Skip to content

AΛΛΑΖΕΙ ΟΨΗ Η ΔΩΡΙΔΑ, με το ΔΑΣΟΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ

25/08/2016

 

ΔΑΣΟΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ …ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

 Μια σημαντική και τολμηρή απόφαση πήρε το 2011 η Ηγουμένη ΘΕΔΟΣΙΑ, της Ι.Μ.ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ για την εκεμετάλλευση και αξιοποίηση του δάσους του Μοναστηριού, που ξεπερνά σε έκταση τα 16.000 στρέμματα.

Με τις  εγκρίσεις του Ηγουμενικού Συμβουλίου και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Φωκίδας, ενοικίασε τα 2/3 του δάσους για 30 χρόνια σε ιδιώτη επιχειρηματία και συγκεκεριμένα στο κ. Αθανάσιο Πέτσα, κάτοικο Ναυπάκτου.

Από τη παραχώρηση αυτή εξαιρείται μια μεγάλη ζώνη γύρω από τη Μονή και το χώρο πρόσβασης σε αυτή, πάνω από 4.000 στρέμματα, που θα περιφραχθεί, αφ΄ενός μέν για την ασφάλεια και προστασία της Μονής, αφετέρου για να παραμείνει ανεπηρέαστος ο Θρησκευτικός ρόλος και προορισμός του ιστορικού Μοναστηριού της Βαρνάκοβας.

Σήμερα το μεγάλο αυτό αναξιοποίητη καταπράσινο δρυοδάσος, είναι «καταφύγιο άγριων ζώων» με επίσημο κρατικό χαρακτηρισμό, αλλά στη πράξη μόνο κάτι τέτοιο δεν είναι.Δεν υπάρχει φύλαξη και το λαθροκηνύγι είναι προνόμιο ορισμένων και παράνομων κυνηγών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και με βάση το συμφωνητικό, έχουν εξασφαλισθεί στον ιδιώτη επενδυτή (κ.Αθαν.Πέτσα), χρήσεις για ανάπτυξη δασοπονικών, κτηνοτροφικών, θηραματικών και δασοτουριστικών δραστηριοτήτων.

Κυρίως όπως λέγεται, θα γίνουν επενδύσεις για συστηματική εκμετάλλευση του ξύλου του δάσους στη βάση διαχειριστικών σχεδίων και μελετών, εκτροφείο άγριων ζώων, ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή και στη συνέχεια δημιουργία υποδομών και δραστηριοτήτων ορεινού τουρισμού ( χώροι εστίασης, ξενώνες, οργάνωση διαδρομών, πάρκο ζώων κλπ).

Μια τέτοια επένδυση θα συμβάλλει ουσιαστικά στη τοπική οικονομία , δημιουργώντας θέσεις εργασίας και απασχόλησης που είναι το ζητούμενο της εποχής μας.

Τα χωριά μας ερημώνουν και μαραζώνουν γιατί δεν έχουν νέους.

Οι νέοι για να παραμείνουν στα χωριά μας θέλουν εργασία. Με τέτοιες επενδύσεις οι νέοι θα βρούν δουλειά και θα ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας.

Πριν 60 χρόνια, όταν το δάσος είχε ενοικιαστεί για 16 χρόνια , από την υλοτόμηση αυτού, ζούσαν τα γειτονικά χωριά (κυρίως η Φιλοθέη).Σήμερα παρέχεται πάλι μια νέα ευκαιρία.

Οι τοπικοί φορείς και ιδιαίτερα οι γειτνιάζοντες του Μοναστηριού, πρέπει να στηρίξουν την επένδυση αυτή και να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι κατ΄έτος επισκέπτονται το ιστορικό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας με τη χιλιόχρονη προσφορά του , πάνω από 15.000 προσκυνητές.

Πρέπει να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε  ότι η ανάπτυξη σ΄ένα τόπο , μικρή ή μεγάλη , γίνεται κυρίως με ιδιωτικές επενδύσεις .

Και όταν έρχονται πρέπει να είναι καλοδεχούμενες και αποδεκτές, όταν γίνονται βέβαια στα πλαίσια των νόμων του κράτους και ειδικότερα όταν διέπονται από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και υλοποιούνται χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Παρ΄όλα αυτά όμως υπάρχουν φωνές και διαμαρτυρίες πολιτών και φορέων που αντιτίθενται σε μια τέτοια πολύπλευρη αξιοποίηση του δάσους.

Μερικοί θεωρούν τη συμφωνία «ως Νέο Βατοπέδι», οι περισσότεροι αδιαφορούν και άλλοι (κυνηγοί κυρίως) διαμαρτύρονται για την άρση του χαρακτηρισμού του δάσους  ως «καταφύγιο άγριων ζώων» που επίκειται να γίνει.

Εδώ ισχύει η παροιμιώδης ρήση του θυμόσοφου λαού μας  «βλέπουμε το δένδρο (κακολογώντας τον επενδυτή ή την Ηγουμένη για την απόφαση που πήρε) και χάνουμε το δάσος (που θα φέρει δουλειά και   ανάπτυξη στη περιοχή , αν αξιοποιηθεί σωστά)».

Γεγονός πάντως είναι ότι με τη θαρραλέα αυτή απόφαση της Ηγουμένης και τα «επενδυτικά σχέδια» του επιχειρηματία, που «αν υλοποιηθούν» θα αξιοποιηθεί δασοπονικά και δασοτουριστικά το πλούσιο δάσος του Μοναστηριού αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη κοινωνική λειτουργία του δασικού χώρου ως οικονομική δραστηριότητα.

Βέβαια για να μην επαληθευτούν  «οι Κασσάνδρες», σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο στη «διαφάνεια» της σύμβασης όσο και στη «φερεγγυότητα» του κάθε «επενδυτή» ! …

πηγή : *εφημερίδα «νέο Αστρο» Μιχ.Ζυγορονίκου – φύλλο Μαρτίου 2011

 

.

.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: