Skip to content

Γραμμένο με μυστικότητα στις φυλακές Χαλκίδας και Κορυδαλλού και φυλαγμένο με φροντίδα / 21.4

23/04/2017

Τα ντοκουμέντα της Αντίστασης στη Χούντα [ 21/4 ]

Γραμμένο με μυστικότητα στις φυλακές Χαλκίδας και Κορυδαλλού και φυλαγμένο με φροντίδα. Το μικροσκοπικό βιβλιαράκι του Γιώργη Μωραΐτη.
Γραμμένο με μυστικότητα στις φυλακές Χαλκίδας και Κορυδαλλού και φυλαγμένο με φροντίδα.

Το μικροσκοπικό βιβλιαράκι του Γιώργη Μωραΐτη.

Το δίκτυο που είχε οργανώσει η Χούντα για να χτυπήσει αγωνιστές της περιοχής αλλά και στρατιώτες σε περίπτωση εκδήλωσης στάσης στον τοπικό στρατώνα. Οδοί, αριθμοί, πληροφορίες ανά σπίτι: αν διαθέτει τηλέφωνο, πόσοι μένουν σε αυτό, τι όπλα υπάρχουν. Σήμερα αυτό το χαρτάκι μαζί με το επεξηγηματικό σημείωμα που παρέδωσε σε ανθρώπους του αντιδικτατορικού αγώνα εκείνος ο συνταγματάρχης βρίσκεται στο αρχείο του ΚΚΕ, το οποίο ανοίγει για ακόμη μία φορά φέρνοντας στο φως έναν θησαυρό τεκμηρίων από την περίοδο της χούντας. Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει και υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, φιλοξενείται στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, όπου σήμερα το απόγευμα θα λάβει χώρα εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο αδιάκοπος αγώνας για την ελευθερία, που δεν υποχώρησε ούτε σε συνθήκες παρανομίας, εκτοπισμών και βασανιστηρίων, διαγράφεται μέσα από το αρχειακό υλικό. Και μαζί του το όραμα των κομμουνιστών που πρωταγωνίστησαν στη μάχη για έναν καλύτερο και ανθρώπινο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση. Συγκινητικό είναι το μικροσκοπικό βιβλιαράκι σε μέγεθος σπιρτόκουτου με τίτλο «Αναμνήσεις ενός αντάρτη» που έγραφε επί τέσσερα χρόνια μέσα στις φυλακές και κατάφερε να διασώσει ο Γιώργης Μαργαρίτης. Επίσης, το μικρογραφημένο χειρόγραφο ποίημα του Μπάμπη Γκολέμα αφιερωμένο στον γιο του που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στη φυλακή, μια ιστορία που έγινε γνωστή από την ταινία «Πέτρινα χρόνια». Πέτρες ζωγραφισμένες στην εξορία από τη Βάσω Κατράκη, φύλλα του παράνομου «Ριζοσπάστη», του «Οδηγητή», εντύπων που γράφονταν κρυφά μέσα στις φυλακές και κυκλοφορούσαν εκτός, μήτρες προκηρύξεων, ένα μίνι τυπογραφείο, το πρώτο καταστατικό της ΚΝΕ, αλληλογραφία εξορίστων με τις οικογένειές τους, κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης της Ενιαίας Αντιδικτατορικής Κίνησης Ελλήνων Ναυτεργατών, τα κείμενα των ραδιοφωνικών εκπομπών της «Φωνής της Αλήθειας» της 17ης Νοεμβρίου 1973…

Παράνομη δράση
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η προθήκη που είναι αφιερωμένη στην παράνομη δράση των κομμουνιστών. Για πρώτη φορά εκτίθεται η ειδική διατρητική μηχανή που χρησιμοποιούνταν για την έκδοση διαβατηρίων, οι σφραγίδες εισόδου και εξόδου από το αεροδρόμιο, κρυπτογραφημένα μηνύματα αλλά και ένα ζευγάρι παπούτσια -το οποίο ανήκε στον πατέρα της Αλέκας Παπαρήγα- με ειδική κρύπτη στο τακούνι. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και μια σειρά φυλλαδίων τα εξώφυλλα των οποίων διαφημίζουν τις τελευταίες τάσεις της εποχής: κολόνιες του Μαρινόπουλου, χρωμοσαμπουάν και ηλεκτρικές συσκευές, ενώ εσωτερικά περιέχουν την ύλη της παράνομης «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» για το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό θα παρουσιαστεί το απόγευμα το βιβλίο «Δικτατορία 1967-1974», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Αγωνιζόμασταν με κάθε τρόπο

«Οταν έγινε η δικτατορία στην Ελλάδα ήμουν γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη στις Συκεές Θεσσαλονίκης», διηγείται ο κ. Σταύρος Σκουρτόπουλος κοιτάζοντας τα εκθέματα που θυμίζουν τις προσωπικές του εμπειρίες από τη σκοτεινή περίοδο της χούντας.

«Δύο μέρες πριν είχα συναντηθεί με τον Γιάννη Χαλκίδη -εκείνον που θα ήταν αργότερα ο πρώτος νεκρός του αντιδικτατορικού αγώνα στη Θεσσαλονίκη- για να δούμε τι θα κάνουμε. Ανάμεσα στους κομμουνιστές υπήρχε η αίσθηση ότι κάτι κακό ερχόταν. Ημουν 19 χρονών. Την πρώτη μέρα κρύφτηκα. Τη δεύτερη δεν ήξερα πώς να κινηθώ, βγήκα και πήγα στη δουλειά, εργαζόμουν ως ταπετσέρης. Και εκεί με συνέλαβαν. Με πήγαν στο κρατητήριο, μετά μαζί με άλλους φτάσαμε Καβάλα. Ηταν Πάσχα. Μας έβαλαν στο αρματαγωγό, δεν ξέραμε πού βρισκόμαστε ούτε πού πάμε. Οταν δύο μέρες μετά οι μηχανές σταμάτησαν, οι μπουκαπόρτες άνοιξαν και οι παλιότεροι -που είχαν χρόνια εξορίας και βασανιστηρίων στις πλάτες τους- είπαν: Φτάσαμε στη Γυάρο»…

Από τη Γυάρο όπου έμεινε τέσσερις μήνες μεταφέρθηκε μαζί με άλλους στο Λακκί της Λέρου. Συνολικά 16 μήνες εξορίας, αγριότητας αλλά και επιμονής των κρατουμένων να μην αποκηρύξουν τις ιδέες τους. Καθώς ο κ. Σκουρτόπουλος μιλά διαβάζουμε σε μια προθήκη της έκθεσης έγγραφο του «Εμπιστευτικού Τμήματος της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αθηνών» με ημερομηνία 8 Απριλίου 1969: Μία από τις χιλιάδες αποφάσεις εκτοπισμού ανθρώπων οι οποίοι «εξακολουθούν να εμμένουν μετά φανατισμού εις τας κομμουνιστικάς των πεποιθήσεις» και «δια ταύτα τους κρίνει επικινδύνους εις την Δημόσια Τάξιν και Ασφάλειαν». Και την απάντηση σε σύζυγο κρατουμένου ότι «η απόλυσις του συζύγου σας δεν δύναται να πραγματοποιηθή αν προηγουμένως ούτος δεν λάβη σαφή θέσιν έναντι του κομμουνισμού».

Καθημερινότητα
«Το πρώτο μέλημά μας στην εξορία ήταν να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας», λέει ο κ. Σκουρτόπουλος. Μαγείρεμα, τουαλέτες, καθαρισμός, αλλά και μαθήματα επαγγελματικά, ξένων γλωσσών, τέχνες και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Προσπαθούσαμε να μάθουμε τι γίνεται έξω και να στείλουμε κι εμείς ενημέρωση. Κάναμε πολιτικές διαμαρτυρίες, απεργίες πείνας, αρνούμαστε τον προαυλισμό. Αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο. Καθημερινά μαζευόμαστε και συζητούσαμε.

Χρησιμοποιούσαμε βαλίτσες με κρύπτες, κάρτες και στο Λακκί είχαμε κρυφά ραδιόφωνο όπου ακούγαμε Φωνή της Αλήθειας. Οταν απολύθηκα από την εξορία, για χρόνια ήμουν νόμιμος-παράνομος. Κι όμως οι αγώνες δεν σταμάτησαν ποτέ. Οι κομμουνιστές πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στη χούντα και συνέχισαν να διώκονται ακόμη και μετά την πτώση της».

Κατερίνα Ροββά
Φωτογραφίες Θάλεια Γαλανοπούλου

-ethnos.gr

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: