Skip to content

Ο ΤΣΙΦΛΙΚΑΣ τι κάνει.?

26/08/2016
Φελνίκος
Φελνίκος Nίκος

.

Ο ΤΣΙΦΛΙΚΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ…

Θα κλείνουν μαγαζιά, θα κατάσχονται καταθέσεις, θα ανοίγουν θυρίδες, θα επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα, θα μπαίνουν αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα στα σπίτια, θα, θα, θα… Όλα αυτά για τους φοροφυγάδες και όσους γενικά είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Τουλάχιστον αυτά λένε οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πρωτίστως ο υφυπουργός Οικονομικών Αλεξιάδης.

Όμως, παρά τις φοβέρες και τις απειλές, του Έλληνος το ους δεν φαίνεται να ιδρώνει ούτε και ν’ ακούει. Προφανώς, επειδή δεν έχει να πληρώσει. Βεβαίως, υπάρχουν και αυτοί που, γαλουχημένοι από τον αντιπολιτευτικό ΣΥΡΙΖΑ στο «κίνημα του δεν πληρώνω» δεν θέλουν, όπως λένε, να πληρώσουν ένα κράτος-μπαταχτσή, φαύλο και διεφθαρμένο.

Η τρίτη κατηγορία είναι αυτοί που ποτέ δεν πλήρωσαν, τουλάχιστον αυτά που έπρεπε, επειδή γνωρίζουν απέξω κι ανακωτά τα παράθυρα του νόμου -όσες φορές δεν φρόντισαν να τ’ ανοίξουν οι ίδιοι μέσω των νόμων και των εξαιρέσεών τους που ψήφιζαν (συνήθως με το αζημίωτο ή με αντιπαροχή) οι πολιτικοί τους υποτακτικοί. Αυτής της κατηγορίας κι αν δεν ακούει ή δεν ιδρώνει το αυτί της με τις φοβέρες του Αλεξιάδη.

Τελικά, οι μόνοι που σίγουρα θα πληρώσουν θα είναι τα συνήθη υποζύγια. Αυτοί που ακόμη κι αν ήθελαν δεν μπορούν να αποφύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς το κράτος. Και φυσικά, οι τίμιοι και σωστοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες -ναι, υπάρχουν και τέτοιοι- τους οποίους όμως η κυβέρνηση τους έχει βάλει στο στόχαστρο επειδή έχουν ή είχαν την ατυχία να ανήκουν στην λεγόμενη μεσοανώτερη τάξη.

Λέμε εμείς πως αυτοί θα πληρώσουν ή ελπίζει ο Αλεξιάδης πως θα πληρώσουν για να μην αναγκαστεί ο Τσακαλώτος να εισηγηθεί, το Νοέμβριο, στον Τσίπρα και νέα έκτακτα μέτρα προκειμένου να είναι επιτυχής η δεύτερη αξιολόγηση, να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός και να μην ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο ο δημοσιονομικός κόφτης.

Η περίπτωση να μην πληρώσουν ή τέλος πάντων να προσπαθήσουν να φοροδιαφύγουν ακόμη και αυτοί που έχουν, δεν πρέπει πάντως να αποκλειστεί. Και ο λόγος είναι απλός. Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πως η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράξη τις απειλές της. Θεωρούν πως γαβγίζει, αλλά δεν δαγκώνει επειδή φοβάται το πολιτικό κόστος ή γιατί, όπως μου είπε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «τα στελέχη και οι οπαδοί μας ξέρουν την ιστορία του Τσέχωφ με το άλογο του τσιφλικά». Όταν τον ρώτησα ποια είναι αυτή, μου την διηγήθηκε και ‘γω σας τη μεταφέρω.

Κάποιοι άρπαξαν στην πόλη το άλογο ενός τσιφλικά. Την άλλη μέρα το άτυχο αφεντικό δημοσίευσε στις εφημερίδες την παρακάτω αγγελία: «Αν δεν μου φέρουν πίσω οι κλέφτες το άλογό μου ως το βράδυ, θα αναγκαστώ να καταφύγω στα δυσάρεστα μέτρα του πατέρα μου που κάποτε έχασε κι αυτός το άλογό του».

Αυτή η απειλή ήταν αποτελεσματική. Ο κλέφτης που δεν μπορούσε να καταλάβει τι μαγείρευε ο τσιφλικάς και φανταζόταν πως κάτι φοβερό είχε στο νου του φοβήθηκε και γύρισε το άλογο στο αφεντικό του.

Καταχαρούμενος ο τσιφλικάς για την επιτυχία έλεγε στους φίλους του πως ήταν ευτυχισμένος που δεν βρέθηκε στην ανάγκη να ακολουθήσει το παράδειγμα του πατέρα του. «Μα τι έκανε τέλος πάντων ο πατέρας σου;» τον ρώτησαν περίεργα.

«Με ρωτάτε τι έκανε ο πατέρας μου! Θα σας το πω… Όταν του έκλεψαν το άλογο από κάποιο χάνι, φορτώθηκε το σαμάρι και γύρισε στο χωριό ποδαρόδρομο. Σας ορκίζομαι πως το ίδιο πράγμα θα έκανα και ‘γω αν ο κλέφτης δεν ήταν τόσο ευγενικός!»

Τώρα που έμαθα την ιστορία σκέφτομαι πως η πιθανότητα να μην πιάσουν οι απειλές του Αλεξιάδη είναι όντως αυξημένη. Είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να αναγκαστεί να φορτωθεί το σαμάρι και να γυρίσει στο χωριό της, την Κουμουνδούρου, ποδαρόδρομο. Όπως άλλωστε έκανε και με τη διαπραγμάτευση με την τρόϊκα…

-Matrix24.gr

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: