Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Δεν έχει  περάσει ένας μήνας από τότε που το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά από το 2010, το ΙΚΑ δεν δανείστηκε για να καταβάλλει συντάξεις και το εν λόγω ταμείο ετοιμάζεται να ζητήσει ενίσχυση από τον «κουμπαρά» των ασφαλιστικών ταμείων, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Και αυτό γιατί τόσο τα προβλεπόμενα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, όσο από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν φτάνουν για να κλείσουν το έλλειμμα –μαμούθ του ΙΚΑ το οποίο εκτιμάται φέτος να φτάσει μέχρι τα 2,1 δισ. ευρώ. Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως την ερχόμενη Πέμπτη, το ΔΣ του ΙΚΑ αναμένεται να συζητήσει αίτημα για χορήγηση οικονομικής βοήθειας από τον ΑΚΑΓΕ.

Έτσι, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το οποίο θα γίνει από 1.1.2017 ο «κορμός» του κυοφορούμενου υπερ –ταμείου  κύριας ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα σημερινά ταμεία κύριας ασφάλισης (σ.σ. Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) αναγκάζεται για άλλη μία φορά κατά τα τελευταία χρόνια να προσφύγει στον ΑΚΑΓΕ.

Η εξέταση της προσφυγής στον ΑΚΑΓΕ γίνεται κόντρα στο γεγονός ότι στις 28-29 Σεπτεμβρίου, δηλαδή κατά τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων του Οκτωβρίου ξεκινάνε οι αναδρομικές περικοπές σε συντάξεις που ξεπερνάνε τα 2000 ευρώ (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής) και τα 3000 ευρώ (άθροισμα πολλαπλών συντάξεων), αλλά και οι κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ και στις διπλές συντάξεις, ενώ παράλληλα «τρέχουν» οι μειώσεις στις νέες συντάξεις χηρείας και στα οικογενειακά επιδόματα των συντάξεων. Μόνο γα το 2016, το ΓΛΚ προβλέπει εξοικονόμηση 55 εκατ. ευρώ από περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες αλλά και στις νέες κύριες συντάξεις, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα προέλθει από το ΙΚΑ. Ωστόσο, οι εξοικονομήσεις αυτές, αλλά και η μικρή αύξηση που σημειώθηκε έως τώρα στα έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές είναι μικρές στάλες, ανίκανες να σβήσουν τη «φωτιά» του ελλείμματος του εν λόγω ταμείου.

Την αξιοποίηση των αποθεματικών προκειμένου να ανταπεξέλθουν τα ταμεία στις ανάγκες τους για καταβολές συντάξεων  προκρίνει όχι μόνο η διοίκηση του ΙΚΑ, αλλά ενδέχεται να εγκρίνει και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, παρά το ότι ειδικά το τελευταίο ταμείο βρίσκεται σε σκληρή τροχιά οικονομικής «αναζωογόνησης» δεδομένου ότι έχει επιβληθεί από τον Ιούλιο η αύξηση των εισφορών κατά 1% (από 6% σε 7%), ενώ από τον Αύγουστο έχουν ξεκινήσει οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Ο λόγος για τον οποίο εξετάζεται η αξιοποίηση των αποθεματικών του ΕΤΕΑ είναι η πρόθεση του Υπ. Εργασίας να επιβάλλει πλαφόν 10%-16% (επί των ακαθαρίστων αποδοχών των συνταξιούχων) στις αναδρομικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το πλαφόν αυτό θα δημιουργήσει μία «τρύπα» στο στόχο εξοικονόμησης 375 εκατ. ευρώ από τις περικοπές σε 250.000 επικουρικές συντάξεις την περίοδο μεταξύ β΄ εξαμήνου του 2016 και α΄ εξαμήνου του 2017, η οποία πρέπει να καλυφθεί με ιδίους πόρους από το ΕΤΕΑ, δεδομένου ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση του.

Έτσι τόσο το ΙΚΑ ζητά να σπάσει ο «κουμπαράς» του ΑΚΑΓΕ στον οποίο συγκεντρώνται ειδικές εισφορές στις κύριες συντάξεις άνω των 1400 ευρώ, όσο και το ΕΤΕΑ –βάσει δηλώσεων του ίδιου του Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου την περασμένη εβδομάδα- αναμένεται να ρευστοποιήσει τα αποθεματικά του για να καταβάλλουν συντάξεις μέχρι τέλη του τρέχοντος έτους.

Με άλλα λόγια τα ασφαλιστικά ταμεία με τους περισσότερους δικαιούχους συντάξεων, το ΙΚΑ που δίνει σήμερα 1,2 εκατομμύρια κύριες συντάξεις και το ΕΤΕΑ που δίνει άλλες 1,2 εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις εξακολουθούν να μην μπορούν να καταβάλλουν συντάξεις τέσσερις μήνες μετά την θέσπιση του νέου Ασφαλιστικού. –