Skip to content

Η επόμενη σκληρή μάχη με τα κανάλια TV θα είναι Χριστουγεννιάτικη

26/09/2016
Φελνίκος
Νίκος Φελνίκος

ΕΝΤΕΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Οι ενστάσεις για τον τρόπο που διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν πολλές και ουσιαστικές -ακόμη και αισθητικές, αφού η εικόνα του «εγκλεισμού» ήταν τουλάχιστον απεχθής. Και παραμένουν καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει να επιλύσει σύντομα, ενδεχομένως και εντός του Σεπτεμβρίου, η δικαιοσύνη και αφού, στις επόμενες τρεις εβδομάδες, διαπιστωθεί πως οι τέσσερις νικητές (Αλαφούζος, Κυριακού, Καλογρίτσας, Μαρινάκης) έχουν όντως τα χρήματα που δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλουν και μπορούν να δικαιολογήσουν το νόμιμο της προελεύσεώς τους. Ανεξαρτήτως όμως αυτών ο διαγωνισμός παρήγαγε ορισμένα, ιδιαίτερα σημαντικά, πολιτικά αποτελέσματα.

Πρώτον, η κυβέρνηση νίκησε κατά κράτος τους καναλάρχες. Τους ανάγκασε να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία αυτοεξευτελισμού τους, την οποίαν οι ίδιοι -και μάλιστα σε υψηλούς τόνους και με δικαστικά έγγραφα- κατήγγελναν ως πάσχουσα νομιμότητας, αλλά και τους υποχρέωσε να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το ποσό των 246.000.000 ευρώ για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες είναι εξωπραγματικό. Ούτε και στο πιο τρελό όνειρό τους δεν θα μπορούσαν να το φανταστούν οι Τσίπρας και Παππάς ή και για να το πούμε και από την πλευρά των καναλαρχών: ούτε στο χειρότερο εφιάλτη τους οι Κυριακού και Αλαφούζος δεν κατέβαλαν 75,9 εκατ. ο πρώτος και 43,6 ο δεύτερος για να διατηρήσουν τις άδειές τους. Ούτε βεβαίως, οι Μαρινάκης και Καλογρίτσας, μπορούσαν να διανοηθούν πως για να πάρουν μια άδεια τηλεοπτικής συχνότητας θα έπρεπε να «ξηλωθούν» 73,9 και 52,6 εκατ. αντίστοιχα.

Δεύτερον, το τόσον υψηλό τίμημα ενισχύει την κυβερνητική επιχειρηματολογία πως «οι προηγούμενες κυβερνήσεις για 27 χρόνια χαρίζονταν στους καναλάρχες» και το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μαξίμου, θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον ως παράδειγμα που «καταδεικνύει τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στα θέματα της αντιμετώπισης της διαπλοκής συμφερόντων». Επροσθέτως, πιένες θα γνωρίσει και η προπαγάνδα «τα παίρνουμε από τους πλούσιους και διαπλεκόμενους και τα δίνουμε στους φτωχούς». Ήδη το ξεκίνησε ο πρωθυπουργός από το Κιάτο, θα το κορυφώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη θα κληθούν να αποστηθίσουν και να αναπαράγουν καθημερινά και με ένταση τα σχετικά σημειώματα που ήδη ετοιμάζουν οι περί τα επικοινωνιακά συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας και της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Τρίτον, ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη ΔΕΘ ενισχυμένος. Εκεί που θα έπρεπε να απολογείται για την υπερφορολόγηση, το κόψιμο των συντάξεων και τα σκληρά μέτρα που πρόκειται να λάβει για εργαζομένους και συνδικαλιστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, τώρα θα μπορεί και να επαίρεται πως δήθεν ξεδοντιάζει τη διαπλοκή. Η αλήθεια βέβαια είναι πως η διαπλοκή δεν χτυπήθηκε απλώς στη θέση των Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Ψυχάρη, Κοντομηνά προσπαθούν, δίνοντας πολλά χρήματα, να μπουν -και μπαίνουν- άλλοι, μεταξύ των οποίων και εκλεκτοί της κυβερνήσεως, όπως ο Χρ. Καλογρίτσας. Επίσης, αλήθεια είναι πως με την ιστορία των τηλεοπτικών αδειών ο Αλ. Τσίπρας καταφέρνει να φέρει το πολιτικό παιχνίδι εκεί που τον βολεύει και έχει επικοινωνιακή άνεση: στο εποικοδόμημα και όχι στα θέματα της παραγωγής, που είναι και το ουσιαστικό και ενδιαφέρει αν θέλουμε να βγει η χώρα από την κρίση. Το κεντρικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η διαπλοκή, τα παλιά κόμματα και τα λάθη ακόμη και τα εγκλήματα του παρελθόντος, αλλά η απουσία παραγωγικής βάσης και η συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής που μας χορηγεί η τρόικα.

Τέταρτον, ενισχύεται ο ρόλος του Νίκου Παππά στην κυβέρνηση ενόψει μάλιστα ανασχηματισμού. Αυτό που, σε σχέση με τους καναλάρχες, δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις το κατάφερε μόνος του. Όπως παραδέχονται ακόμη και ορισμένοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι την πολυπραγμοσύνη του εξ απορρήτων του πρωθυπουργού «τους ανάγκασε να γονατίσουν και να αποδεχθούν ότι η κυβερνητική εξουσία είναι υπέρτερη των άλλων». Ο υπουργός Επικρατείας, πλέον μπορεί να υποστηρίξει πως τα δύο πρότζεκτ που ανέλαβε (το άνοιγμα της ΕΡΤ και τις τηλεοπτικές άδειες) τα έφερε εις πέρας, οπότε «είναι λογικό», λένε κυβερνητικοί παράγοντες, που γνωρίζουν εξ απαλών ονύχων τον παιδιόθεν φίλο του πρωθυπουργού, «να θελήσει να μετακομίσει σε κάποιο άλλο πόστο, ενδεχομένως πιο παραγωγικό, όπως αυτό του υπουργείου Οικονομίας στην αρμοδιότητα του οποίου είναι οι επενδύσεις και με τις οποίες ο Νίκος ούτως ή άλλως, με εντολή του Αλέξη, ασχολείται». Και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, λένε οι πληροφορίες.

Πέμπτον, ενόψει κομματικού συνεδρίου ενισχύονται ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι τον στηρίζουν στην προσπάθεια να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε ηγεμονική δύναμη στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Οι οπαδοί του Αλέξη Τσίπρα θα επιχειρήσουν να προβάλλουν την ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες αφενός ως αντιστάθμισμα στους μεταμορφισμούς και τις συνεχείς υποχωρήσεις της κυβερνήσεως από τις διακηρύξεις και τις δεσμεύσεις της και αφετέρου ως απόδειξη ότι οι σημαίες των αγώνων δεν υπεστάλησαν. Είναι δύσκολο να πιάσει ευρύτερα στους ψηφοφόρους, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέπεται σε κυβερνητικό κόμμα, που απολαμβάνει τα ωφελήματα της εξουσίας, είναι μάλλον σίγουρο πως αυτό το επιχείρημα θα έχει απήχηση στα μεσοανώτερα κομματικά στελέχη, τα οποία άλλωστε και ενδιαφέρουν τον Αλ. Τσίπρα καθώς αυτά είναι που θα διαμορφώσουν τους συσχετισμούς και τις τελικές θέσεις στο συνέδριο του Οκτωβρίου.

Έκτον, η κυβέρνηση προσπάθησε να μεταφέρει το πρόβλημα και στην αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζοντας τη Ν.Δ. με τη διαπλοκή και τους καναλάρχες. Η Ν.Δ., όπως παραδέχονται και στελέχη της, αντέδρασε λάθος. Στην αρχή υποστήριξε πως θα καταργήσει το νόμο Παππά για τις άδειες, ύστερα είπε πως δεν θα καταργήσει το νόμο, αλλά θα δώσει κι άλλες άδειες. Και οι δύο αυτές θέσεις την φέρνουν απέναντι σε όσους πλειοδότησαν και πήραν τις τέσσερις άδειες. Προφανώς στην πορεία θα αλλάξει τη θέση της ελπίζοντας πως οι χαμένοι της υπόθεσης (Βαρδινογιάννης, Κοντομηνάς, Ψυχάρης, Βρυώνης κ.α.) στο τρίμηνο που θα συνεχίσουν να εκπέμπουν θα καταφέρουν -μαζί και με τον Αλαφούζο, που θεωρεί πως τα 43,6 εκατ. που πλήρωσε για να κρατήσει τον ΣΚΑΪ είναι «λύτρα απελευθέρωσης», ενδεχομένως και τον Κυριακού που πλήρωσε και τα πιο πολλά (75,9 εκατ,)- να κάνουν, με ρεπορτάζ και αποκαλύψεις, τον βίο της κυβέρνησης αβίωτο και σε συνδυασμό με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει να την οδηγήσουν σε πτώση και πρόωρες εκλογές. Η εξέλιξη αυτή η αλήθεια είναι πως απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά η ηγεσία της, όπως μας λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως «αυτό τον πόλεμο μπορούμε να τον κερδίσουμε επειδή απέναντι στην επίθεση των ηττημένων θα αντιτάξουμε τη συσπείρωση των οπαδών μας και τη συμπαράσταση των νικητών, με εξαίρεση τον ΣΚΑΪ, που πλήρωσαν τόσα λεφτά οι άνθρωποι για να έχουν μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες».

Έβδομον, το γεγονός ότι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στην ίδια όχθη του ποταμού απέναντι στην κυβέρνηση να υπερασπίζονται με σχεδόν ίδια επιχειρήματα τα ίδια πράγματα σχετικά με τις αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο και τον τρόπο που αυτές πρέπει να γίνουν είναι για πολλούς ένα ακόμη προείκασμα για τη διακυβέρνηση του μέλλοντος, αλλά κυρίως μια επιπλέον ένδειξη ότι ο Αλ. Τσίπρας στο μόνο κόμμα, από τα κοινοβουλευτικά, που μπορεί πλέον να ελπίζει ότι θα ανταποκριθεί σε πιθανό προσκλητήριο διεύρυνσης της κυβερνήσεως, είναι του Βασίλη Λεβέντη. Μια θεσμική διαδικασία που θα μπορούσε να συγκεντρώσει ευρύτερη κοινοβουλευτική, αλλά και πολιτική συμφωνία κατέληξε για μια ακόμη φορά να δείχνει, με εμφατικό μάλιστα τρόπο, τις διαφορές ανάμεσα στον «χαμαιλέοντα ΣΥΡΙΖΑ» και τα λεγόμενα «συστημικά κόμματα». Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πως είναι λάθος η θέση που συνεχίζουν να διατυπώνουν ορισμένοι για μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό ή κυβέρνηση εθνικής ενότητος. Ο τρόπος πολιτεύεσθαι και διακυβερνήσεως των Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός της όξυνσης των αντιθέσεων, όχι της καταλλαγής και στοχεύει κυρίαρχα στην άντληση κομματικών και προσωπικών ωφελημάτων και όχι στην επίτευξη συναινέσεων στα μεγάλα και επίδικα διακυβεύματα του κράτους. Ο ακραία συγκρουσιακός τρόπος με τον οποίαν χειρίστηκε και τις τηλεοπτικές άδειες το αποδεικνύει.

Όγδοον, η επόμενη μέρα των τηλεοπτικών αδειών δεν θα είναι ανέφελη για την κυβέρνηση. Η επόμενη σκληρή μάχη που θα δοθεί θα είναι Χριστουγεννιάτικη. Τον Δεκέμβριο μαζί με το κλείσιμο του προϋπολογισμού θα πρέπει, σύμφωνα με τη διορία των 90 ημερών που έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, να κλείσουν και τα κανάλια ΣΤΑΡ, ΣΚΑΪ, ΜΕΓΚΑ και ΕΨΙΛΟΝ. Μετά τη μάχη για τις άδειες θα έχουμε, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, τη μάχη του DIGEA. Θα συμμορφωθεί ο ψηφιακός πάροχος στις εντολές της κυβερνήσεως να κατεβάσει από την πλατφόρμα του τα κανάλια που δεν έχουν άδεια; Άγνωστο, καθώς είναι ιδιωτική επιχείρηση και όχι δημόσια όπως η ΕΡΤ, η οποία είναι πάροχος στα δημόσια κανάλια. Το σίγουρο είναι πως τις επόμενες 90 ημέρες θα έχουμε, σχεδόν καθημερινά, έναν ανοιχτό πόλεμο, δικαστικό και επικοινωνιακό, κατά της κυβερνήσεως από όσους έχασαν τις άδειες. Είναι σίγουρο πως εκτός από την απάντηση στο θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη του νόμου που εκκρεμεί θα υπάρξουν προσφυγές και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με ταυτόχρονη αίτηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας να δώσει αναστολή μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους. Η περαιτέρω εμπλοκή της δικαιοσύνης στις πολιτικο-επιχειρηματικές διαμάχες μόνον κινδύνους εγκυμονεί για το πολίτευμα καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μετατραπεί η χώρα σ’ ένα απέραντο δικαστήριο και μάλιστα σε μια περίοδο που τα φαινόμενα του λαϊκισμού, λόγω και της πολυεπίπεδης κοινωνικο-οικονομικής κρίσης, γνωρίζουν ημέρες δόξας. Η χειρότερη εξέλιξη για την κυβέρνηση θα ήταν να μην καταφέρει να επιβάλλει το νέο καθεστώς και τα κομμένα κανάλια να βρουν τρόπο να εκπέμπουν χωρίς άδεια. Τότε δικαιολογημένα θα αντιμετωπίσει και την οργή αυτών που πλήρωσαν τα υπέρογκα ποσά για να λάβουν τις τέσσερις άδειες. Ήδη το ΕΨΙΛΟΝ λέγεται πως ετοιμάζεται να εκπέμψει από την Κύπρο.

Ένατον, σε μια περίοδο που οι επικουρικές συντάξεις περικόπτονται και οι πολίτες βάζουν βαθιά στο χέρι για να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, άλλους φόρους, εισφορές, λογαριασμούς και έκτακτα σχολικά έξοδα η κυβέρνηση με την (έστω παρεπόμενη του διαγωνισμού για τις άδειες) απόφασή της να πέσει μαύρο σε τέσσερα πανελλαδικής εκπομπής κανάλια κάνει πιο ζοφερό το τοπίο καθώς εκτός από τους περίπου 1.500 δημοσιογράφους και τεχνικούς που θα μείνουν άνεργοι, θα στερηθούν πόρων και εισφορών τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το κράτος από τους φόρους που αντιστοιχούν στο τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων, ενώ ένα ακόμη » κόκκινο πρόβλημα» θα προστεθεί στις ούτως ή άλλως προβληματικές τράπεζες. Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως βάζει τάξη στο άναρχο και εν πολλοίς ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο, όμως δεν είναι σίγουρο πως οι παρεμβάσεις της θα έχουν αίσιο τέλος καθώς απομένει ακόμη να ρυθμιστούν τα θεματικά και τα περιφερειακά κανάλια. Κι αν τα πρώτα, σε αντίθεση με ότι δήλωνε ο υπουργός Επικρατείας πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός, παραπέμπονται για αργότερα, ίσως και για τις καλένδες, τα δεύτερα, τα περιφερειακά, λόγω και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, ενδέχεται να δημιουργήσουν μεγαλύτερα πολιτικά,προβλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία απ’ ότι δημιουργούν ο ΑΛΦΑ και το ΣΤΑΡ.

Δέκατον, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και εσωτερικά προβλήματα. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα ξεπεράσει τις ενστάσεις που ήγειραν ο υπουργός Άμυνας (και συγκυβερνήτης μην το ξεχνάμε) Πάνος Καμμένος, αλλά και άλλοι βουλευτές ακόμη και υπουργοί, όπως ο αναπληρωτής Δημήτρης Βίτσας, για τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Η κατηγορία ότι η κυβέρνηση στη θέση της παλιάς διαπλοκής στήνει μια νέα μπορεί να μην ευσταθεί καθώς ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1 μάλλον δεν διάκεινται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης θεωρείται απρόβλεπτος παίχτης, εν τούτοις το σίγουρο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ από εκεί που δεν είχε κανένα τηλεοπτικό κανάλι, τώρα, εκτός της κρατικής ΕΡΤ, θα έχει και το κανάλι του Χρ. Καλογρίτσα για να προβάλλει τις απόψεις της και να προπαγανδίζει τις θέσεις της, καθώς ο περί ου ο λόγος επιχειρηματίας δεν έχει κρύψει ποτέ τις σχέσεις του με την Αριστερά και τη συμπάθειά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η ταύτιση ενός κόμματος ή μιας κυβερνήσεως με κάποιον επιχειρηματία, έχει αποδειχθεί και κατά το παρελθόν, μόνον προβλήματα δημιουργεί -ιδιαίτερα αν τα συμφέροντα του επιχειρηματία σχετίζονται με έργα και προμήθειες του δημοσίου.

Ενδέκατον, αν κάτι απέδειξε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός και ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίον διεξήχθη είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα. Δεν διαθέτει κυβέρνηση με λειτουργικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών καθώς μια θεσμική διαγωνιστική διαδικασία την μετέτρεψε σε πόλεμο πολιτικής επικράτησης επί των μιντιαρχών, αλλά και επί της αντιπολιτεύσεως. Ούτε όμως και οι μιντιάρχες είναι καλύτεροι. Εν μια νυκτί ή καλύτερα σε τρία μερόνυχτα κατέρρευσε ο μύθος των πανίσχυρων επιχειρηματιών που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, που είναι προνομιακοί εργολήπτες και προμηθευτές του δημοσίου, που παίρνουν χαριστικά δάνεια και δεν τα ξεπληρώνουν, που έχουν δικές τους κοινοβουλευτικές ομάδες και ασυλία από τη δικαιοσύνη, που διαμορφώνουν την κοινωνία και τα πρότυπά της, που, που. Η εικόνα αυτή ουδεμία σχέση έχει με αυτή των ανθρώπων που είδαμε να προσέρχονται πριν ακόμη ξημερώσει με βαλίτσες και στρώματα για να κλειστούν, για τρία μερόνυχτα, σ’ ένα κυβερνητικό κτίριο περικυκλωμένο από άνδρες και αυτοκίνητα της αστυνομίας, με ράντζα και σεντόνια του στρατού, με χημικές τουαλέτες, άπλυτοι, χωρις δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους και με τον έξω κόσμο. Ποτέ και σε καμία χώρα του κόσμου δεν έγινε κάτι παρόμοιο. Διαδικασία μπιγκ μπράδερ για την απόκτηση δημοσίου αγαθού δεν είχε σκεφθεί να οργανώσει ούτε και ο πιο διεστραμμένος εγκέφαλος στην πιο διεφθαρμένη και τριτοκοσμική χώρα. Έγινε όμως κι αυτό. Η «πρώτη φορά αριστερά» κατέκτησε αυτή την πρωτιά. Και μαζί της οι υποψήφιοι καναλάρχες γύρισαν ένα επεισόδιο από το σήριαλ «η επιτομή της αναξιοπρέπειας»…

– See more at: http://www.matrix24.gr/2016/09/enteka-politika-simperasmata-apo-to-diagonismo-gia-tis-tileoptikes-adies/#sthash.lnmPwv65.dpuf

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: