Skip to content

Ευπαλίνειο Υδραγωγείο στο Πυθαγόρειο της Σάμου

27/04/2017

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο στη Σάμο 

<p>Η είσοδος του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου στο Πυθαγόρειο της Σάμου μετά την αποκατάσταση</p>

Η είσοδος του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου στο Πυθαγόρειο της Σάμου μετά την αποκατάσταση

Σημαντικό στολίδι για τη Σάμο, το Ευπαλίνειο Ορυγμα, το οποίο μετρά ήδη είκοσι πέντε αιώνες ζωής, ύστερα από πολυετείς εργασίες συντήρησης, ανοίγει τις πύλες του για το κοινό τον Μάιο.

Απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο της Σάμου και αποτελεί το μεσαίο τμήμα του υδραγωγείου της αρχαίας πόλης του νησιού.

Κατασκευάστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας.

«Αυτό το μοναδικό μνημείο», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου κατά την παρουσίαση-ξενάγηση που έγινε σε τοπικούς φορείς και εκπροσώπους των ΜΜΕ, «είναι έτοιμο και παραδίδεται στους επισκέπτες που έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν για πρώτη φορά τη διαμπερή διαδρομή του».

Σύμφωνα με υπολογισμούς από την αρχαιότητα, χρειάστηκαν περίπου οχτώ χρόνια για την ολοκλήρωση της σήραγγας η οποία έχει μήκος 1.036 μ. Ωστόσο, εκπληκτικό φαντάζει το γεγονός ότι στη διάνοιξή της η λάξευση του σκληρού ασβεστόλιθου έγινε ταυτόχρονα και στις δύο πλαγιές. Ετσι, τα δύο συνεργεία που ξεκίνησαν να σκάβουν από τις δύο πλευρές του όρους Αμπελος, συναντήθηκαν 175 μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού με ελάχιστη απόκλιση από την ευθεία. Αν αναλογιστούμε ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν μηχανικά μέσα μπορούμε να αντιληφθούμε τη μοναδικότητα και το μεγαλείο αυτού του έργου. Ολα έγιναν με πρωτόγονα τεχνικά μέσα αλλά και με τους ευφυείς και γεωμετρικούς υπολογισμούς του Ευπαλίνου.

Στοχασμοί αιώνων
«Στο Ευπαλίνειο δεν βλέπουμε απλώς ένα τεχνολογικό θαύμα, βλέπουμε τις διαστρώσεις, σκέψεις και στοχασμούς αιώνων», δήλωσε ο βουλευτής Σάμου, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρης Σεβαστάκης.

Στη σύγχρονη εποχή, οι εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου ξεκίνησαν στα τέλη του 2013 και διήρκεσαν σχεδόν τρία χρόνια. «Ηταν μια τεχνική πρόκληση που απαιτούσε αναμέτρηση με πολλά προβλήματα και τέλειο συντονισμό πολλών ειδικοτήτων», τόνισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, Δημοσθένης Σβολόπουλος.

ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ      – Ethnos.gr


Ευπαλίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευπαλίνος
Tunnel of Eupalinos.jpg
WdΛεζάνταΕικόνας
Γέννηση 6ος αιώνας π.Χ.
Μέγαρα
Θάνατος 6ος αιώνας π.Χ.
Ιδιότητα αρχιτέκτονας και μηχανικός
Commons page Wikimedia Commons

Ο Ευπαλίνος (6ος αιώνας π.Χ.) ήταν Μεγαρίτης αρχιτέκτονας.

Έγινε διάσημος με το σπουδαίο έργο του, το Ευπαλίνειον όρυγμα στη Σάμο, μια σήραγγα μήκους περίπου 1 χλμ. και διατομής περίπου 1,75 x 1,75 μ. που κατασκευάσθηκε γύρω στα 550 με 530 π.Χ. Κατά μήκος της σήραγγας ο Ευπαλίνος κατασκεύασε έναν αγωγό, ο οποίος μετέφερε το νερό στην πόλη. Ο αγωγός που αποκαλύφθηκε θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, εαν αναλογιστεί κανείς πως η κατασκευή του άρχισε συγχρόνως και από τα δύο άκρα του και οι σήραγγες που διανοίγονταν με αυτόν τον τρόπο, συναντήθηκαν στη μέση και αποτέλεσαν ενιαίο όρυγμα. Η πραγματοποίηση του έργου προϋπέθετε την ορθή επίλυση του σχετικού γεωμετρικού προβλήματος και ακριβέστατη χάραξη πάνω στο έδαφος. Το έργο αυτό το ανέθεσε στον Ευπαλίνο ο τύραννος Πολυκράτης γιατί τον θεωρούσε έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής του.-

.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: