Skip to content

Διαβούλευση Δήμου Δωρίδας για το νέο «Καλλικράτη»

08/08/2016

Ετοιμάζεται πυρετωδώς ο νέος «Καλλικράτης» ενισχύοντας τους μικρούς δήμους

Με στόχο μέχρι τέλος του 2016 να αποτελεί νόμο του κράτους ο νέος «Καλλικράτης» εργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προ ημερών, προσδιορίστηκε ο οδικός χάρτης για την ενεργοποίηση των 4 επιτροπών που θα καταρτίσουν τα επιμέρους σχέδια.
Οι αλλαγές στον Οδικό χάρτη, σαφώς θα επηρεάσουν όλες τις περιφέρειες της χώρας, αγγίζοντας αρκετά και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ εφόσον ολοκληρωθεί η διαβούλευση, σημαντικές -και ως φαίνεται θετικές- θα είναι οι αλλαγές για τους μικρούς δήμους, που μετετράπηκαν σε Καλλικρατικούς, χάνοντας μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων τους, της οικονομικής αυτοτέλειάς τους και της διαχείρισης εσωτερικών θεμάτων.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣΔΑ Κώστας Πουλάκης, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί οι προτάσεις των επιτροπών και στη συνέχεια να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να έχει ψηφιστεί τον Νέο Στρατηγικό Σχέδιο μέχρι τέλος του έτους. Ο Κ. Πουλάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στα βήματα που θα ακολουθηθούν για τη μεταρρυθμιστική στρατηγική, για την επαναθεσμοποίηση των δομών και λειτουργιών για ένα αποκεντρωμένο κράτος.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος εξέφρασε τη διάθεση του Υπουργείου να καταλήξει μέσα από μία καλόπιστη συνεργασία στα αποτελέσματά της η Επιτροπή και δήλωσε την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ στα μέλη που την απαρτίζουν, με την εμπειρία και τις γνώσεις εκάστου.
Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Πουλάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας τη συνολική μεταρρυθμιστική στρατηγική του ΥΠΕΣΔΑ, ότι «η κυβέρνηση προχωρά σε μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του πολιτικού & διοικητικού συστήματος με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις δεσμεύσεις της. Στρατηγικός στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικά διαρθρωμένου πολιτικού-διοικητικού συστήματος σε τρία επίπεδα, το Κεντρικό Κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους και με αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο κατώτατο επίπεδο και κοντά στους πολίτες».

Αναμένει αρκετά από τη διαβούλευση ο Δήμος Δωρίδας

Το ΔΩΡΙΣ Radical επικοινώνησε και με τον δήμο Δωρίδας, ο οποίος έχει εμπλακεί ενεργά στην διαβούλευση για τις αλλαγές στο νέο Καλλικράτη, θεωρώντας όπως μας δήλωσε η δημοτική Αρχή «θετική την αρχική πρόθεση, καθώς φαίνεται ότι θα αποκατασταθούν διάφορες λεπτομέρειες που έκαναν μη λειτουργικό το σύστημα ως τα σήμερα, όπως η οικονομική αυτοτέλεια κάποιων μικρών δήμων».

Από την πλευρά του ο Δήμος Δωρίδας, θέτει στη διαβούλευση ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος όπως:
οικονομική αυτοτέλεια Δήμων σε σχέση με τις Περιφέρειες
– οικονομική κάλυψη αντιδημάρχων – δημοτικών συμβούλων
– οριοθέτηση δήμων (ορεινοί, προστατευόμενης κληρονομιάς κ.λπ)
   αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος όπως:
– σύνδεση οικονομικής αυτοτέλειας με ρυθμίσεις για τα αντισταθμιστικά τέλη του      Μόρνου
– αδειοδότηση Δήμου για επίλυση θεμάτων με ζώντα ζώα (π.χ. διαχείριση βοοειδών    μετη συνδρομή ειδικευμένων κτηνιάτρων)
– αναμεταδότες ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, με ίδιους πόρους
– προώθηση εκκρεμμών μελετών για έργα ύδρευσης, βιολογικών καθαρισμών.         

Το θέμα της ανακατάταξης των δημοτικών – περιφερειακών δομών είναι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον της ελληνικής περιφέρειας – οικονομικής ζωής του τόπου και η διαβούλευση θα είναι ακόμη ανοιχτή για καιρό. Το ΔΩΡΙΣ Radical θα το παρακολουθεί στενά και θα σας ενημερώσει για κάθε εξέλιξη. 

.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: