Skip to content

Η κυβέρνηση έμπλεξε άσχημα.Μοναδική λύση σωτηρίας το ΣτΕ

22/09/2016
Φελνίκος
N.Φελνίκος

ΑΝ ΤΟ ΣτΕ ΔΕΝ ΒΓΑΛΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΠΑΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΧΗΜΑ…

.

Η κυβέρνηση έμπλεξε. Άσχημα. Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ενώ ξεκίνησε ως θρίαμβος του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας Παππά ενδέχεται να εξελιχθεί σε πανωλεθρία.

Πλέον το πιθανότερο είναι πως ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας θα χάσει την άδεια για την οποίαν πόνταρε 53 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως, όπως αποκαλύπτεται, δεν τα διαθέτει ή τα εξασφαλίζει με σκανδαλώδη τρόπο από την Τράπεζα Αττικής.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εφεξής. Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι τη θέση του Καλογρίτσα θα πάρει ο επόμενος υπερθεματιστής, ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος όμως έχει δηλώσει πως ήταν «λαγός», συμμετείχε στον διαγωνισμό μόνον και μόνο για να ανέβει το τίμημα όσο πιό ψηλά γίνεται.

Είναι δυνατόν να δοθεί η άδεια σε κάποιον ο οποίος έχει ομολογήσει κάτι τόσον εξωφρενικό; Έχει ο Σαββίδης 61 εκατ. ευρώ να καταβάλει; Ακόμη κι αν τα έχει θα επιτρέψουν οι άλλοι υπερθεματιστές να είναι αυτή η εξέλιξη;

Το πιθανότερο είναι πως οι άλλοι τρεις- και πάντως σίγουρα οι Αλαφούζος και Κυριακού που έχουν κανάλια εν λειτουργία- θα επιδιώξουν να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για να μην καταβάλουν τα υπέρογκα ποσά για τα οποία δεσμεύτηκαν.

Μια άλλη εξέλιξη θα ήταν να παραιτηθεί ο Σαββίδης και η άδεια να κατακυρωθεί στον Κοντομηνά. Νομίζω πως ούτε αυτή η λύση θα τελεσφορήσει. Αν εξαιρέσει κανείς τον Μαρινάκη, που δεν έχει κανάλι, όλοι οι άλλοι θα υποστηρίξουν την ακύρωση του διαγωνισμού.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη, δυνητικά, εξέλιξη. Αν εκτός του Καλογρίτσα είναι προβληματικά τα πόθεν έσχες και άλλου ή άλλων υπερθεματιστών, θα πρέπει, σύμφωνα με την κυβερνητική άποψη, οι άδειες να πάνε στον Βαρδινογιάννη.

Μπορεί να συμβει αυτό; Αντί για τους τέσσερεις πρώτους υπερθεματιστές οι άδειες να κατακυρωθούν, τελικά στους τρεις επόμενους; Ή αν ο Σαββίδης μείνει -ακόμη και οικειοθελώς- εκτός, να πάρει μία άδεια ο Κοντομηνάς με τον ALPHA, μία ο Βαρδινογιάννης με το STAR κι άλλη μία πάλι ο Βαρδινογιάννης με την κυπριακή εταιρεία που κατέθεσε προσφορά 19 εκατ. ευρώ;

Μόνο στο σινεμά γίνονται αυτά τα πράγματα. Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί. Θα γελάνε μέχρι και τα τσιμέντα, εάν το Μαξίμου υποστηρίξει μια τέτοια θέση.

Επομένως, η μάχη που προσανατολίζεται να δώσει το Μαξίμου: να πάρει τη θέση του Καλογρίτσα ο Σαββίδης προκειμένου να μην ακυρωθεί ο διαγωνισμός, είναι μια μάχη που το πιθανότερο είναι πως θα χαθεί και θα φέρει την κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Φυσικά στην ίδια δυσχερή θέση θα περιέλθει σε περίπτωση που ακυρωθεί, τελικά, ο διαγωνισμός. Επομένως μονά ζυγά το Μαξίμου χάνει. Και αυτό που για τους Τσίπρα-Παππά ξεκίνησε ονειρικά εξελίσσεται σε εφιάλτη στο δρόμο με τα εκράν.

Μάλιστα, ενδεχομένως θα ήταν προτιμότερο για την κυβέρνηση να κηρύξει το ΣτΕ αντισυνταγματικό το νόμο και επομένως άκυρο το διαγωνισμό, παρά να υποστεί αλλεπάλληλα πολιτικά εγκεφαλικά με κίνδυνο να καταλογιστούν σε κάποιους ακόμη και ποινικές ευθύνες, όπως είπε και ο υπουργός Κουρουμπλής. Αναμφίβολα μια αρνητική απόφαση του ΣτΕ θα είναι ήττα. Δεν θα είναι όμως θάνατος.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να κρυφτεί πίσω από την απόφαση, να συγκροτήσει το ΕΣΡ και να επαναπροκηρύξει τις άδειες με διαφορετικούς ίσως όρους, αφού όπως και οι ίδιοι παραδέχονται τελικά δεν χτύπησαν τη διαπλοκή, απλώς ξεφτίλισαν τους καναλάρχες και στις προσφορές γράφτηκαν απρόσμενα πολλά χρήματα.

Μπορεί ο Νίκος Παππάς με τους συνεργάτες του να σχεδιάσουν έναν διαγωνισμό από τον οποίον να εισπράξουν τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα, δίδοντας διπλάσιες ή και περισσότερες άδειες. Στην πολιτική η αναγνώριση του λάθους πολλές φορές είναι και πλεονέκτημα. Το γινάτι βγάζει μάτι. Μέχρι και κυβερνήσεις ρίχνει…

– See more at: http://www.matrix24.gr/2016/09/an-to-ste-den-vgali-antisintagmatiko-to-nomo-tsipras-ke-pappas-tin-echoun-aschima/#sthash.PVmxbiuJ.dpuf

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: