Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΥΚΑΚΙ-ΔΡΟΣΑΤΟ

ΠΕΥΚΑΚΙ-ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΕΥΚΑΚΙ-ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΡΟΣΑΤΟ

ΔΡΟΣΑΤΟ

——————– 

*Πευκάκι-(Παλιόχανο)

Συναντώντας την πινακίδα συνειδητοποιείς ότι τελειώνει το Ευπάλιο και άλλαξε χωριό. Μπαίνεις πια στο Πευκάκι του Δ. Δ. Δροσάτου. Άρχισε να κτίζεται το 1910. Η πρώτη ονομασία ήταν «Παλιόχανο». Το 1956 μετονομάσθηκε σε Πευκάκι   και  ονομάσθηκε  έτσι   από   ένα πευκάκι  που βρισκόταν  σχεδόν στο κέντρο του οικισμού. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία «Άγιος Κων/νος»  Κτισμένη  από τον πρωτομάστορα . Στο προαύλιο της εκκλησίας βρίσκεται ο ανδριάντας του Νικολάου Κουβέλη, μεγάλου ευεργέτη του Δροσάτου και του Ευπαλίου. Στο Ευπάλιο χρηματοδότησε την κατασκευή της Κουβελείου πτέρυγας του Γυμνασίου, το οίκημα του Δημαρχείου, την κεντρική πλατεία κλ.π. Επίσης στο Δροσάτο χρηματοδότησε την κατασκευή της εκκλησίας του Αγίου Κων/νου, της Κουβελείου αίθουσας, του ξενώνα στο Πευκάκι κλπ  

   

ΠΕΤΡΙΝΟ ΠΕΥΚΑΚΙ - ΕΥΠΑΛΙΟΥ

 

                     

*Δροσάτο (Καρδάρα) 

 

www.drosato.gr  –

Στην πλαγιά του λόφου απέναντι από την Παλιοβούνα, σε ένα ίσιωμα, σε  υψόμετρο 420  μέτρων,  μέσα  σε   μια   όαση  πρασίνου   βρίσκεται    το   Δροσάτο   με   50 σπίτια .  Απέχει   από   το  Ευπάλιο  7   χιλιόμετρα. Το  λούζει  ολοήμερης   ο ήλιος  και  το  δροσίζει  ακόμη  και  η  πιο  μικρή   ανάσα  του  αέρα..  Έχει  την ωραιότερη  θέα  από   όλα   τα χωριά της περιοχής. Αναφέρεται  στην  ιστορία  ως «Καρδάρι»  με  14  οικογένειες στην Θέση   «Πέρα Χωριό».  Μετά   το   1860 άρχισε   να  κτίζεται   στην  σημερινή  θέση  με  την     επωνυμία    Καρδάρα. Το 1956 μετονομάσθηκε σε Δροσάτο.          

*Το Δροσάτο βρίσκεται στο νομό Φωκίδος σε υψόμετρο 400 μ. και με 236 κατοίκους, 67 των οποίων κατοικούν στο Δροσάτο και 169 στον οικισμό Πευκάκι. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Το Δροσάτο έχει να επιδείξει τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου κάθε χρόνο γίνεται και πανυγήρι προς τιμήν του Αγίου. Το χωριό ανήκει στον Δήμο Ευπαλίου.

 —————————–

ΠΕΥΚΑΚΙ -( ΠΑΛΙΟΧΑΝΟ)

ΠΕΥΚΑΚΙ -( ΠΑΛΙΟΧΑΝΟ)

ΠΕΥΚΑΚΙ (ΠΑΛΙΟΧΑΝΟ) ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΠΕΥΚΑΚΙ (ΠΑΛΙΟΧΑΝΟ) ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΣ

*Διάβασε περισσότερα για το ΔΡΟΣΑΤΟ στο   www.drosato.gr (το οποίο ευχαριστούμε θερμά για τις φώτο)

No comments yet

Σχολιάστε

ΕΥΠΑΛΙΟ καθ΄οδόν

ΕΥΠΑΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Search Blogs

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.