Skip to content

Eλληνική επαρχία πυλώνας ανάπτυξης

20/04/2017

Πώς θα γίνει η ελληνική επαρχία πυλώνας ανάπτυξης

GREECE VILLAGES – Huffingtonpost.gr – Senior e-Business Executive, 24Media
 .

Η αδικαιολόγητα πλέον παρατεταμένη κρίση, πέρα απ την συρρίκνωση της αγοράς στα μεγάλα αστικά κέντρα επέφερε βαρύτατο πλήγμα στον αιμοδότη της οικονομίας, την επαρχία. Πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα που καλείται  να λύσει η Ελλάδα είναι ο αφανισμός της ελληνικής επαρχίας. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η τελευταία έρευνα της Eurostat που κατατάσσει πλήθος περιοχών της ελληνικής επικράτειας στο γκρουπ των φτωχότερων περιοχών της Ε.Ε.

Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρώ ότι αποτελεί την σημαντικότερη πρόκληση για την επάνοδο της επαρχίας μιας και το οικονομικό θαύμα της χώρας μας βρίσκεται μακριά από το κλεινόν άστυ. Για να μιλήσουμε δε με όρους εποχής, χρειάζεται ένα δομικό disruption της επαρχίας. Ένας ανασχηματισμός με βασικό πυλώνα την καινοτομία της ψηφιοποίησης αλλά και τη δύναμη της τεχνογνωσίας στον πρωτογενή τομέα, μπορεί να αποτελέσει τη σύγχρονη ατμομηχανή της οικονομίας.

Στο τελευταίο συνέδριο Game Changer για την Digital εποχή εκπροσωπώντας τον ΣΕΒ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ επισήμανε ότι διανύουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση μέσω της ψηφιοποίησης. Σκιαγραφώντας την επικαιρότητα παγκοσμίως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ακολουθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε κάθε του μορφή, πρώτα θα επιβιώσουμε και εν συνεχεία θα αναπτυχθούμε και η επαρχία μπορεί να αποτελέσει λίκνο για πολλά διαφορετικά επιχειρηματικά Hubs.

Επί της αρχής, βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι τα κίνητρα για τα οποία καλείται κάποιος είτε να αφήσει την πρωτεύουσα είτε να παραμείνει στην επαρχία. Η επαρχία χωρίζεται σε νησιωτική και ηπειρωτική, με σαφή την υπεροχή της νησιωτικής, όντας το βαρύ χαρτί της τουριστικής μας βιομηχανίας.
Το βάρος λοιπόν μοιραία πέφτει στο ηπειρωτικό κομμάτι, το οποίο αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πολλοί δοκίμασαν να επιχειρήσουν στην επαρχία, λίγοι το πέτυχαν και λογικό όταν μια επιχείρηση στην επαρχία έχεις τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία με μια επιχείρηση που βρίσκεται στην Αθήνα και έχει μεγαλύτερη πελατειακή δυναμική, τότε οι κανόνες μόνο επί ίσοις όροις δεν είναι.

Το μεγαλύτερο κίνητρο που ενδεχομένως πρέπει να εξετάσει μια κυβέρνηση με πυλώνα την καινοτομία και τη δομική αλλαγή είναι η δημιουργία οικονομικών ζωνών. Είναι αδύνατον να πληρώνει κάποιος το ίδιο ΦΠΑ στα Άγραφα Ευρυτανίας με τη Μύκονο. Είναι αδύνατον μια επιχείρηση στην Κοζάνη να πρέπει να προπληρώσει το φόρο για το επόμενο έτος όπως κάνει μια πολυεθνική στην Αθήνα. Η νέα εποχή θέλει αναδιάρθρωση στους βασικούς πυλώνες της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Με ανάλογα κίνητρα θα μπορούν σε κάθε περιοχή να δημιουργηθούν επιχειρηματικά hubs τα οποία θα παρέχουν είτε υπηρεσίες, είτε προϊόντα, με βασικό στόχο την απορρόφηση ανθρώπινου δυναμικού στην επαρχία και την αποκέντρωση.

Μοναδικές τοποθεσίες στην Ελλάδα που μέχρι τώρα είναι ανεκμετάλλευτες να δημιουργήσουν μίνι οικονομικά θαύματα.

Φωτεινό παράδειγμα το Open Στερεά Ελλάδα: το πρώτο Περιφερειακό Κέντρο Καινοτομίας το οποίο υπό την αιγίδα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος καλείται να βοηθήσει την δημιουργία αλλά και ανάπτυξη υγιών επιχειρήσεων στην περιφέρεια.

Έχοντας πάντα ως υπόθεση εργασίας projects τα οποία έχουν πετύχει στην επαρχία με βασικό σκοπό την εξωστρέφεια, πρέπει να στηθεί ένα πλαίσιο το οποίο όχι μόνο να δίνει κίνητρα φορολογικά αλλά και ποιοτικά.

Στην παρούσα φάση η επαρχία αποτελεί μοναδική ευκαιρία και μπορεί να είναι πυλώνας για την ανάπτυξη, αρκεί να γίνει αυτή τη φορά δομημένα, αξιοκρατικά, ειδικά για νομούς ακριτικούς και όσους έχουν χαμηλό ποσοστό σε νέους. Πρέπει να δοθεί κίνητρο να γυρίσουν οι νέοι στα σπίτια τους. Στον τόπο τους, ώστε να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες όχι μόνο σε αυτούς αλλά και σε όσους έχουν απομείνει στη επαρχία.

Οι ιδέες πολλές, αλλά η υλοποίηση σηματοδοτεί την επιτυχία.-

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: