Skip to content

Ιδρύεται Κέντρο Κοινότητας στο δήμο Δελφών

27/01/2017

Υπό την «ομπρέλα» της Περιφέρειας τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τα Κέντρα Κοινότητας

Ιδρύεται Κέντρο Κοινότητας στο δήμο Δελφών

Ενισχύονται οι κοινωνικές δομές από την Περιφέρεια, όπως ανακοίνωσε ο Κ.Μπακογιάννης.

;

Την ένταξη κοινωνικών δομών της περιφέρειας στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάνης, μεταξύ των οποίων είναι και το Κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Δελφών, αλλά και το Κέντρο Κοινότητας που ιδρύεται.

Η ανακοίνωση της περιφέρειας

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο περιφερειάρχης αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Στην ένταξη 6 κοινωνικών δομών στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα προχώρησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για δομές και υπηρεσίες που στοχεύουν στην στήριξη όσων έχουν ανάγκη από είδη πρώτης ανάγκης, τροφή και φάρμακα. Στο πρόγραμμα εντάχθηκε το ποσό των 1.535.040 ευρώ για τη χρηματοδότηση δομών στη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Βοιωτία, την Φωκίδα και την Ευρυτανία.

Οι δομές που χρηματοδοτούνται είναι:

Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Δελφών: 117.000 ευρώ

Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων: 117.000 ευρώ

Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Λεβαδέων: 533.520 ευρώ

Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Καρπενησίου: 117.000 ευρώ

Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Λαμιέων: 243.360 ευρώ

Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου στον Δήμο Χαλκιδέων: 407.160 ευρώ

Ταυτοχρόνως, εντάσσεται στο πρόγραμμα η δημιουργία 11 Κέντρων Κοινότητας, κόστους 1.650.000 ευρώ, ενώ άμεσα ολοκληρώνεται και η ένταξη άλλων 12 Κέντρων Κοινότητας κόστους 2.500.000 ευρώ. Τα 23 Κέντρα Κοινότητας θα λειτουργήσουν στους δήμους Στυλίδος, Αλιάρτου – Θεσπιέων, Καρπενησίου, Αγράφων, Σκύρου, Κύμης – Αλιβερίου, Λεβαδέων, Ορχομενού, Δομοκού, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Δελφών, Τανάγρας, Χαλκιδέων, Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου, Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας, Καρύστου, Διρφύων – Μεσσαπίων, Ιστιαίας- Αιδηψού, Ερέτριας, Λοκρών, Λαμιέων, Μακρακώμης και Θηβαίων.

Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν σημείο αναφοράς και συντονισμού με την Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών κάθε δήμου. Σκοπός της λειτουργίας τους είναι η υποδοχή, η εξυπηρέτηση και η διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην εκάστοτε περιοχή παρέμβασης.

Η τριετής χρηματοδότηση των Κέντρων Κοινότητας καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα» 2014-2020.

Με αφορμή την ένταξη της χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Αυτή είναι η συνέχεια της προσπάθειας που κάνουμε για να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, τις οικογένειες που στερούνται τα βασικά. Στόχος μας δεν είναι να αυξάνουμε τα ποσά που διατίθενται για τέτοιες δομές, αλλά να συμβάλλουμε όσο μπορούμε ώστε να μειώνεται ο αριθμός εκείνων που χρειάζονται στήριξη. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε καθημερινά για να μη λείπει από κανέναν το φαγητό και τα φάρμακα».

«Ετοιμαζόμαστε για τις προσλήψεις»

Τη χαρά του δεν έκρυψε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δελφών για τις κοινωνικές δομές κ. Άρης Αγγελόπουλος για την έγκριση του Κέντρου Κοινότητας στο δήμο, μια δομή που ο ίδιος σε συνεργασία με το δήμαρχο κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη προσπαθούν από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν. «Αμέσως μόλις μας κοινοποιηθεί η ένταξη της δομής θα προχωρήσουμε στην δημόσια ανακοίνωση για την πρόσληψη δυο ατόμων που θα εξυπηρετούν τους ωφελούμενους. Ήδη ετοιμάζουμε την ανακοίνωση για την πρόσληψη ατόμου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος, ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση των κοινωνικών δομών.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει μεταφερθεί και λειτουργεί στο κτίριο που στεγαζόταν παλιότερα το Μουσικό Σχολείο, ενώ στο ίδιο χώρο θα λειτουργήσει και το Κέντρο Κοινότητας. Σε όλο το δήμο θα υπάρχει μόνο ένα Κοινωνικό παντοπωλείο και η διακίνηση των αγαθών προς τους ωφελούμενους εκτός Άμφισσας θα γίνεται μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Υπενθυμίζουμε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει περί τους 1400 πραγματικά ωφελούμενους και η συμβολή του σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της περιοχής είναι τεράστια. Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι από όταν ανέλαβε τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα ο κ. Αγγελόπουλος έχει ενισχυθεί σημαντικά και μπει σε τάξη η λειτουργία του, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω οικονομικά από το δήμο στον προϋπολογισμό του 2017 οι δράσεις του.

Στην επόμενη φάση η Δωρίδα για Κέντρο Κοινότητας

Ο δήμος Δωρίδας δεν ήταν έτοιμος να διεκδικήσει την ίδρυση Κέντρου Κοινότητας, όπως μας εξήγησε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης. Ο δεύτερος δήμος του νομού μας θα επιδιώξει να ενταχθεί στη δεύτερη φάση του προγράμματος.

Τι είναι τα «Κέντρα Κοινότητας»

Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν το βασικό “πυρήνα” διευρυμένων υπηρεσιών με εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση, το οποίο, υποστηρίζοντας ή συνεργώντας με τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του κάθε ΟΤΑ, αποτελούν μια δράση “ομπρέλα” παρέχοντας υπηρεσίες οι οποίες θα ενισχύσουν τις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται, όπως η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (που προβλέπεται να ξεκινήσει σταδιακά μέσα στο 2016, και να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017), το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, οι ρυθμίσεις του Ν.4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και την ΓΓ Διά Βίου Μάθησης.

Μέσω της λειτουργίας τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.

Η παρακολούθησή τους θα γίνεται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, µε τη δημιουργία Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό άξονα στήριξης της όλης προσπάθειας, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ των επιπέδων.

Τα Κέντρα Κοινότητας δεν αντικαθιστούν τις  Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ βαθμού, δεν είναι δομές επίλυσης του συνόλου των προβλημάτων με ίδια  μέσα, δεν είναι δομές ελέγχου υπηρεσιών ΟΤΑ και φορέων και υπηρεσιών

Δικαιούχοι και φορείς υλοποίησης είναι οι Δήμοι ή φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από αυτούς (Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, λοιποί δημοτικοί φορείς).

Ωφελούμενοι είναι όλοι όσοι ζουν στο Δήμο, κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (αντιμετωπίζοντες φτώχεια και κοινωνικό  αποκλεισμό, μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά κ.λπ.). Το «Κέντρο Κοινότητα» μπορεί να εστιάζει περισσότερο σε κάποιες κοινωνικές ομάδες, χωρίς να αποκλείονται οι υπόλοιπες.

Ποιές είναι οι υποχρεωτικές παρεχόμενες υπηρεσίες:

Είναι η Πληροφόρηση ή/και παραπομπή για προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης τοπικά, περιφερειακά ή εθνικά, η υποστήριξη των πολιτών για ένταξη σε αυτά, η Ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (πρ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), η συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε δομές και υπηρεσίες στα όρια του Δήμου (π.χ. ξενώνες, υπνωτήρια, Δομές ΑμεΑ κ.λπ) η συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων:

α) σε φορείς και υπηρεσίες απασχόλησης

β) σε φορείς εφαρμογής προγραμμάτων της ΓΓΔΒΜΝΓ

και η συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας προς ένταξη των ανέργων.

Ποιές είναι οι δυνητικές παρεχόμενες υπηρεσίες:

Υπηρεσίες βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και διασφάλισης της κοινωνική ένταξης. Ενδεικτικά:

Η Γενική συμβουλευτική υποστήριξη για επαγγελματικό προσανατολισμό και δυνατότητες αγοράς εργασίας, η Συμβουλευτική ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες , οι Δράσεις μαθησιακής στήριξης παιδιών, οι Εκδηλώσεις επιμορφωτικού, επικοινωνιακού και κοινωνικού περιεχομένου για ενεργοποίηση των πολιτών, τοπική ανάπτυξη, αντιμετώπιση ιδιαίτερων προβλημάτων, οι μεικτές δράσεις για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη ειδικών κατηγοριών πληθυσμού, οι δράσεις ενημέρωσης για θέματα νομικού χαρακτήρα (παρεχόμενες δυνατότητες, αρμόδια όργανα,  διαδικασίες κ.λπ.), η διανομή βασικών αγαθών όπου δεν υπάρχουν κοινωνικά παντοπωλεία και η ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η στελέχωση που θα εκριθεί για κάθε δήμο θα είναι ανάλογη του αριθμού των δημοτών. Από 10.000 έως 40.000 δημότες : 2 άτομα, από 40.000 έως 100.000: 3 άτομα  και για πληθυσμούς άνω των 100.000 ατόμων: 4 άτομα

Αν λειτουργεί Κέντρο Ρομά, η πρόσληψη ή όχι επιπλέον προσωπικού θα είναι στην κρίση του ΟΤΑ

Υποχρεωτική θα είναι η ειδικότητα θα είναι ενός Κοινωνικού Λειτουργού ο οποίος θα είναι και Υπεύθυνος του Κέντρου.

Δυνητικές θα είναι οι εξής ειδικότητες:

  • Ψυχολόγος/Σχολικός ψυχολόγος

  • Απόφοιτος ΤΕΙ/ΑΕΙ Κοινωνικών Επιστημών

  • Επισκέπτης Υγείας ή Νοσηλευτής

  • Πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ Οικονομικών ή Διοίκησης Επιχειρήσεων

  • Πτυχιούχος ΑΕΙ/ ΤΕΙ για μαθησιακή στήριξη

  • Διαμεσολαβητής για Ρομά  ή ευάλωτες ομάδες

Οι Δήμοι θα προκηρύξουν κανονικά διαγωνισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου με τους κανονισμούς ΑΣΕΠ. Στις προκηρύξεις ια περιλαμβάνεται η εργασιακή εμπειρία αλλά όχι η εντοποιότητα

 

– orafok.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: