Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΟΝΗ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ

..

Μεσημέρι Κυριακής 29/1/2017 το ιστορικό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας τυλίχτηκε στις φλόγες , από άγνωστη αιτία.

%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%bd-1

.

barnak-4

————————————————–

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ

*ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ.

ΕΚΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ  ΕΡΓΟ,  ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ “ΘΕΟΔΟΣΙΑ”

*ΑΞΙΖΕΙ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΕΣ  ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ  ΣΤΗ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑ.

*   ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΕΝΑ ΕΡΕΙΠΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΣΤΗΣΕ.

*ΑΞΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ .

( Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ).

*ΤΗΛΕΦΩΝΟ  26340-51.030.- ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ

.–

Η Ι.Μ. Βαρνάκοβας πριν την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά(29.1.2017). Βίντεο Nafpaktianews.gr

 
 /

 

ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ

 .
barnakoba
ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ (ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 29/1/2017)
 barnakoba-leone

– Το «Λιοντάρι» στο δάπεδο του καθολικού της εκκλησίας 

  (μαρμαροθετήματα με παραστάσεις του 11 ου  αιώμα)

 
.
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ ( φώτο Νίκος Κονιστής)
 BARNAkoba. 2009
.

* ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ *

.

ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ

 .
 

BARNAkoba. 2009

 .
Μοναστήρι  Βαρνάκοβας

Μοναστήρι Βαρνάκοβας

.

 barnakoba

ρωγμή παρουσιάσθηκε μόνο στο πρόσωπο της Παναγίας Βαρνάκοβας

.
 
barnakoba.1

*ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ*    (φώτο Θαν. Κ. Παπαχαραλάμπους)

.

  «Παναγία Βαρνάκοβα».
 

***Είναι το πέμπτο αρχαιότερο μοναστήρι της πατρίδας μας ***

Ο ναός ανεγέρθηκε το 1077 από τον πρώτο μοναχό τον Αρσένιο υπό την προστασία των Κομνηνών( και όπως μαρτυρεί σχετική κτητική επιγραφή ανακαινίστηκε στα 1448) , έπειτα περιήλθε το 1204 στη δικαιοδοσία του Δεσποτάτου της Ηπείρου, οι ηγεμόνες του οποίου κόσμησαν το μοναστήρι.
Σε έγγραφο του 1212  αναφέρονται 96 Ιερομόναχοι.

 
 
 

* ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ *

Μέχρι την άλωση της Κωνσταντινούπολης η Μονή προστατεύεται από τους Παλαιολόγους.
Υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη ελληνικού σχολείου εντός της Μονής μετά το 1530, ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους υπήρξε και ο Νικόδημος Καβάσιλας.

Η επόμενη χρονική περίοδος 1687-1700 βρίσκει την Μονή στην εξουσία των Βενετών.

 ** 1821 – ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ  ΤΗΣ  ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ .

   Το μοναστήρι της Βαρνάκοβας είναι απ’ τα αρχαιότερα της Χριστιανοσύνης , ιδρύθηκε το 977 επί αυτοκράτορος Μανουήλ Ζ’ του Παραπινάκη . Εκεί έχουν ταφεί δυό Αυτοκράτορες και τρεις Πατριάρχες .

” Ήγαγεν ημάς ώδε θανάτου νόμος Σεβαστοκράτωρ Άννα και Κωνσταντίνος . Και λοίσθον δι’ αυτόν δεσπότης Κωνσταντίνος προ της δίκης ρύσαι με της καταδίκης ” . ( Επιτύμβιος επιγραφή των Αγγέλων Κομνηνών Άννας και Κωνσταντίνου ).

   Σ’ όλη την μακραίωνα ιστορία του , το μοναστήρι αυτό ήταν φάρος που φώτιζε και καθοδηγούσε το δυστυχισμένο γένος των Ελλήνων που από τότε που φάνηκε στην ιστορία δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να πολεμάει τους κάθε λογής επιδρομείς που επιβουλεύονται την ανεξαρτησία του .

   Στο διάστημα της Τουρκοκρατίας , ήταν το καταφύγιο όλων των διωκωμένων ραγιάδων και κρυφό σχολειό όπου καλόγεροι τη νύχτα , με το καντήλι η τα τρεμοσβύνοντα κεριά , μάθαιναν τα Ελληνόπουλα τα λίγα γράμματα που ήξεραν κι’ αυτοί . Τους δίδασκαν την ιστορία κι τη θρησκεία του γένους μας . Εκεί δίδαξε και ο δάσκαλος του γένους , περίφημος Νικόδημος Καβάσιλας από την Αγιά Θυμιά , τον 17ο αιώνα .

   Αν δεν υπήρχαν τα μοναστήρια να κρατήσουν , και η ιστορία και η θρησκεία και η γλώσσα μας θα χάνονταν και σήμερα θα είμασταν όλοι η Τούρκοι , η Φράγκοι η οτιδήποτε άλλο και μόνο Έλληνες δεν θα είμασταν . Σ’ όλο το διάστημα της Επανάστασης του 1821 , το μοναστήρι έλαβε ενεργότατο μέρος στον αγώνα . Διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του και περιέθαλψε γερούς και τραυματίες . Οι καλόγεροι με το όπλο στο χέρι μάχονταν στην πρώτη γραμμή .

   Όταν έπεσε το Μεσολόγγι , στις 10 Απριλίου 1826 , ο Κιουταχής στράφηκε προς τη Δωρίδα και τα Σάλωνα . Γιά να του κόψει το δρόμο ο Καραισκάκης , άρρωστος τότε , στέλνει το Σκαλτσά , το Σαφάκα , το Φραγκίστα και τον Καλύβα να πιάσουν το μοναστήρι και τα γύρω . Όλο το μήνα Μάιο , 4.000 Τούρκοι ρίχνονταν σαν ταλυσσασμένα σκυλιά απάνω να πατήσουν το ιστορικό μοναστήρι . Ο γενναίος όμως Καλύβας στεκόταν ακλόνητος από μέσα , ενώ απ’ έξω βοηθούσαν ο Σκαλτσάς και ο Σαφάκας .

   Όλοι οι καλόγεροι , περί τους εκατό , με επικεφαλής τον ηρωικό ηγούμενο Κοσμά , πολεμούσαν λιονταρίσια στις πολεμίστρες , ενώ συγχρόνως έψελναν μεγαλόφωνα παρακλήσεις προς τη Θεοτόκο , και οι καμπάνες χτυπούσαν ασταμάτητα όλη μέρα . Απελπισμένοι οι Τούρκοι έσκαψαν λαγούμια αλλά τους πρόδωσε ένας Αρβανίτης και απέτυχαν . Τότε έφεραν κανόνια και έκαναν ρήγμα στους τοίχους .

   Μετά απ’ αυτό οι Έλληνες , τα μεσάνυχτα της 26ης Μαίου 1826 , και μετά από αγώνα ενός μηνός σχεδόν , ξιφήρεις βγήκαν έξω σκορπίζοντας τον όλεθρο . Εκεί ο ήρωας Καλύβας έχασε το χέρι του . Οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά και έκαναν στάχτη το μοναστήρι . Ξαναχτίστηκε το 1831 με χρήματα που έδωσε ο Καποδίστριας ( 1.800 φοίνικες ) . Επέζησαν μόνο εννιά καλόγεροι οι , Κοσμάς ηγούμενος , Παρθένιος , Ανατόλιος , Ιωακείμ , Κυπριανός , Κάλιστρος , Θεόφιλος , Διονύσιος και Χρρύσανθος , όλοι οι άλλοι χάθηκαν….

       —————-

**Το 1831 (με τα χρήματα του Καποδίστρια) το καθολικό του έγινε πάνω στο σχέδιο του παλιού – τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, νάρθηκα και εξωνάρθηκα.

 Στο δάπεδό του διατηρούνται μαρμαροθετήματα με παραστάσεις του 11 ου ή 12ου αι.

Ακολούθησε σχεδόν ένας αιώνας, κατά τον οποίον το μοναστήρι της Βαρνάκοβας άλλοτε ανέκαμπτε κι άλλοτε υπέφερε δεινά. Το διάστημα 1941-1949, δοκιμάστηκε σκληρά τόσο κατά τη διάρκεια της ξενικής κατοχής όσο και κατά τον εμφύλιο.

ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ

*Σήμερα ο επισκέπτης της Μονής θα βρει φιλοξενία από την γερόντισσα Θεοδοσία και την αδελφότητα των 10 μοναχών γυναικών.
Πολλοί είναι εκείνοι που πάνε με τα πόδια για προσκύνημα στην εικόνα της Παναγιάς κάθε Αύγουστο

Αξιοθέατα είναι μεταξύ άλλων τρία σημεία της Μονής.
1• Η εντοιχισμένη κτητορική επιγραφή. Πέτρινη πλάκα μήκους 1,52μ. και ύψους 0,22μ. επάνω από την θύρα εισόδου από τον πρόναο στον κυρίως Ναό.

2• Η βυζαντινή τοιχογραφία της βρεφοκρατούσας Θεοτόκου κατά τον τύπο της Οδηγήτριας. Κατά τον Ορλάνδο κατασκευάσθηκε προ του 1453.

3• Το δάπεδο της Μονής το οποίο είναι μαρμαροθετημένο και εκτείνεται σε όλη την επιφάνεια του κυρίως Ναού και του εσωνάρθηκα, δηλαδή εκτάσεως 100τ.μ. Διατηρεί την αρχική διάταξη και είναι πλούσιο σε παραστάσεις ζωικές και γεωμετρικές. Θεωρείται μοναδικό και άριστο βυζαντινό παράδειγμα του 11ου και 12ου μ.Χ. αιώνα Η Βαρνάκοβα είναι για την μείζονα περιοχή μας Ιερό σημείο αναφοράς, παράδοσης και Ιστορίας. Κατά την εορτή της Παναγίας πλήθος κόσμου συρρέει εκεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας. –

barnakoba.4

ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ-ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑ & ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΕΣ

ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ

 

– Το δάπεδο της Μονής το οποίο είναι μαρμαροθετημένο και εκτείνεται σε όλη την επιφάνεια του κυρίως Ναού και του εσωνάρθηκα, δηλαδή εκτάσεως 100τ.μ. Διατηρεί την αρχική διάταξη και είναι πλούσιο σε παραστάσεις ζωικές και γεωμετρικές. Θεωρείται μοναδικό και άριστο βυζαντινό παράδειγμα του 11ου και 12ου μ.Χ. αιώνα Η Βαρνάκοβα είναι για την μείζονα περιοχή μας Ιερό σημείο αναφοράς, παράδοσης και Ιστορίας. Κατά την εορτή της Παναγίας πλήθος κόσμου συρρέει εκεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας. –

.

Μοναστήρι Βαρνάκοβας

————————————————————-

Ο Αγωνιστής καλόγερος της Παναγίας Βαρνάκοβας

.

 “Ο Παπαφλέσσας της Δωρίδας”  (1789-1850)

.

Οι Καρυές, πάνω και κάτω Καρυά, είναι τα προγονικά χωριά του σημερινού Ευπαλίου Δωρίδας.

Μεσαιωνικά χωριά που η ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Ο Οσιος Αρσένιος καταγόταν  από τη Καρυά και πριν 1000 χρόνια έχτισε τη Παναγία τη Βαρνάκοβα, ένα από τα πιό σημαντικά Μοναστήρια της Ορθοδοξίας.

Για αιώνες η ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ είναι το κέντρο αναφοράς για όλους τους Δωριείς, όπου της γής.

Το Βιβλίο αναφέρεται στον Παρθένιο Ζωγράφο (1789-1850), τον Καρυώτη μοναχό της Παναγίας Βαρνάκοβας , που συμμετείχε ως οπλαρχηγός σε πολλές κρίσιμες μάχες της Εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Η Βαρνάκοβα αποτέλεσε προπύργιο του Απελευθερωτικού Αγώνα και θέατρο αιματηρών μαχών.

Η δράση του μοναχού Παρθένιου Ζωγράφου ήταν τέτοια, που δίκαια του απονεμήθηκε ο τίτλος του ¨Παπαφλέσσα της Δωρίδας».

.

Ο “Παπαφλέσσας της Δωρίδας”
του Γιάννη Ηλιόπουλου

Εκδοση της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας


Η Γιάννα Ξέρα, από τη Ρούμελη ζωγραφίζει τη 

Βαρνάκοβα 

Ολοκαύτωμα της λευτεριάς       –       Παναγία Βαρνάκοβα 

——————————————————————-

Στις 26 Μαΐου 1826 τα μεσάνυχτα , έπεσε το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας

 

https://i1.wp.com/mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/63754185.jpg
.
(Φωτ. ἀπό: panoramio.com – από )
.

Όταν έπεσε το Μεσολόγγι , στις 10 Απριλίου 1826 , ο Κιουταχής στράφηκε προς τη Δωρίδα και τα Σάλωνα . Γιά να του κόψει το δρόμο ο Καραισκάκης , άρρωστος τότε , στέλνει τοΣκαλτσά , το Σαφάκα , το Φραγκίστα και τον Καλύβα να πιάσουν το μοναστήρι και τα γύρω .

Όλο το μήνα Μάιο , 4.000 Τούρκοι ρίχνονταν σαν τα λυσσασμένα σκυλιά απάνω να πατήσουν το ιστορικό μοναστήρι . Ο γενναίος όμως Καλύβας στεκόταν ακλόνητος από μέσα , ενώ απ’ έξω βοηθούσαν ο Σκαλτσάς και ο Σαφάκας.

Όλοι οι καλόγεροι , περί τους εκατό , με επικεφαλής τον ηρωικό ηγούμενο Κοσμά , πολεμούσαν λιονταρίσια στις πολεμίστρες , ενώ συγχρόνως έψελναν μεγαλόφωνα παρακλήσεις προς τη Θεοτόκο , και οι καμπάνες χτυπούσαν ασταμάτητα όλη μέρα . Απελπισμένοι οι Τούρκοι έσκαψαν λαγούμια αλλά τους πρόδωσε ένας Αρβανίτης και απέτυχαν . Τότε έφεραν κανόνια και έκαναν ρήγμα στους τοίχους.

Μετά απ’ αυτό οι Έλληνες , τα μεσάνυχτα της 26ης Μαίου 1826,και μετά από αγώνα ενός μηνός σχεδόν, ξιφήρεις βγήκαν έξω σκορπίζοντας τον όλεθρο .

Εκεί ο ήρωας Καλύβας έχασε το χέρι του .

Οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά και έκαναν στάχτη το μοναστήρι.
Ξαναχτίστηκε το 1831 με χρήματα που έδωσε ο Καποδίστριας (1.800 φοίνικες).Επέζησαν μόνο εννιά καλόγεροι οι: Κοσμάς ηγούμενος, Παρθένιος, Ανατόλιος, Ιωακείμ, Κυπριανός, Κάλιστρος, Θεόφιλος, Διονύσιος και Χρύσανθος,όλοι οι άλλοι χάθηκαν….

.

– http://www.averoph.wordpress.com /  ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ

——————————-

.

Στις φλόγες το ιστορικό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας (29/1/2017)

Μεσημέρι Κυριακής 29/1/2017 το ιστορικό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας τυλίχτηκε στις φλόγες , από άγνωστη αιτία.

 Καίγεται η Βαρνάκοβα άκουγες παντού.

Η αγωνία στο κατακόρυφο.

Καταστράφηκε Αρχείο 1000 ετών, διασώθηκε η εικόνα της Παναγίας

%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b2%ce%b1-2

.-Κεντρική είσοδος του Μοναστηριού

%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b2%ce%b1-4

  • Φώτο από την εσωτερική αυλή Μοναστηριού/ ευτυχώς δεν πήρε φωτιά η δεξαμενή προπανίου

%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b2%ce%b1-3

-φώτο από το parking της Μονής

————————————–

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: