Skip to content

ΕΦΚΑ, ξεκινά με Τρύπα 480 εκατ. ευρώ

20/01/2017
tags:

«Τρύπα» 480 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ «ανοίγουν» οι νέες εισφορές

Γράφει ο Γιώργος Κουτρουμάνης πρώην Υπουργός Εργασίας

Κάθε ημέρα που περνά, γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής η δυσκολία που έχει στην εφαρμογή του ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ιδιαίτερα στον τομέα των ασφαλιστικών εισφορών.

Είχαμε εντοπίσει και αναδείξει αυτές τις δυσκολίες από τότε που το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για να ψηφιστεί στη συνέχεια και να δημοσιευτεί ως ο νόμος με τον αριθμό 4387/2016.

Υπάρχουν ζητήματα που φαίνονται τεχνικά, αλλά, είναι πολύ ουσιαστικά και υπάρχουν και άλλα που αφορούν συνολικά το αποτέλεσμα από το όλο εγχείρημα.

Στην πρώτη ομάδα θα μπορούσαμε να σταθούμε στο πρόβλημα που παρουσιάζεται στην οριοθέτηση μισθωτής εργασίας και ελεύθερου επαγγέλματος.

Έχουμε λοιπόν έναν εργαζόμενο με δελτίο παροχής υπηρεσιών που συμβάλλεται με ένα εργοδότη, οπότε αντιμετωπίζεται στην ουσία φορολογικά και ασφαλιστικά ως μισθωτός, αφού μπαίνει στην αντίστοιχη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, ενώ ασφαλιστικά με τον νέο νόμο προβλέπεται συνεισφορά του εργοδότη.

Η διαφορά μεταξύ εξαρτημένης σχέσης εργασίας και ελεύθερου επαγγέλματος είναι στην πράξη δυσδιάκριτη. Οι διαφορές όμως σε υποχρεώσεις και δικαιώματα μεγάλες.

Στην περίπτωση της εξαρτημένης σχέσης η ασφαλιστική εισφορά είναι στο 41,06% συνολικά, από τα οποία το 16% είναι εισφορά του εργαζόμενου. Ο ανωτέρω εργαζόμενος δικαιούται άδεια, δώρα εορτών και επιδόματα αδείας, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης και επιδότηση από το ταμείο ανεργίας.

Στην περίπτωση εργαζόμενου με δελτίο παροχής υπηρεσιών οι εισφορές είναι συνολικά 26,95% επί του εισοδήματος από τις οποίες τον εργαζόμενο βαρύνει το 13,62% και το υπόλοιπο 13,33% τον εργοδότη. Με αυτή τη μορφή ασφάλισης ο εργαζόμενος δεν έχει τίποτα από τα υπόλοιπα που αφορούν τον μισθωτό. Ούτε 13ο και 14ο μισθό, ούτε αποζημίωση άδεια κ.λπ.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι αυτός που ωφελείται από τη συγκεκριμένη εργασιακή σχέση είναι ο εργοδότης και επομένως θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν καταστρατηγήσεις πολύ περισσότερες από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για όσους δεν μπορέσουν να περάσουν στη «μαύρη» εργασία που θα ενισχυθεί , ο αριθμός των εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας θα μειώνεται συνεχώς, με αντίστοιχη αύξηση του αριθμού απασχολουμένων με «μπλοκάκια».

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των διατάξεων από 1/1/2017 που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ανακύπτουν, μεταξύ άλλων, δύο σοβαρά ζητήματα.

Το πρώτο αφορά, βεβαίως, τη μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ουσιαστικά δηλαδή τη μεγάλη επιβάρυνση που προκύπτει για μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών και τις επιπτώσεις που έχει το συγκεκριμένο μέτρο στην πραγματική οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι μεγάλες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις είναι βέβαιο ότι δεν ευνοούν οποιαδήποτε μορφής επένδυση.

Το δεύτερο αφορά το αποτέλεσμα που θα έχουν στα οικονομικά του νέου ασφαλιστικού φορέα, δηλαδή του ΕΦΚΑ, οι ρυθμίσεις για τις εισφορές.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το 91% που υπάγονται στις νέες ρυθμίσεις, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, έμποροι αγρότες κ.λπ. θα έχουν όφελος γιατί θα προκύψουν μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Σίγουρα δεν είναι αυτό το ποσοστό που θα ωφεληθεί, γιατί δεν μπορεί να γίνει η προσέγγιση μόνο με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα. Υπάρχουν οι νέοι ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και μετά, οι οποίοι είχαν απαλλαγή από το δεύτερο φορέα και τώρα καλούνται να πληρώσουν εισφορές για κάθε δραστηριότητα, υπάρχουν οι αγρότες οι οποίοι στο σύνολό τους επιβαρύνονται κ.λπ.

Εάν σταθούμε στους ασφαλισμένους στα πρώην Ταμεία ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ και δεχθούμε ότι το 75% περίπου, ένα ποσοστό που είναι κοντά στην πραγματικότητα, έχει μείωση στις ασφαλιστικές του εισφορές, η μείωση αναμένεται να είναι της τάξης του 40% κατά μέσο όρο.

Αντίθετα για το υπόλοιπο 25%, μπορεί για ορισμένους να είναι υπερδιπλάσιες ή και τριπλάσιες οι εισφορές που θα καταβάλουν, αλλά η μέση αύξηση αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 30%.

Εξ αυτού του λόγου και μόνο οι απαιτήσεις του ΕΦΚΑ για εισφορές το 2017, από τους ασφαλισμένους προερχόμενους από τα δύο παραπάνω Ταμεία, αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 25%. Αυτό σημαίνει απώλειες εσόδων περίπου 480 εκατ. ευρώ ετησίως με βάση την εισπραξιμότητα που υπάρχει σήμερα και κινείται κοντά στο 50%.

Στις ανωτέρω απώλειες θα προστεθούν επιπλέον ποσά που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν και θα προκύψουν από τις μεγάλες αναδιαρθρώσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες, με «κλείσιμο» βιβλίων και διακοπή ασφάλισης, με μεταβίβαση επιχειρήσεων, με μετατροπές εταιρειών σε ΙΚΕ, με μεταφορά έδρας σε άλλες χώρες κ.λπ.

Στην περίπτωση λοιπόν που επιβεβαιωθούν και δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν, οι παραπάνω προβλέψεις, κανένας δεν θα μπορεί να μιλήσει για ωφελούμενους. Γιατί μόνο «χαμένοι» θα υπάρχουν.

-imerisia.gr

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: