Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το νησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Ιτέα

21/05/2012

Aγιος Κων/νος, Ιτέα

Οι περισσότεροι  προσκυνητές των τελευταίων χρόνων επισκέφθηκαν φέτος το εκκλησάκι στο νησί του  Αγίου  Κωνσταντίνου, τιμώντας  την μνήμη των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης  στην Ιτέα.
  Μέχρι αργά το βράδυ το καίκι μετέφερε από και προς το νησί τους εκατοντάδες πιστούς που ήθελαν να παρακολουθήσουν τον Εσπερινό και μάλιστα υποχρεώθηκε να αφήσει κάποιους λόγω παρέλευσης της ώρας. Περίπου στις 10.30 το βράδυ ολοκληρώθηκαν τα δρομολόγια, θυμίζοντας τους παλιούς καιρούς που οι προσκυνητές αγρυπνούσαν στο ναίσκο όλη τη νύχτα. 

  Ο εορτασμός των  Αγίων  αποτελεί μεγάλο θρησκευτικό γεγονός  και τελείται κάθε χρόνο με κάθε  επισημότητα και μεγαλοπρέπεια.
Το πανέμορφο νησί του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Ιτέας, του Κρισσαίου.   Το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που σώζεται από τους πρωτοβυζαντινούς αιώνες  είναι δρομικής κατασκευής με μικρό καμπαναριό και εικόνες παλαιότατες. 
Δίπλα από το καμπαναριό,  σύμφωνα με το “Χρονικό του Γαλαξιδίου”,  υπήρχε κρυφό σχολειό και κρυφό  νοσοκομείο κατά την περίοδο τηςτουρκοκρατίας και μάλιστα υπάρχει μαρτυρία ότι σε αυτό είχε καταφύγει ο κλεφταρματωλός Γιάννης Βουνιχωριώτης πληγωμένος από μια συμπλοκή στα Κιούσκια Σαλώνων, όπου και τελικά εξέπνευσε.
 Επίσης αναφέρεται και σαν καταφύγιο το 1827 της φρεγάτας “Καρτερία”  αλλά και άλλων πλοίων  ενώ κατά την εποχή της τουρκοκρατίας,  λειτουργούσε εκεί  και κρυφή εκκλησιαστική σχολή. Άλλωστε οι  βραχονησίδες Άγιος Κωνσταντίνος και Άγιος Αθανάσιος που ενώνονταν στο παρελθόν μεταξύ τους με πέτρινη γέφυρα,  η οποία είναι ακόμη και σήμερα ορατή κάτω από το νερό, καθώς και ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού  είχαν χρησιμοποιηθεί ως καταφύγια κατά τους λεγόμενους “σκοτεινούς” πρωτοβυζαντινούς αιώνες. Τα νησιά αυτά αναφέρονται από όλους σχεδόν τους περιηγητές που πέρασαν με πλοίο από την περιοχή.
  Ο εορτασμός των θαυματουργών  Αγίων στο νησί  αποτελεί αναπόσπαστο έθιμο της Εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής όλης της περιοχής.
Παλαιά υπήρχε πλοιάριο που εκτελούσε δρομολόγια, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιωτικά σκάφη και ψαροκάικα  μεταφέρουν τους πιστούς στο γραφικό, ιστορικό εκκλησάκι.
 Οι καμπανοκρουσίες  ακούγονται σε όλο τον όρμο της Ιτέας. την παραμονή ενώ τελείται  πανηγυρικός εσπερινός και εκατοντάδες προσκυνητές  κατακλύζουν το νησί  υπό την επίβλεψη του Λιμεναρχείου Ιτέας και  ανήμερα της μνήμης των Αγίων τελείται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.
 Οι κάτοικοι θεωρούν και τιμούν τους Αγίους ως προστάτες τους και πολλοί από αυτούς εκτός από τα τάματα που κάνουν  επισκέπτονται το νησί με τα ιδιωτικά σκάφη τους συχνά…
Ο ναός ανήκει στην ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Ιτέας.
Αναρτήθηκε από / fokidatv.blogspot
.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

treno.

a balkan xpress edition

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: