Skip to content

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, από την Παρασκευή κιόλας, να αναστοχαστεί και να συζητήσει αναλυτικά και σε βάθος το μέλλον της

23/06/2016

ΟΙ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ…

του Νίκου Φελνίκου

 

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, από την Παρασκευή κιόλας, να αναστοχαστεί και να συζητήσει αναλυτικά και σε βάθος το μέλλον της.

Ακόμη κι αν επικρατήσει, όπως βασίμως πιθανολογείται, το Bremain το ποσοστό αυτών που θα έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit θα είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ουσιαστικά η Βρετανία θα βγει διχασμένη από το δημοψήφισμα είτε το αποτέλεσμα είναι 51-49% είτε 55-45%.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως το ποσοστό του Brexit προστίθεται στα υψηλά ποσοστά που λαμβάνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία (σε 20 δήμους οι υποψήφιοι του «Κινήματος 5 αστέρια» κέρδισαν τους 19!).

Οι ακροδεξιοί στην Αυστρία έχασαν την Προεδρία της χώρας για λίγες μόνον ψήφους κι αυτές από τους Αυστριακούς της διασποράς.

Το AfD, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, που θέλει τη χώρα εκτός ευρώ, στις εκλογές που θα γίνουν αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 5% και να αποχτήσει εκπροσώπηση στη Βουλή.

Στη Γαλλία η Μαρί Λεπέν στις προεδρικές εκλογές θα διεκδικήσει με αξιώσεις να είναι αυτή η διάδοχος του Ολάντ.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ τα αντισυστημικά κόμματα -είτε αυτά είναι ευρωσκεπτικιστικά και ακροαριστερά είτε ξενοφοβικά και ακροδεξιά- κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Μπορεί να μην είναι, και δεν είναι, ίδια όμως δεν βολεύονται στη σημερινή Ευρώπη.

Πλέον τα σήματα δυσαρέσκειας για τις κυρίαρχες πολιτικές των Βρυξελλών έρχονται από παντού.

Δεν είναι λοιπόν μόνον η Βρετανία το πρόβλημα είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει δομικό πρόβλημα στρατηγικής, προσανατολισμού και προτεραιοτήτων.

Ακόμη κι αν κερδίσει το Bremain οι ευρωσκεπτικιστές του Λονδίνου, ο Φάρατζ και ο Τζόνσον, θα έχουν καταγάγει έναν θρίαμβο.

Θρίαμβο ανάλογο με αυτόν του Μπέμπε Γκρίλο στη Ρώμη, το Τορίνο και τις άλλες πόλεις της Ιταλίας.

Αν η Ευρώπη συνεχίσει στον ίδιο δρόμο στην επόμενη επικίνδυνη στροφή, αυτή της Γαλλίας, το ενωσιακό οικοδόμημα μπορεί να εκτροχιαστεί.

Επαναλαμβάνω: τα σήματα που στέλνονται από παντού είναι ανησυχητικά. Οι αντισυστημικές-αντιευρωπαϊκές-εθνικολαϊκιστικές δυνάμεις προελαύνουν.

Αν η ηγεσία της Ευρώπης συνεχίσει να αγνοεί την πραγματικότητα κλείνοντας τα μάτια στα επερχόμενα και ταυτόχρονα επιμείνει στην πολιτική του γερμανικού οικονομικού καλβινισμού και της ακραίας λιτότητας το πιθανότερο είναι πως σύντομα (σε συνδυασμό και με την έξαρση των φαινομένων της ισλαμικής τρομοκρατίας, αλλά και την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση) θα σπάσει τα μούτρα της.

Ενδεχομένως και τον επόμενο χρόνο, το 2017, θα καταδειχθεί (και σίγουρα αν στις ΗΠΑ εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ) πως αυτοί που κυβερνούν την ΕΕ είναι μια χούφτα ανοήτων και ιδιοτελών γραφειοκρατών, που αντί να ενώσουν διαιρούν τους λαούς των κρατών μελών της.

Ο ευρωσκεπτικισμός θα μετατραπεί -ήδη γίνεται- σε αντιευρωπαϊσμό με αποτέλεσμα κυκλώνες αμφισβήτησης να σαρώσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στα καθ’ ημάς ενδιαφέρον έχει να δούμε αν η ταχεία ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ στο «σύστημα» των μνημονίων και του αστικού καθεστώτος σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη φτωχοποίηση κοινωνικών δυνάμεων και δη της μεσαίας τάξης θα οδηγήσει -και κυρίως σε τι ποσοστό- επιπλέον δυνάμεις (πέραν του αντικαπιταλιστικού ΚΚΕ και της νεοναζιστικής Χ.Α.) στο στρατόπεδο των αντιευρωπαϊστών-αντισυστημικών.

Γι’ αυτά όμως θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο μας…

– See more at: http://www.matrix24.gr/2016/06/i-antisistimiki-proelavnoun/#sthash.6METJb0b.dpuf

.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: