Skip to content

Συνταγές για τα βραστά αυγά (που θα περισσέψουν απ’ το Πάσχα) – Μην τα πετάξετε

14/04/2017

6 συνταγές για όλα εκείνα τα βραστά αυγά (που θα περισσέψουν απ’ το Πάσχα)

Μην τα πετάξετε και προς Θεού μην κάνετε αγώνα για να τα φάτε όλα μαζί: υπάρχουν πολλά νόστιμα πιάτα που μπορείτε να ετοιμάσετε με όσα αυγά περίσσεψαν στο καλάθι της Λαμπρής

.ayga

Από την ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

.Μήπως υπερβάλατε τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν βάφατε αυγά και σας έχουν περισσέψει; Δεν υπάρχει λόγος ούτε να τα καταναλώσετε όλα με τον κλασικό τρόπο, που μπορεί να γίνει και βαρετός, ούτε και να τα πετάξετε, φυσικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσετε τα πασχαλινά αυγά. Θα πρέπει, μάλιστα, να λάβετε υπόψη σας ότι το αυγό είναι μια εξαιρετική τροφή, πηγή υγιεινής πρωτεΐνης που δεν επιβαρύνει το ισοζύγιο των θερμίδων σας. Ζητήσαμε από τον σεφ Ηλία Σταυρόπουλο να μας δώσει ιδέες για το πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας. Οι ιδέες αυτές αποτελούν το έναυσμα που θα κινητοποιήσει τη φαντασία μας. Ο Ηλίας Σταυρόπουλος μαγειρεύει με κέφι στο εστιατόριο «It» στο Κολωνάκι και δηλώνει λάτρης του αυγού. «Το απολαμβάνω σε όλες τις μαγειρικές του εκδοχές. Είναι ευέλικτο υλικό στην κουζίνα. Θέλει όμως τεχνική για να χαρίσει το σωστό αποτέλεσμα. Μπορεί να συνδυαστεί με ό,τι υλικό έχουμε στην κουζίνα μας». Οι συνταγές που μας προτείνει ο Ηλίας είναι εύκολες, νόστιμες και καλύπτουν τις ανάγκες μας όλες τις ώρες της ημέρας. «Δίνουν ιδέες για το πρωινό, για ένα σνακ αλλά και για μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό, ενώ η χρήση φρέσκων μυρωδικών στις συνταγές χαρίζει φρεσκάδα στο πιάτο», υποστηρίζει ο Ηλίας Σταυρόπουλος.   Δείτε το slideshow

Ο Ηλίας Σταυρόπουλος μαγειρεύει με κέφι στο εστιατόριο «It» στο Κολωνάκι και δηλώνει λάτρης του αυγού.

.

Χειροποίητη χορτόπιτα στο τηγάνι με βραστό αυγό και τριμμένη φέτα

Υλικά

Για το φύλλο 200 γρ. αλεύρι 40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 140 γρ. χλιαρό νερό 4 γρ. ξερή μαγιά 25 γρ. ελαιόλαδο 4 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 4 γρ. αλάτι   Για τη γέμιση 450 γρ. σπανάκι 30 γρ. άνηθος 200 γρ. τριμμένη φέτα 10 γρ. σχοινόπρασο 8 γρ. μαϊντανός 8 γρ. φρέσκος δυόσμος 25 γρ. ελαιόλαδο 10 γρ. κουκουνάρι Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί για μία ώρα περίπου. Για τη γέμιση Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε το σπανάκι, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά και τα προσθέτουμε στο σπανάκι μαζί με την τριμμένη φέτα, το ελαιόλαδο, το κουκουνάρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να μαραθεί.   Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε μπαλάκια των 35 γρ., τα ανοίγουμε ένα-ένα με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλεύρι στη διάμετρο ενός τηγανιού. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το φύλλο για 1 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά και αποσύρουμε. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Προσθέτουμε τη γέμιση πάνω σε ένα φύλλο που έχουμε βγάλει από το τηγάνι, κόβουμε το αυγό σε φέτες, το προσθέτουμε πάνω από τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Βάζουμε την πίτα στον φούρνο για 8 λεπτά έως ότου ψηθεί και γίνει τραγανή. Κόβουμε στα 4 και τη σερβίρουμε συνοδεύοντας με γιαούρτι.

.

Nicoise wrap sandwich με τόνο, καρδιές μαρουλιού, φασολάκια, πιπεριά Φλωρίνης, βραστό αυγό και σάλτσα μουστάρδας με κόκκους

Υλικά

1 αραβική πίτα 30 γρ. καρδιές μαρουλιού 40 γρ. τόνος σε ελαιόλαδο 10 γρ. φασολάκια 5 γρ. καλαμπόκι 5 γρ. κάππαρη 10 γρ. πιπεριά Φλωρίνης 1 βραστό αυγό   Για τη σάλτσα μουστάρδας με κόκκους 30 γρ. ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι 5 γρ. μουστάρδα με κόκκους 5 γρ. ξίδι λευκό

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα μουστάρδας, βάζουμε σε μπολ τη μουστάρδα με κόκκους, το ξίδι και ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε βαθύ μπολ βάζουμε τις καρδιές μαρουλιού, τα φασολάκια, την κάππαρη, τον τόνο, το καλαμπόκι, ψιλοκόβουμε την πιπεριά Φλωρίνης, προσθέτουμε τη σάλτσα μουστάρδας και ανακατεύουμε απαλά. Βάζουμε το μείγμα στην αραβική πίτα, προσθέτουμε και το αυγό κομμένο και το τυλίγουμε σε ρολό.

.

Έτσι φτιάχνονται τα τελειότερα scrambled eggs κατά τον Άντονι Μπουρντέν

Φρυγανισμένο ψωμί ολικής με βραστά αυγά, κρέμα αβοκάντο, καπνιστό σολομό και σπόρους κολοκύθας 

Υλικά

1 φέτα ψωμί ολικής ψημένη 40 γρ. καπνιστός σολομός 2 γρ. σπόροι κολοκύθας Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι   Για την κρέμα αβοκάντο 2 αβοκάντο 60 γρ. χυμός λεμόνι 35 γρ. ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Καθαρίζουμε το αβοκάντο και σε ένα μπλεντεράκι προσθέτουμε όλα τα υλικά για την κρέμα και τα δουλεύουμε μέχρι η κρέμα να αποκτήσει λεία υφή. Την αλείφουμε στο φρυγανισμένο ψωμί, προσθέτουμε τον καπνιστό σολομό και τα βραστά αυγά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τους σπόρους κολοκύθας.   Cobb σαλάτα με κινόα, σπαράγγια, καβουρδισμένο μπέικον, καλαμπόκι, ντοματίνια και κοτόπουλο Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO   Υλικά 80 γρ. άβραστη κινόα 25 γρ. καλαμπόκι 50 γρ. ντοματίνια 40 γρ. σπαράγγια baby 30 γρ. μπέικον 60 γρ. κοτόπουλο 30 γρ. ελαιόλαδο 1 χυμός λεμονιού Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι .

Εκτέλεση

Βράζουμε την κινόα για 12 λεπτά, τη σουρώνουμε, τη βρέχουμε με κρύο νερό και τη στραγγίζουμε καλά. Σε τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα baby σπαράγγια για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο, μουστάρδα, λίγο χυμό πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι, το σοτάρουμε στο τηγάνι ή στον φούρνο για 8 λεπτά και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Η Cobb σαλάτα σερβίρεται στο πιάτο με το κάθε υλικό να ξεχωρίζει. Την περιχύνουμε με το λαδολέμονο και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

.

Παναρισμένο αυγό σε γιαπωνέζικη γαλέτα panko και γουακαμόλε 

Υλικά

Μια συσκευασία panko Νερό Λίγο αλεύρι Αυγό βραστό καθαρισμένο Λίγο ελαιόλαδο   Εκτέλεση Ετοιμάζουμε τρία διαφορετικά μπολ με νερό, αλεύρι και panko. Για να πανάρουμε το βραστό αυγό πρώτα το βουτάμε στο νερό, μετά στο αλεύρι, μετά πάλι νερό, αλεύρι, νερό και τέλος το περνάμε από το panko. Στη συνέχεια το τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.   Για το γουακαμόλε 2 αβοκάντο 1 πρέζα κύμινο 5 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι 5 γρ. φρέσκο κόλιανδρο 4 γρ. μαϊντανός Χυμός από 1 λεμόνι 40 γρ. ελαιόλαδο Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 ντομάτα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το πατάμε με το πιρούνι, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το φρέσκο κόλιανδρο, τον μαϊντανό και αφαιρούμε από την ντομάτα τα σπόρια. Ανακατεύουμε με το αβοκάντο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε στη μέση τα τηγανισμένα παναρισμένα αυγά, από πάνω προσθέτουμε λίγο γουακαμόλε και σερβίρουμε αμέσως.

.

Κρύα πατατοσαλάτα με βραστό αυγό, kale, αγγουράκι τουρσί και βινεγκρέτ γιαουρτιού με ταχίνι    

Υλικά ,

2 πατάτες 40 γρ. kale 2 γρ. μαϊντανός 2 γρ. σχοινόπρασο 2 γρ. φρέσκος δυόσμος 2 γρ. άνηθος 1 γρ. παπαρουνόσπορος 1 βραστό αυγό 10 γρ. chorizo 4 αγγουράκια τουρσί   Για τη σάλτσα γιαούρτι με ταχίνι και λεμόνι 40 γρ. γιαούρτι 5 γρ. ταχίνι Χυμός από 1/2 λεμόνι Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 10 γρ. ελαιόλαδο Λίγο νερό

Εκτέλεση,

Σε μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το ταχίνι, τον χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να γίνει λίγο ρευστή η σάλτσα. Βράζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις κόβουμε σε κύβους και σε ένα μπολ προσθέτουμε τα φύλλα kale, τα αγγουράκια τουρσί, το αυγό κομμένο, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά και το chorizo. Προσθέτουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.

Πηγή: www.lifo.gr

 

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: