Πρώτη φάση. Εντός του πρώτου διμήνου του 2015 δηλαδή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Ως πρώτη έμπρακτη απόδειξη των προθέσεών της για το Δήμο Δωρίδος η εταιρεία θα συνδράμει το Δήμο με δωρεά ποσού 30.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση ενεργειών και ενίσχυσης του Δήμου σε ανάγκες που αφορούν σχολεία ιατρεία και νεολαία
Δεύτερη φάση. Εντός των επόμενων 4 μηνών του 2015, μέχρι τέλος Ιουνίου 2015, η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει έργα στις τοπικές κοινωνίες Ποτιδάνειας, Σεργούλας, Μαραθιά και Πύργου, που θα εγκατασταθεί το Αιολικό Πάρκο και τα δίκτυα διέλευσης και λειτουργίας υποσταθμού, σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα από το Δήμο Δωρίδος. Κατά τη δεύτερη φάση θα διατεθεί συνολικό ποσό 327.000 ευρώ
Τρίτη φάση. Μέχρι το τέλος του έτους 2016 η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει έργα στο Δήμο συνολικού ποσού μέχρι 205.000 ευρώ.
Τέταρτη φάση. Κάθε χρόνο και για 30 χρόνια η εταιρεία θα διαθέτει 30.000 ευρώ, αρχής γενομένης από φέτος τον Φεβρουάριο όπως αναφέραμε, που θα δίνονται σε Κοινότητες, σε Συλλόγους, Σχολεία, Εκκλησίες και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Η Protergia δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει τοπικό προσωπικό και εξοπλισμό για όσο το δυνατόν περισσότερες προμήθειες υλικών  από την τοπική κοινωνία, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
Επίσης η εταιρεία θα αγοράσει άμεσα στο Δήμο ένα ειδικό όχημα-πλυντήριο κάδων απορριμμάτων συνολικού ποσού 100.000 ευρώ.
Τέλος ένα σημαντικό θέμα που περιλαμβάνει η συμφωνία αφορά τις τυχόν βλάβες ή καταστροφές από φυσικές αιτίες κλπ  από και προς τις εγκαταστάσεις του έργου, η εταιρεία ρητά αναλαμβάνει την αποκατάστασή τους.
Μετά από πολύωρη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε ψηφοφορία για την έγκριση της συνεργασίας του Δήμου με την εταιρεία, γιατί η έγκριση της επένδυσης έχει γίνει από τα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα του κράτους. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν και οι Πρόεδροι των  χωριών που τους αφορά άμεσα το θέμα.
Υπέρ ψήφισαν οι  Κουλούλας, Αντωνόπουλος, Φλέγκας,Μπαρμπούτης, Παλασκώνης, Δημόπουλος, Ευσταθίου, Ζέτος, Φλετούρης, Υφαντής, Φάκος, Τσιλίκης, Σπυροπούλου, Μάμμαλης, Κουτσούμπας, Μπρούμας, Κρικέλας, Γκίκας, Αρβανίτης.
Όχι ψήφισαν οι Αρτινόπουλος, Παπαγεωργίου και Καλλιαμπέτσος
Υπέρ ψήφισαν επίσης οι πρόεδροι τους οποίους αφορά το θέμα, της  Ποτιδάνειας (Παπαγεωργίου), της Σεργούλας (Λουκόπουλος) και του Πύργου (Μελίστας)
Ο πρόεδρος του Μαραθιά (Βαβάτσικος) ψήφισε κατά.
Από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι υπόλοιποι 5 δημοτικοί σύμβουλοι.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις και το στέλεχος της εταιρείας κυρία Μπέσκου.
Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: