Με την παρουσία Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων απ` όλη τη Στερεά Ελλάδα, ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, έστειλαν οι αιρετοί στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την 1 έως τις 3 Δεκεμβρίου 2016.

4

 «Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει την ευθύνη να χτίσει την Ελλάδα από την αρχή»

 

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Πατούλης διαμήνυσε χαρακτηριστικά: «Από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά. Για να σηκώσει η Ελλάδα ξανά ψηλά το κεφάλι. Για να πιστέψουμε οι Έλληνες ξανά στις δυνάμεις μας. Για να βρούμε ξανά, τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση», επισημαίνοντας πως το Συνέδριο διεξάγεται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία που η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης κρίσης που εξελίσσεται σε παρακμή. Ειδικότερα υπογράμμισε πως οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουν ονοματεπώνυμο όσων ταύτισαν την πολιτική τους διαδρομή με το ψέμα και το λαϊκισμό και δεν επέτρεψαν στη χώρα να εκσυγχρονιστεί, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «σε αυτό το γαϊτανάκι της ανευθυνότητας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δεν συμμετέχει».

Η Αυτοδιοίκηση κράτησε την κοινωνία όρθια. «Εμείς, οι αιρετοί εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, είμαστε ο θεσμός που στα δύσκολα αυτά χρόνια της κρίσης, στήριξε με πράξεις και όχι με λόγια την καθημερινότητα, ακόμη και την επιβίωση, εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που είχαν ανάγκη από τη βοήθεια μας. Εμείς, είμαστε αυτοί που προτείνουμε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα της  χώρας. Χωρίς εμμονές και προκαταλήψεις», σημείωσε. Με κεντρικό μήνυμα «Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Να χτίσουμε την Ελλάδα από την Αρχή» ο Γ. Πατούλης τόνισε πως στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης η ΚΕΔΕ  θα φέρει προς έγκριση από το Σώμα, τη δική της πρόταση για τη Μεταρρύθμιση του Κράτους. Στην έναρξη του Συνεδρίου παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά, ο επικεφαλής του κόμματος «Ποτάμι» Σ. Θεοδωράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνης και εκπρόσωποι κομμάτων.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών Π.Σκουρλέτης. Κατά την έναρξη των εργασιών απεύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο Γενικός Γραμματέας του CEMR F.Vallier.

kallikratis

Οι «κόκκινες γραμμές»…

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις 3 κόκκινες γραμμές της Αυτοδιοίκησης ως εξής:

– Η υποχρηματοδότηση των Δήμων, η οποία μετά και τις νέες μειώσεις στα έσοδα τους κατά 10% για την επόμενη χρονιά, που προβλέπονται στο νέο προϋπολογισμό, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

-Η Μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου η οποία πρέπει να προηγηθεί κάθε αλλαγής του συστήματος εκλογής των Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων

-Η Κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων. Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη προκειμένου η όποια μετακίνηση προσωπικού να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.

Οι 12 μεγάλες μεταρρυθμίσεις…

Ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης ανέφερε πως κατόπιν και ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ της, η Κ.Ε.Δ.Ε προτείνει στο δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή του Καλλικράτη 12 μεγάλες Μεταρρυθμίσεις –Τομές, που στόχο έχουν τη δημιουργία ενός ισχυρού Επιτελικού Κράτους, με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

Στο πλαίσιο αυτό η Κ.Ε.Δ.Ε. θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα και την κοινωνία για τις σχετικές προτάσεις, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Οι προτάσεις αυτές που βασίζονται σε ρεαλιστικές βάσεις και θα συζητηθούν κατά τις εργασίες του Συνεδρίου αφορούν:

 • Tην αλλαγή του Καλλικράτη.
 • Τα οικονομικά των ΟΤΑ
 • Την τοπική ανάπτυξη.
 • Το Κοινωνικό Κράτος
 • Την Αγροτική Ανάπτυξη
 • Τη νησιωτικότητα
 • Το προσφυγικό
 • Την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής
 • Το περιβάλλον και το χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας
 • Την υγεία
 • Την παιδεία
 • Τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα της δεν είναι ο εκλογικός νόμος αλλά:

 • H μείωση της χρηματοδότησης των δήμων
 • Η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και ο σφικτός εναγκαλισμός μας από την Κεντρική Εξουσία
 • Η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους και προσωπικό
 • Ο αποκλεισμός από τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων
 • Ο αποκλεισμός της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού από την επιτροπή που δημιουργήθηκε για τη συνταγματική αναθεώρηση
 • Η λήψη αποφάσεων ερήμην της Αυτοδιοίκησης Πρώτου βαθμού για σοβαρά ζητήματα, όπως το προσφυγικό.
 • Η συνειδητή υποβάθμιση του πολιτικού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης