Skip to content

Ευρώπη-φρούριο: με προσφυγικά Στρατόπεδα και αστυνομικά μέτρα

14/09/2015

Επιστροφή στην Ευρώπη-φρούριο:

Στρατόπεδα συγκέντρωσης και αστυνομικά μέτρα

migrants-evropi.jpg

Πολλά βήματα πίσω στο προσφυγικό | AP Photo/Christian Bruna

.

Αστυνομικά μέτρα, ομάδες ελέγχου συνόρων, απελάσεις εξπρές και στρατιωτική βία στις θάλασσες φαίνεται πως είναι η «απάντηση» της Ε.Ε. στην διαρκώς κλιμακούμενη προσφυγική κρίση.

Παρά τα μεγάλα λόγια των περασμένων ημερών και την «ιστορική απόφαση» Μέρκελ την οποία η Γερμανία πήρε πίσω, όλα δείχνουν ότι η Ε.Ε. επιστρέφει σε επιθετικές πολιτικές και πρακτικές αποκλεισμού. Την ίδια ώρα το σχέδιο Γιούνκερ για την ποσόστωση ναυαγεί οριστικά.

Το προσχέδιο της συνόδου της Ε.Ε. προβλέπει σκληρά μέτρα

Τις τελευταίες ώρες υπήρχε έντονη φημολογία για ένα προσχέδιο κείμενο στο οποίο αναφέρονται αυτές οι δραστικές ενέργειες.

AP Photo/Kerstin Joensson

Ο Guardian αναφέρει ότι έχει το προσχέδιο και παρουσιάζει τις βασικές πτυχές του:

Θα οργανωθούν κέντρα υποδοχής σε Ελλάδα και Ιταλία για να φιλοξενούν προσωρινά τους ανθρώπους όσο γίνεται η καταγραφή, ταυτοποίηση και πρόσληψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Τα αιτήματα για άσυλο θα προχωρούν γρήγορα και όσοι δεν πληρούν τους όρους θα απελαύνονται τάχιστα.

Θα δημιουργηθούν νέες ομάδες «άμεσης παρέμβασης στα σύνορα» οι οποίες θα αναπτυχθούν στα ευαίσθητα «εξωτερικά σύνορα». Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο και προσπαθούν να μετακινηθούν σε άλλη χώρα εκτός Ελλάδας και Ιταλία θα προσάγονται και θα οδηγούνται σε κέντρα κράτησης. Εάν δεν μπορεί να εφαρμοστεί η οικειοθελής επιστροφή (στη χώρα καταγωγής) και άλλα μέτρα επαναπροώθησης κρίνονται ανεπαρκή στο να αποτρέψουν προσπάθειες μετακίνησης, θα εφαρμόζονται μέτα κράτησης.

Το προσχέδιο ακόμη αναφέρει ότι οι υπουργοί Εσωτερικών είναι «δεσμευμένοι» για την κατανομή 160.000 προσφύγων, ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά στον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μέτρου. Επιπλέον καμία οριστική απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί μέχρι τον επόμενο μήνα.

Balazs Mohai/MTI via AP

Η πρόταση της Κομισιόν για τις ποσοστώσεις, ωστόσο, φαίνεται πως εξασθενεί, καθώς πλέον περιγράφεται ως η «βάση» για μια απόφαση η οποία θα λαμβάνει υπόψιν και την ευελιξία που απαιτείται από τα κράτη-μέλη στην εφαρμογή της απόφασης.

«Στο μεσοδιάστημα», αναφέρεται στο προσχέδιο, «η Ε.Ε. θα πρέπει να στοχεύσει στην χρηματοδότηση κέντρων προσφύγων εκτός Ευρώπης στα οποία και θα αποστέλλονται όσοι δεν καταφέρνουν τα παίρνουν άσυλο». «Τα κέντρα αυτά δεν θα είναι στις χώρας καταγωγής τους» σημειώνεται.

«Η Ε.Ε. θα πρέπει να στοχεύσει στο να αναπτύξει ασφαλείς και βιώσιμες εγκαταστάσεις υποδοχής στις περιοχές που επηρεάζονται και να προσφέρει διαρκείς προοπτικές και επαρκείς διαδικασίες για πρόσφυγες και τις οικογένειές τους έως ότου επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους» αναφέρεται στο κείμενο.

AP Photo/Kerstin Joensson

Χρήση στρατιωτικής βίας στις θάλασσες της Μεσογείου

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από πηγές των Βρυξελλών.

Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου μήνα, τέσσερα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία (ένα βρετανικό, ένα ιταλικό και δύο γερμανικά) θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

(AP Photo/Darko Vojinovic, File

Μέχρι στιγμής η επιχείρηση –στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες- συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.

Edvard Molnar/MTI via AP

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η Ε.Ε. πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.-

-Efsyn.gr

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: