Skip to content

Στις φλόγες το ιστορικό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας στη Δωρίδα- Δεν κινδύνεψαν οι μοναχές

30/01/2017

Μεσημέρι Κυριακής 29/1/2017 το ιστορικό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας τυλίχτηκε στις φλόγες , από άγνωστη αιτία.

 Καίγεται η Βαρνάκοβα ακούς παντού.

Στάχτη μεγάλο μέρος της Βαρνάκοβας.

Διεσώθη η εικόνα της Παναγίας και ο βυζαντινός ναός.

Η αγωνία στο κατακόρυφο.

Καταστράφηκε Αρχείο 1000 ετών, διασώθηκε η εικόνα της Παναγίας

%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b2%ce%b1-2

.-Κεντρική είσοδος του Μοναστηριού

%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b2%ce%b1-4

  • Φώτο από την εσωτερική αυλή Μοναστηριού / ευτυχώς δεν πήρε φωτιά η δεξαμενή προπανίου που βρίσκεται δίπλα από το κτήριο

%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b2%ce%b1-3

-φώτο από το parking της Μονής.

.

-Τεράστια η Καταστροφή του πέμπτου αρχαιότερου μοναστηριού της Ελλάδας.

Ο κεντρικός βυζαντινός ναός φαίνεται να έχει γλιτώσει από τη φωτιά ωστόσο η καταστροφή στο μοναστήρι είναι τεράστια. Το αρχονταρίκι μπορεί να σώθηκε ωστόσο τα κελιά των μοναχών έχουν καταστραφεί. Το ίδιο και το αρχείο της Μονής.

Η καταστροφική πυρκαγιά, λένε ξέσπασε από ένα μαγκάλι ή  ξυλόσομπες που βρίσκονταν στα κελιά των μοναχών.

Το μεγάλο μέρος ξυλοκατασκευών που είχε κατασκευάσει με κόπο η γερόντισσα Θεοδοσία, σε όλα τα κελιά και κοινόχρηστους χώρους της Ιεράς Μονής  βοήθησε να επεκταθεί η φωτιά. Οταν έφτασαν στη  Μονή τα 9 πυροσβεστικά οχήματα με 20 άνδρες από τη Ναύπακτο, η καταστροφή ήταν ήδη μη αναστρέψιμη.Οι πυροσβέστες κατάφεραν να μην φθάσουν οι φλόγες στο κυρίως κτίριο της μονής, αλλά και στην δεξαμενή υγραερίου που υπάρχει στο μοναστήρι.

Η τελική καταγραφή της μεγάλης αυτής καταστροφής θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της φωτιάς. Οσον αφορά τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά, την έρευνα έχει αναλάβει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής

Βαρύ το πένθος σε ολόκληρη τη Φωκίδα.

.

Στην Ιερά Μονή βρέθηκαν άμεσα ο Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

-Εκ της πολιτικής ηγεσίας στο χώρο βρέθηκαν ο δήμαρχος Δωρίδας Γ.Καπεντζώνης και ο αντιδήμαρχος κ.Αν. Ευσταθίου

 barnak

 -Αεροφωτογραφία της Ι.Μονής Βαρνάκοβας, όπου φαίνεται η έκταση της φωτιάς.


Εικόνες απόλυτης καταστροφής από την Μονή Βαρνάκοβας

Ένα τεράστιο αρχείο αιώνων μαζί με όλα τα υπάρχοντα των μοναχών στη Μονή Βαρνάκοβας, χάθηκαν με την χθεσινή καταστροφική πυρκαϊά.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής αντικρίζει κανείς σήμερα, στην βορειπδυτική πλευρά της Μονής.

  Ο Μητροπολίτης Φωκίδος για την φωτιά στην Μονή Βαρνάκοβας

Ο Μητροπολίτης Φωκίδος για την φωτιά στην Μονή Βαρνάκοβας

«Τεράστια η καταστροφή, συγκινητικό το ενδιαφέρον όλων για βοήθεια».

Τεράστιες ήταν οι ζημίες, που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην Ιερά Μονή Βαρνάκοβας, σύμφωνα με δηλώσεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φωκίδος κυρίου Θεόκτιστου, στο npress.gr.

Ολοσχερώς κάηκαν τόσο τα υπάρχοντα των αδελφών που διέμεναν στην Μονή, όσο και άλλα λείψανα και κειμήλια, καθώς και η βιβλιοθήκη με αρχαία βιβλία που διατηρούνταν στο ιστορικό μοναστήρι. Διασώθηκαν ευτυχώς κάποια λείψανα και η ιερή εικόνα της Παναγίας.

Όπως μας δήλωσε ο Σεβασμιώτατος κος Θεόκτιστος, συγκινητικό ήταν το ενδιαφέρον που έλαβε, τόσο ο ίδιος, όσο και η Μοναστική Αδελφότητα της καταστραφείσης Ιεράς Μονής, από άλλους Μητροπολίτες που έσπευσαν να τους εκφράσουν την συμπαράσταση τους , αλλά και από τον Περιφερειάρχη και άλλους παράγοντες του τόπου. Εξέφρασε δε, την ελπίδα του να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό και με τη βοήθεια όλων οι ζημίες που προκλήθηκαν.

 

—————————————

-Το   Nafpaktianews,gr   έγραψε :

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ : Ιστορική Ι. Μ. της ΠΑΝΑΓΙΑΣ που έκαψαν οι τούρκοι το 21 παίρνει φωτιά αμέσως μετά την παραβίαση του τούρκου αρχηγού στα ΙΜΙΑ

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Η ΠΑΝΑΓΙΑ της Βαρνάκοβας ξαναδίνει σημάδι , όπως την παραμονή του τορπιλισμού της Έλλης.

Εγώ αδελφοί τα γράφω και ανατριχιάζω.

Αυτή η τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου είχε από όλα.

Εσείς κρίνετε αν όλα αυτά που συμβαίνουν είναι τυχαία ή σύμπτωση ή ένα σημείο μεγάλο για επικίνδυνο γεγονός που πλησιάζει στην ταλαιπωρημένη και αδικημένη πατρίδα.

Δεν πέρασε λίγη ώρα που ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, παραβιάζοντας με θρασύτητα τα χωρικά μας ύδατα στα ΙΜΙΑ, Κυριακή ημέρα του ΘΕΟΥ που συνέπιπτε με την μνήμη της απώλειας των αδικοχαμένων τριών παλληκαριών μας στην βραχονησίδα των Ιμίων …σε λίγο παίρνει φωτιά το Ιστορικό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας που κάηκε από τους τούρκους στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 γιατί προσέφερε τα μέγιστα στο υπόδουλο γένος των Ελλήνων Ορθοδόξων- Ρωμιών.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ της Βαρνάκοβας μας έδωσε επίσης μεγάλο σημείο παραμονές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
«Θαυμαστὸ γεγονὸς ὑπῆρξε καὶ τὸ ἄνοιγμα τοῦ προσώπου τῆς Θαυματουργῆς εἰκόνας τῆς Παναγίας, παραμονές τοῦ Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τό 1940.

Μερικοὶ ἀπὸ τοὺς γηραιότερους κατοίκους οἱ ὁποῖοι ἦσαν παρόντες στὸ γεγονός, λέγουν ὅτι ἦσαν μεταξὺ τοῦ πλήθους τῶν Προσκυνητῶν ποὺ εἶχε κατακλύσει τὸ Μοναστῆρι, ποὺ πανηγύριζε τὸν δεκαπενταύγουστο τοῦ 1940, ὅταν μέσα στὴν Ἐκκλησία αἰσθάνθησαν βουὴ καὶ τρυγμό.

Κοίταξαν πρὸς τὴν εἰκόνα τῆς Παναγίας ζητώντας τὴν βοήθειά Της γιὰ τὸν τοπικὸ σεισμὸ ποὺ αἰσθάνθησαν.

Τότε, ἄκουσαν «κράκ» καὶ εἶδαν στὸ πρόσωπο στὴν εἰκόνα τῆς Παναγίας νὰ γίνεται μιὰ ἐγκάρσια ρωγμὴ ἡ ὁποῖα ὑπάρχει μέχρι σήμερα, καὶ εἶπαν· «κάτι κακὸ θὰ συμβεῖ».

Τὴν ἐπόμενη μέρα ἔμαθαν ὅτι ἐκείνη τὴν στιγμὴ οἱ Ἰταλοὶ τορπίλισαν ὑπούλως τὸ πλοῖο Ἕλλη ποὺ πῆγε Προσκυνητὰς στὴν Τῆνο.» [ἀντιγραφὴ ἀπὸ τὸ βιβλίο τῆς Ἱ. Μονῆς «Ἱερὰ Μονὴ Παναγίας Βαρνάκοβας», 1997] analogion.gr/

2

Σήμερα Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΠΡΩΙ-ΠΡΩΙ σκάζει μύτη ο θρασύδειλος τούρκος

«Με τα νεύρα της Αθήνας παίζει η Άγκυρα, καθώς μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 αξιωματικών στην Τουρκία και τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα το πρωί μια πυραυλάκατος προσέγγισε τα Ιμια.

Το περιστατικό έγινε περίπου στις 11 το πρωί της Κυριακής, όταν τουρκική πυραυλάκατος μαζί με δύο ταχύπλοα των ειδικών δυνάμεων με κομάντος φάνηκε να κατευθύνονται με ταχύτητα προς τις δύο βραχονησίδες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στην πυραυλάκατο επέβαινε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

Το ΓΕΕΘΑ απαντά στην τουρκική πρόκληση στα Ιμια: Υπήρξε παραβίαση υδάτων» http://www.iefimerida.gr/

ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ
«Στις φλόγες έχει παραδοθεί το ιστορικό μοναστήρι της Βαρνάκοβας στη  Δωρίδα.
Η φωτιά έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να καίγονται οι κοιτώνες του μοναστηριού, ενώ εκτός κινδύνου βρίσκονται οι μοναχές, οι οποίες έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Παράλληλα, μάχη με τις φλόγες δίνουν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, που προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά.» thetoc.gr

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ και την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Ολοκαύτωμα λευτεριάς η Βαρνάκοβα…

Ιδρώτα, δάκρυ και αίμα πρόσφερε ο Βαρνακοβίτης Καλόγερος στον Χριστό και στην αγαπημένη του Πατρίδα…

Ας είναι αναπαυμένες οι ψυχές τους και ας μας ευλογούν. Άφησαν υπόδειγμα ζωής και θυσίας.

«H Βυζαντινή Μονή της Βαρνάκοβας βρίσκεται 45 περίπου λεπτά ανατολικά της Ναυπάκτου, προς τον παλαιό δρόμο του Λιδωρικίου, πέραν του Ευπαλίου.

Είναι κτισμένη το 1077 μ.Χ. από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη, επάνω σ’ ένα μικρό λόφο και μέσα σ’ ένα απέραντο δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές.

Το Καθολικό είναι σε ρυθμό Βασιλικής μετά τρούλλου και το δάπεδο αποτελείται από θαυμάσια μαρμαροθετήματα του 11ου αιώνος.

Οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου Κομνηνοί, εβοήθησαν οικονομικώς τη Μονή και της εδώρησαν πολλά κτήματα στην κοιλάδα του Μόρνου, που έφθαναν μέχρι τη θάλασσα, και νησιά του Κορινθιακού.

Το 1826 η Μονή κατεστράφη μερικώς από τους Τούρκους και ανεκαινίσθη από τον I. Καπποδίστρια το 1831.

Η ιστορία του Μοναστηριού είναι πράγματι συγκλονιστική. Η προσφορά του στο Έθνος πολύ μεγάλη, γιατί δεν επρόκειτο μόνο για οικονομική ενίσχυση, αλλά για κάτι πολύ βαθύτερο.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Βαρνάκοβας διά της Χάριτός Της ήταν και είναι πνευματικό θησαυροφυλάκιο, τόσο για τους Στερεοελλαδίτες, όσο και για κάθε προσκυνητή. Ήταν και είναι ιερό καταφύγιο μέσα στη θανάσιμη παγωνιά της οποιασδήποτε μορφής σκλαβιάς και δυστυχίας. Ζεστασιά ζωής, παρηγοριά θεοδώρητη, παρουσία Κυρηναίου, όπως και κάθε Ιερά Μονή, στην ανηφορική πορεία των πιστών όλων των αιώνων.

Κυρίως όμως στις φοβερές εποχές της Τουρκοκρατίας, της Ενετοκρατίας και τώρα της υλοκρατίας.

Το πρώτο χτύπημα το δέχθηκε η Μονή της Παναγιάς κατά το δεύτερο ήμισυ του 15ου αιώνος. Ενώ κατόρθωσε να ξεφύγει τα δεινά της Φραγκοκρατίας και τον φθόνο των Λατίνων, διότι ανήκε εδαφικώς στο Δεσποτάτο της Ηπείρου και προστατεύτηκε από τους άρχοντες Κομνηνούς, όταν εξαπλώθηκαν οι Τούρκοι στην Ελλάδα, υπέστη την πρώτη καταστροφή.

Κατά πληροφορίες, το Μοναστήρι παραδόθηκε τότε στις φλόγες και κατεστράφη μερικώς. Κατάφερε όμως, με τη βοήθεια της Θεοτόκου, να συνεχίσει την θεοφιλή πορεία του ως θείο εργαστήριο αρετής και εξαγιασμού φιλοθέων ψυχών.

Το δεύτερο χτύπημα το δέχθηκε τον Μάιο του 1826 από τους Τούρκους, ως εκδίκηση για τα όσα έπραξε και αγωνίστηκε εναντίον της τυραννίας τους μέσα στα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς.

Περιέθαλψε, έθρεψε, παρηγόρησε, ενίσχυσε, προστάτευσε, μόρφωσε (με Κρυφό Σχολειό σε επίπεδο Σχολαρχείου) και τελικά πολέμησε στο πλευρό του μαρτυρικού και αγωνιζομένου Έλληνα, για να δοθή το τίμημα της Ελευθερίας.

Μετά την έξοδο του Μεσσολογγίου, το Μοναστήρι φιλοξένησε μια ομάδα από τα ηρωικά γυναικόπαιδα, τα οποία ενώ κατέφυγαν στον άη – Συμιό, αρβανιτιά τα κατεδίωξε και κυνηγημένα έφθασαν στην Βαρνάκοβα, όπου βρήκαν στοργική φιλοξενία και περιποίηση. Μετά, για περισσότερη ασφάλεια, τα φυγάδευσαν στα Σάλωνα.

Επακολούθησε στις 3 Μαΐου του 1826 η πολιορκία της Μονής από στρατεύματα του Κιουταχή. Μετά από ηρωική αντίσταση 150 υπερασπιστών της Μονής, έναντι 4000 Τούρκων επί 23 ημέρες, αφού αναγκάστηκαν στρατιωτικοί και Μοναχοί να κάνουν έξοδο στις 26 Μαΐου, οι Τούρκοι κατέλαβαν το Μοναστήρι και ανατίναξαν τον Ναό με πυρίτιδα!

Ολοκαύτωμα λευτεριάς η Βαρνάκοβα…

Ιδρώτα, δάκρυ και αίμα πρόσφερε ο Βαρνακοβίτης Καλόγερος στον Χριστό και στην αγαπημένη του Πατρίδα…

Ας είναι αναπαυμένες οι ψυχές τους και ας μας ευλογούν. Άφησαν υπόδειγμα ζωής και θυσίας.

Με πίστη και ελπίδα

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

/


-Το   www/npress/gr    , έγραψε

 

Τεράστια η καταστροφή στην ιερά Μονή Βαρνάκοβας (Βίντεο, Φωτο)

 

Από ξυλόσομπα ξεκίνησε, όπως όλα δείχνουν, η χθεσινή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ιερά Μονή Βαρνάκοβας και κατέκαψε το μοναστήρι. Εξαπλώθηκε μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας πολύ γρήγορα, και μέσα στην γενικότερη σύγχυση που επικράτησε με το ξέσπασμα της φωτιάς, οι μοναχές δεν κατάφεραν να αντιδράσουν και να την σταματήσουν εγκαίρως.

 

Από την καταστροφική φωτιά δεν υπήρξαν ευτυχώς ανθρώπινα θύματα. Παρά την άμεση όμως ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κάηκαν ολοσχερώς τόσο τα υπάρχοντα των μοναχών, όσο και άλλα κειμήλια που διατηρούνταν στην ιστορική μονή για πολλά χρόνια.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Μητρόπολη Φωκίδας για να βοηθήσουν. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να καταθέτουν χρήματα στον παρακάτω λογαριασμό:

Δείτε εικόνες και βίντεο από το μέγεθος της καταστροφής στο ιστορικό μοναστήρι :

 

—————————————–

http://www.npress.gr

Στα αποκαΐδια της καταστροφής της Βαρνάκοβας – Βίντεο από ψηλά

Τραγική είναι η εικόνα που αντικρίζουμε την επόμενη ημέρα της καταστροφής της Μονής.

Το ιστορικό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας στη Φωκίδα, έχει γίνει στάχτυ. Τα κελιά των μοναχών έχει καταστραφεί.

Η κεντρική εκκλησία της μονής όμως, αυτή με την χιλιόχρονη ιστορία, σώθηκε από την πύρινη λαίλαπα.

 

 

Νέα πλάνα από την μεγάλη φωτιά στην Βαρνάκοβα

Δείτε νεότερα πλάνα από την σημερινή μεγάλη φωτιά στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας στη Ναύπακτο.

 

.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: