Του Raoul Ruparel

Ισπανία – Πλήγμα στο Podemos;
Η προφανής χώρα για συγκρίσεις είναι η Ισπανία, δεδομένης της ανόδου του Podemos. Αυτό αξίζει ένα αποκλειστικά ξεχωριστό κείμενο, αλλά υπάρχουν μερικά αρχικά σημεία που αξίζει να επισημανθούν. Όπως εμφάνισε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να ανταπεξέλθει στις υποσχέσεις του και η στενή του σχέση με το Podemos, φαίνεται ότι είχε κάποια επίδραση. Τον Ιανουάριο, το Podemos εμφανιζόταν να συγκεντρώνει το 21,1% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων και με το ποσοστό αυτό λάμβανε 89 έδρες στη Βουλή, και τώρα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 15% και στις 41 έδρες. Αυτό είναι ασφαλώς το αποτέλεσμα σειράς παραγόντων, και όχι μόνο της οικονομικής ανάκαμψης στην Ισπανία. Ωστόσο, η κατακόρυφη πτώση στις δημοσκοπήσεις τον Μάρτιο (μετά από τη συμφωνία στις 21 Φεβρουαρίου για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης) και ξανά αυτόν τον μήνα, υποδηλώνουν ότι η έλλειψη προόδου του ΣΥΡΙΖΑ και η συνθηκολόγησή του, έχει επιπτώσεις στην Ισπανία (ωστόσο, όπως επισημαίνεται, πρόκειται για μία μόνο δημοσκόπηση και η πρόσφατη πτώση δεν έχει ακόμη εμφανιστεί σε όλο της το εύρος, ο καιρός θα δείξει εάν πρόκειται για μια σημαντική επίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Podemos).

Παρόλα αυτά, και όπως ήταν αναμενόμενο, το Podemos έχει αρχίσει να οπισθοχωρεί (που δείχνει ότι τουλάχιστον ανησυχούν από την πιθανό πολιτική διάδοση), με τον ηγέτη του Pablo Iglesias να δηλώνει (όπως προβλέπαμε):

«Έχουμε μια μεγάλη φιλία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ευτυχώς, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα… Είμαστε μια οικονομία με πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην ευρωζώνη, είμαστε μια χώρα με ισχυρότερη διακυβέρνηση και με καλύτερη οικονομική κατάσταση… Οι περιστάσεις είναι διαφορετικές και θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να γίνονται παραλληλισμοί».

Επιπλέον, το κόμμα έχει επιλέξει να αποστασιοποιηθεί από ορισμένες εκ των βασικών ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ –όπως η αναδιάρθρωση χρέους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να περιορίσει την  πτώση. Τελικά, η πιθανότητα να αποκτήσει περισσότερη μόχλευση είναι δύσκολη εάν το POdemos είναι επίσης απρόθυμο εγκαταλείψει το ευρώ. Αυτό υπονόμευσε τον Τσίπρα και θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για το Podemos. Το βασικό μήνυμα της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής είναι πως είναι πολύ δύσκολο να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για αλλαγή της φύσης της ευρωζώνης και τους όρους της συμμετοχής στην ένωση. το Podemos είχε δώσει παρόμοιες υποσχέσεις και φαίνεται ότι οι άνθρωποι αναπόφευκτα θα τις αμφισβητήσουν, στην πορεία προς τις εκλογές του Νοεμβρίου στην Ισπανία.

Ιταλία – Κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή του Renzi;
Ενώ οι συγκρίσεις με την Ισπανία είναι αναμενόμενες, οι επιδράσεις θα μπορούσαν να είναι πιο ενδιαφέρουσες αλλού, για παράδειγμα στην Ιταλία. Όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, η Ιταλία είναι ήδη μία από τις χώρες που έχει υψηλό κατά του ευρώ αίσθημα. Υπάρχουν δύο σχετικά μεγάλα κόμματα στην αντιπολίτευση –η Λίγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων- τα οποία ζητούν από την Ιταλία να εγκαταλείψει το ευρώ. Η αυξημένη λιτότητα, η καταπάτηση της δημοκρατίας, όπως το εκλαμβάνουν,  και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, θα βοηθήσει να τροφοδοτηθεί το επιχείρημά τους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτός ο συνδυασμός των κομμάτων θα επιτρέψει επίσης στο ευρώ να δεχθεί «επίθεση» από όλο το πολιτικό φάσμα στην Ιταλία –από τη Λίγκα του Βορρά (εθνικιστική πλευρά) και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (πλευρά κατά της λιτότητας).

Επιπλέον, οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να πλήξουν τον Ιταλό πρωθυπουργό, Matteo Renzi. Ενώ σε άλλες χώρες οι φωνές για αλλαγή της φύσης της ευρωζώνης έρχονται εκτός κυβέρνησης, στην Ιταλία προέρχονται από τον ίδιο τον Renzi –ο οποίος θέλει πιο ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες και περισσότερη προσοχή στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη. Ακούσαμε αμέτρητες φορές στη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας, τον Renzi να ζητά μεγαλύτερη συζήτηση για την ευρύτερη ευρωζώνη και να επικρίνει το ότι όλο το ενδιαφέρον βρισκόταν στην Ελλάδα. Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την ευρωζώνη, ίσως αποτυπώνει άσχημα την αισιοδοξία του και τις υποσχέσεις του ότι μπορεί, και θα αλλάξει.

Γαλλία – Θα μπορούσε η Le Pen  να είναι ο μεγάλος κερδισμένος από όλο αυτό;
Υπάρχει επίσης ένα ενδεχόμενο, ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να ενισχύσει την κριτική που ασκεί το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen στο ευρώ – δηλαδή ότι προάγει την λιτότητα και είναι αντιδημοκρατικό. Όπως επισημάναμε πιο πάνω, θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τροφή στα επιχειρήματα υπέρ της εξόδου του ευρώ. Επιπλέον, όπως υποστήριξα στο Politico την προηγούμενη εβδομα΄δα, αυτή παραμένει μια γερμανική συμφωνία και εδραιώνει την γερμανική προσέγγιση στην κρίση. Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande πίεσε και πέτυχε τον στόχο του για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, θα μπορούσε να θεωρηθεί εύκολα ως μια άλλη ένδειξη της μείωσης της γαλλικής επιρροής στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, την οποία ασφαλώς η Le Pen θα «παντρέψει» με την εθνικιστική της στάση.

Η επίδραση του ελληνικού deal και ο χρόνος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δεν είναι καθόλου ενιαία και ποικίλει από χώρα σε χώρα και από κόμμα σε κόμμα. Είναι πιθανό να υπονομεύσει αυτά τα κόμματα τα οποία πουλάνε εναλλακτικά οράματα της ευρωζώνης και δίνουν υποσχέσεις χωρίς να είναι πρόθυμα να ανεχθούν καμία πραγματική εναλλακτική. Ωστόσο, θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει βοήθεια σε εκείνους που ήδη βλέπουν το ευρώ ως αντιδημοκρατικό και υπερβολικά αυστηρό.

Προφανώς, είναι ακόμη νωρίς και οι επιπτώσεις θα είναι δύσκολο να κριθούν πλήρως μέχρι η τελική συμφωνία να πάρει σάρκα και οστά και να γίνει αισθητός ο αντίκτυπός της στην Ελλάδα.-

.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://openeurope.org.uk/blog/could-there-be-political-contagion-from-greece/

.