Skip to content

Πρέπει να μάθουμε να κολυμπάμε και να παράγουμε

05/09/2016

Γιατί θα συνεχίσουμε να πτωχεύουμε

.

Crowds swamp pool in China heatwave

Να μάθουμε να κολυμπάμε και να παράγουμε

 

Μη θέλοντας να χρησιμοποιήσω οικονομικούς όρους θέλω να φέρω ένα απλό παράδειγμα οικονομίας ενός χωριού 155 κατοίκων στο οποίο δεν γίνεται καμία απολύτως επένδυση.

Αυτό το τυπικό ελληνικό χωριό των 155 κατοίκων περιλαμβάνει  100 συνταξιούχους-30 εργαζόμενους και 25 άνεργους .

Ας δούμε τα έσοδα και τα εξοδα της κλειστής αυτής κοινωνίας των 155 κατοίκων.

Οι 100 συνταξιούχοι έχουν ένα ετήσιο εισόδημα 1.000.000€.Οι συντάξεις αυτές κατά 60-75% πάνε αποκλειστικά στις πολυεθνικές εταιρίες (για φάρμακα και τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ) στους φόρους-ΕΝΦΙΑ – συντήρηση κατοικίας-βοήθεια στα παιδιά τους).

Οι 30 τυχεροί λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης εργαζόμενοι έχουν συνολικό ετήσιο εισόδημα 500.000€ το οποίο ξοδεύουν για φόρους-ΕΝΦΙΑ-δάνεια στεγαστικά-κάρτες –φροντιστήρια – γιατρούς και για να ζήσουν αγοράζοντας  τα απαραίτητα.(βλέπεις στις καλές εποχές τους είχε φάει η αχαλίνωτη υπερκατανάλωση και τώρα τους έμειναν όλων των ειδών των δανείων που πρέπει να εξωφληθούν διαφορετικά θα χάσουν και το ίδιο τους το σπίτι.

Τέλος οι 25 άνεργοι (χωρίς έσοδα) προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στη τυπική ελληνική οικογένεια, εις βάρος των γονιών-αδελφών-παπούδων-γειτόνων.

Επιπλέον υπάρχει και ένα αγροτικό εισόδημα από κάποια αγροτικά προιόντα κυρίως εληές (πώληση χύμα λαδιού) αφορολόγητα και χωρίς αποδείξεις.

Σε ολόκληρο το χωριό μας δηλαδή πέφτουν 2.000.000€/χρόνο και δεν γίνεται καμία επένδυση για να αυξήσει τα έσοδα.

Μιλάμε για ένα τυπικό ελληνικό χωριό στο  οποίο ζούν μόνο 30 παραγωγικοί  κάτοικοι (βασικά απασχολούμενοι στη δήμο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες ) .

Ένα χωριό που δεν παράγει τίποτα (όπως ολόκληρη η Ελλάδα)

Όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει εξαγωγές για να μεγαλώσει το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά πάνω από το 60-75% του εισοδήματος φεύγει στο εξωτερικό  μέσω των πολυεθνικών (Φαρμακοβιομηχανίες-σούπερ μάρκετ-εργαλεία-αυτοκίνητα κλπ).

Η άσχημη νοοτροπία και οι εσφαλμένες απόψεις δεν δίνουν περιθώριο στην αγροτική μας περιοχή κάποιοι να έχουν κότες-κουνέλια, μία κατσίκα και ένα μικρό κήπο.Δεν υπάρχουν οικοσυστήματα.

Η κατανάλωση στο μεγαλείο της.

Τώρα λαμβάνοντας υπόψη ότι τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν περαιτέρω συντάξεις και μισθοί, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως δεν υπάρχει ελπίδα να ανακάμψει  το χωριό μας.

Πάμε για πτώχευση.

Οι πολιτικοί μας (οι πρώτοι διδάξαντες τη κατανάλωση και τη διαπλοκή) δεν πέρασαν  ποτέ το μήνυμα πως «δεν γίνεται να τα περιμένουμε όλα από το κράτος».

Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και όλες τις παληές συνήθειες.

Nα πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Τέρμα τα δανεικά.Οι στρόφιγγες κλείσαν.

Πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε ώστε να κάνουμε εξαγωγές, μήπως δούμε άσπρη μέρα.

Οι πτυχιούχοι μας καταλαβαίνοντας ότι δεν αλλάζει τίποτα, τα μάζεψαν και ξενητεύθηκαν.

Θα έρχονται πλέον σαν απλοί τουρίστες στην χώρα μας.

Ο Δήμαρχος Δωρίδας κ.Γεώργιος Καπεντζώνης έχει αντιληφθεί το πρόβλημα στο Δήμο του και φωνάζει πως δεν μπορούμε να περιμένουμε πλέον εξωτερική βοήθεια, πρέπει να ανασκουμποθούμε και να τακτοποιήσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας.Να είμαστε «οικονομικά αυτόνομοι».

Εμείς πρέπει να παράγουμε τον απαραίτητο για να ζήσουμε πλούτο.Λεφτά δεν υπάρχουν και παράλληλα δάνεια  δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Θα ζήσουμε αποκλειστικά και μόνο με αυτά που παράγουμε και μπορούμε να πουλήσουμε (διαφορετικά θα πουλήσουμε τα έτοιμα. Ηδη ξεπουλήθηκαν αεροδρόμια-λιμάνια-τράπεζες-γέφυρες-δρόμοι).

Ελπίζω πολύ σύντομα να το καταλάβουμε όλοι πριν είναι αργά.

.

Θαν.Παπαχαρ –    ΕΥΠΑΛΙΟ καθ’ οδόν

 

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: