Skip to content

Οι Aμαρτίες των Τραπεζών

18/09/2017

Πανάκριβες οι αμαρτίες για τις τράπεζες

Μέσα σε 10 χρόνια από την κατάρρευση τραπεζών και αγορών και το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν χρεωθεί, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, με πρόστιμα που φθάνουν τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Το ποσό δεν αφορά τις πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση αυτή καθ’εαυτή, αλλά και τις υπόλοιπες παρανομίες των τραπεζών.

Σύμφωνα λοιπόν με  έρευνα των Financial Times, από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν πληρώσει (και έχουν χρεωθεί) με πρόστιμα μεγαλύτερα από το ΑΕΠ του Κατάρ και το ποσό πιστεύεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Οι αμερικανικές αρχές- υπολόγισαν οι FT- έχουν εισπράξει 150 δισ. δολάρια από τα δικά τους τραπεζικά ιδρύματα για τις σκοτεινές υποθέσεις τους με τα ενυπόθηκα δάνεια, που πυροδότησαν και την παγκόσμια κρίση, με προφανείς επιπτώσεις στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική παγκόσμια σκηνή.

Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επέβαλε πρόστιμο 19 δισ. δολαρίων σε τρεις Ευρωπαϊκές τράπεζες: στην αρχή χρέωσε την Deutsche Bank και την Credit Suisse από κοινού με 12,5 δισ. δολάρια και τον περασμένο μήνα η βρετανική Royal Bank of Scotland υποχρεώθηκε να συμφωνήσει στην καταβολή 5,5 δισ. δολαρίων μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές.

Το ποσό των 7,2 δισ. δολαρίων που κλήθηκε να πληρώσει η Deutsche Bank είναι σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών προστίμων που έχουν επιβληθεί στην τράπεζα από το ξέσπασμα της κρίσης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η εταιρεία οικονομικών συμβούλων Boston Consulting Group (BCG) μετράει αλλιώς τα πρόστιμα και τα ανεβάζει στο ποσό-ρεκόρ των 321 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβάνοντας και την τιμωρία για τις υπόλοιπες αμαρτωλές δραστηριότητες που έχουν εμπλακεί οι τράπεζες του κοινού ποινικού δικαίου όπως: ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων ή το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου Libor (που αποτελεί δείκτη αναφοράς για μια σειρά από χρηματοοικονομικά προϊόντα σε όλον τον πλανήτη που η αξία τους ξεπερνά τα 500 τρισ. δολάρια).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BCG, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πληρώσει 118 δοσ. δολάρια και οι αμερικανικές 204 δισ. δολάρια.

Η τράπεζα που έχει τιμωρηθεί περισσότερο από όλες είναι η Bank of America (BofA) η οποία από το 2008 μέχρι σήμερα έχει κληθεί να πληρώσει 56 δισ. δολάρια- περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των προστίμων- μεταξύ άλλων σε συμβιβασμούς για τα ενυπόθηκα δάνεια της και τις πρακτικές της που οδηγούσαν στην παραπλάνηση και τελικώς στην χρεοκοπία των πελατών της.

Η λίστα με τις τράπεζες που έχουν καταβάλει τα μεγαλύτερα πρόστιμαΗ λίστα με τις τράπεζες που έχουν καταβάλει τα μεγαλύτερα πρόστιμα | 
.

Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ

Το 2015 το Ταμείο ανέλυσε το κόστος της διάσωσης των τραπεζών με επιβάρυνση των κρατικών προυπολογισμών, υπολογίζοντας και το επιπλέον χρέος που φορτώθηκαν οι φορολογούμενοι σε αναλογία με το μέγεθος των οικονομιών των χωρών του.

Οπως διαπίστωσε, με εξαίρεση τις ΗΠΑ καμία άλλη χώρα δεν ανέκτησε όλα τα λεφτά των φορολογούμενων και θα πρέπει να αντιμετωπίζει το βάρος του επιπλέον χρέους επί χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ παρά την εισπρακτική «επιτυχία» τους, έχουν αποτύχει στην νομική τιμωρία των υπευθύνων.

Σύμφωνα με ανάλυση της υπηρεσίας επιβολής του νόμου Sigtarp, οι Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν καταδικάσει μέχρι τώρα 324 άτομα για εγκλήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση.

Μεταξύ αυτών όμως δεν είναι ούτε ένας τραπεζίτης της Wall Street. Η δικαιολογία είναι ότι δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία.

Η Ισλανδία όμως είναι το αντίθετο φωτεινό παράδειγμα,αφού έχει δικάσει και καταδικάσει διευθύνοντες συμβούλους από τρεις μεγάλες τράπεζες και άλλα 23 τραπεζικά στελέχη.

Μόλις πριν δυο μήνες η Βρετανία ανακοίνωσε ότι απαγγέλει κατηγορίες κατά του John Varley – διεθύνοντος συμβούλου της Barclay’s μέχρι το 2011 – και άλλων τριών στελεχών της.

Η Barclay’s έχει ακόμα εκκρεμείς υποθέσεις με την δικαιοσύνη και κυρίως την μήνυση που έχει υποβάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης για παραπλάνηση των πελατών της  που αγόρασαν τίτλους εξασφαλισμένους με ενυπόθηκα δάνεια.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: