Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1. http://www.synigoros.gr/pdf_01/8379_1_WWF_Ellas_StP_Odigos_gia_to_perivallon_Nomikos_Odigos.pdf

—————————————————————————————————————————————–

2.2.2010

Το Δέλτα του Μόρνου – Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Δημοσιεύθηκε από efpalio στο 02/02/2010

(άρθρο που μας έστειλαν “οι Πολίτες Φωκίδας”)

Η 2 Φεβρουαρίου αποτελεί την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης για τους Yγροτόπους στην πόλη Ramsar του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας που αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας σαν μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.

Οι υγρότοποι υποφέρουν κι αυτοί κατά κύριο λόγο από την άγνοιά μας και την έλλειψη σχεδιασμού διαχείρησής τους σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.Παρά την τάση για αναγνώριση της τεράστιας σημασίας τους,  η νοοτροπία, η έλλειψη γνώσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία συνεχούς  υποβάθμισής τους. Ενω το νερό είναι ένα από τα θέματα  που μας απασχολούν δεν δείχνουμε να συνειδητοποιούμε ότι πριν από δύο γενεές η Ελλάδα είχε τριπλάσια έκταση υγροτόπων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Το Δέλτα του Μόρνου αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο υγρότοπο στον Κορινθιακό. Είναι απομεινάρι μιας πολύ μεγαλύτερης υγροτοπικής έκτασης, περίπου 25.000 στρεμμάτων που ο Μόρνος σχημάτισε μέσα στο γεωλογικό χρόνο με τις προσχώσεις του και που συρρικνώθηκε από αποξηράνσεις, επέκταση των καλλιεργειών.

Τώρα διατηρεί απλά το παραλιακό τμήμα του με αλμυρόβαλτους και λασποτόπια. Λίγα ανοιχτά νερά μένουν. Οι νησίδες και οι αμμολουρίδες στις εκβολές του έχουν σταδιακά χαθεί μετά την κατασκευή του φράγματος και την απουσία φερτών υλικών.

Το Δέλτα του Μόρνου χρησιμοποιούν τα μεταναστευτικά πουλιά ως άξονα μετακίνησης μεταξύ Ιονίου και Αιγαίου.

Το χειμώνα τα πουλιά είναι λίγα λόγω της όχλησης από το κυνήγι. Ωστόσο κατά το χειμώνα 2001 – 2002 διαχείμασαν πολλοί κύκνοι. Άλλοτε απαντούν αρκετές πάπιες που δεν μένουν για πολύ λόγω κυνηγιού.

Τα πιο πολλά πουλιά απαντούν κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση.

Πιο χαρακτηριστικά είναι οι Χαλκόκοτες και οι ερωδιοί, που απαντούν σε σημεντικούς αριθμούς (εκατοντάδες χαλκόκοτες). Απαντούν επίσης πολλά παρυδάτια (Μαχητές, τρύγγες, σκαλίδρες κ.λπ.) και πολλά στρουθιομορφα (μικροπούλια). Στα χωράφια επίσης απαντούν περαστικά αρπακτικά πουλιά όπως μεγάλα κοπάδια με Μαυροκιρκίνεζα.

Παλαιότερες μάλλον πηγές αναφέρουν ότι η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τα πουλιά ιδιαίτερα κατά τη μεταναστευτική περίοδο κι ότι έχουν παρατηρηθεί συνολικά 185 είδη πουλιών. Νεοτερες λένε ότι είναι σχετικά λίγα τα πουλιά που φωλιάζουν πια στον υγρότοπο. Οι Καλαμοκανάδες και οι Θαλασσοσφυριχτές είναι τα πιο τυπικά. Επίσης ίσως σποραδικά φωλιάζουν Νανογλάρονα ενώ οι μεγάλες αποικές Ποταμογλάρονων έχουν πλέον χαθεί.

(διάβασε το υπόλοιπο άρθρο στο , http://politesfokidas.blogspot.com  )

————————————————————-

No comments yet

Σχολιάστε

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.